10 weetjes over Bossche bollen_rose-an

Iedere stad heeft wel een specialiteit als het op eten of drinken aankomt. Er zijn echter maar weinig stadsbewoners die zo trots zijn als de Bosschenaren op hun bol. Dat is ook niet zo vreemd want dit gebak is in het hele land bekend geworden en praktisch overal te koop. Maar in Den Bosch weten ze het zeker: voor de lekkerste moet je bij bakker Jan de Groot zijn in de Stationsstraat. Daarbij wordt er standaard aan toegevoegd dat je het pand makkelijk herkent aan de rij wachtenden die er standaard voor staat. Hoe zit het met die bijzondere lekkernij? 10 weetjes over Bossche bollen.

Weetjes over Bossche bollen

Wat weet jij over dit Bossche gebakje? Eens kijken of jij van onderstaande zaken op de hoogte was. 10 weetjes over Bossche bollen op een rij.

1. Wat is een Bossche bol?

Een Bossche bol is een soes gevuld met slagroom en overgoten met pure chocolade. Maar zo simpel is het nu ook weer niet. In de eerste plaats moet de soes een doorsnede hebben van 12 centimeter om echt een Bossche genoemd te worden. Dat is een maatje groter dan een standaard gebakje. Die kleine exemplaren boven de grote rivieren zouden eigenlijk anders moeten worden genoemd. Het echte geheim zit in de chocolade. Deze mag niet plakkerig zijn maar wel smeuïg. Als je echte Bossche bol eet, breekt de chocolade niet als je in de bol bijt of erin prikt.

2. Hoe eet je een Bossche bol?

Er is geen etiquette voor het eten van deze delicatesse. De echte Bosschenaar eet deze uit het vuistje en wast zijn handen nadien. Toeristen die er mes en vork bij willen hebben, worden getolereerd. Je kunt de chocoladebol vrijwel overal in Den Bosch bestellen. Bijvoorbeeld bij de bistro’s vlakbij de Sint-Janskathedraal. Een insiderstip is De Korte Putstraat.

3. Waar komt de Bossche bol vandaan?

Succes heeft vele vaders en hoe kom je er nu achter wie de eerste Bossche bol heeft gemaakt en wanneer dat was. In dit geval is dat simpel. Ook in de goede oude tijden prezen banketbakkers al hun waren aan in de krant. Zo werd duidelijk dat diverse bakkers in een grijs verleden een chocoladebol maakten en daarmee adverteerden in de krant. Daarbij ging het om een soes gevuld met de bekende, gele banketbakkersroom, of ze compleet met chocolade werden omhuld is niet bekend. In het jaar 1924 werd de Bossche bol zoals wij die kennen geboren. Een Bossche bakker kondigde trots zijn chocoladebol aan, gevuld met slagroom en omhuld met pure chocolade. Naar verluidt was het de burgemeester die de naam verzon voor deze traktatie. Vandaag is deze innovatie nog steeds niet overtroffen.

4. Waar komt de naam Bossche bol vandaan?

Na het bovenstaande weet je het antwoord op deze vraag natuurlijk ook. De Bossche bol heet naar de stad waar deze voor het eerst gemaakt werd: ’s-Hertogenbosch.

5. Hoe lang bestaat dit gebakje uit Den Bosch?

De Bossche bol heeft onlangs zijn verjaardag gevierd. Het Bossche gebakje bestaat op het moment van schrijven 100 jaar! De eerste Bossche bol ging dus in 1924 over de toonbank, zoals je hierboven ook hebt kunnen lezen.

6. Wat heeft bakker Jan de Groot ermee te maken?

Een eeuw geleden was het niet bakker Jan de Groot die de Bossche bol uitvond. Het zou nog 15 jaar duren voor de winkel openging. Maar sindsdien worden er dus al 85 jaar Bossche bollen gemaakt en is het bedrijf nog steeds in handen van de familie. Een logo met Bossche bollen van Jan de Groot is ook beschermd. Echter mag iedereen het gebakje maken en het een Bossche bol noemen, ze zijn alleen nooit zo lekker als de enige echte. Wil je bewijs? Kom dan zelf proeven ín de Stationsstraat al kan je vertrouwen op het woord van deze geboren Bosschenaar.

7. Hoeveel bollen maakt Jan de Groot per week?

Je zal het niet geloven, maar Jan de Groot produceert maar liefst 20.000 Bossche bollen per week. Een snelle rekensom leert ons dat je dan uitkomt op ruim 1 miljoen chocoladebollen per jaar!

8. Hoe noemen de Bosschenaren deze bol?

De Bosschenaren spreken vaak over een chocoladebol, of in dialect: sjekladebol.

9. Wat kost een Bossche bol?

Wat een chocoladebol kost, verschilt per bakkerij, maar een Bossche bol kost over het algemeen tussen de € 2,50 en € 3,00.

10. Hoeveel calorieën zitten er in een Bossche bol?

Een Bossche bol eet je natuurlijk als lekkernij en dan kun je vaak beter niet naar de calorieën kijken. Wil je het toch echt weten? Een chocoladebol bevat circa 300 calorieën.

De toekomst van de Bossche bol

Inmiddels 100 jaar en still going strong. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Het wachten is nu op het moment dat deze lekkernij op TikTok wordt ontdekt. Zou dat de toekomst zijn? Een uur wachten voor de winkel op een bol van € 15? We houden je hier op de hoogte.

Tip: Bossche bollen – verhalen uit ‘s-Hertogenbosch.

Bekijk ook:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *