In de laatste week van februari 2024 opperde de Franse president Macron dat het in de (nabije) toekomst niet ondenkbaar zou zijn om grondtroepen naar Oekraïne te sturen. De meeste NAVO-landen reageerden zeer terughoudend op dat idee. Slechts in de Baltische Staten was er sprake van instemming en begrip. De Russen lieten direct weten dat buitenlandse inzet van troepen op het grondgebied van Oekraïne onvermijdelijk tot een oorlog tussen Rusland en de NAVO zou leiden.
Inhoudsopgave
Wat voor bedoeling had Macron met deze opmerkelijke uitspraak?
De Franse president had tijdens zijn toespraak bij de top van de G7 al opgemerkt dat de wijze waarop deze inzet zou moeten plaatsvinden onduidelijk is evenals het tijdstip en dat er bovendien geen overeenstemming bestaat tussen de bondgenoten van Oekraïne. Waarom dan die uitspraak en op dit moment? Politieke analisten denken dat Macron diverse redenen had.
Er lijkt de laatste maanden meer onzekerheid te sluipen in de steun voor Oekraïne. De kans op een snelle overwinning lijkt te zijn verdwenen door de mislukte opmars in de winter. Het schijnt zelfs dat Rusland weer oprukt. Er zijn twijfels of het Oekraïense front dit jaar het kan bolwerken tegen de aanhoudende Russische druk. Ook twijfelt men of Oekraïne na de verkiezingen in de VS nog wel kan rekenen op steun van die kant.
Zelfs het bondgenootschap NAVO met de VS lijkt op het spel te staan. Niemand kan voorspellen wat een Trump die niet meer herkozen hoeft te worden in zijn tweede termijn zal doen. Kenners denken dan ook dat de woorden van Macron vooral voor de Russen zijn bedoeld. Frankrijk is bepaald niet ruimhartig geweest in de steun aan Oekraïne. Wellicht wou Macron duidelijk maken aan Poetin dat Europa ook zonder de back-up van de VS bereid is de prijs te betalen om Rusland te stoppen, desnoods in bloed.
Lees nu het boek van Kees van der Pijl: De tragedie van Oekraïne.
In heel Europa klinken waarschuwingen
De Nederlandse NAVO-admiraal Rob Bauer denkt dat na twee jaar oorlog in Oekraïne de schrik weer een beetje is weggezakt in de rest van Europa dat deze oorlog zich verder zal verspreiden. Dat beschouwt hij als een vergissing. De (uitkomst van de) oorlog op de grens van Europa zal het lot van het continent bepalen voor de komende decennia.
Iedere Russische bom die op Oekraïne valt, verhoogt de onverschilligheid voor menselijke lijden en de opinie in de rest van de wereld in de gedachten van de Russische machthebbers. Van iedere dag oorlog leert het Russische leger ondanks de zware verliezen en het zal daardoor steeds een machtiger wapen worden in de hand van meedogenloze tirannen. Oud-legercommandant Mart de Kruif verwijst naar een rapport uit 2017, waarin al gewaarschuwd wordt voor onzekere tijden voordat een Russische invasie werd verwacht. Hij ziet een parallel met de periode tussen de beide wereldoorlogen. Momenteel is het Rusland dat de economie volledig heeft omgevormd om oorlog te kunnen voeren. In het westen worden slechts schoorvoetend stapjes gezet in die richting.
Het lijkt echter waarschijnlijk dat Rusland niet zal stoppen als het succes boekt in Oekraïne. Dan is een Derde Wereldoorlog niet te voorkomen. Waarschuwingen komen ook uit andere Europese landen van de militaire top. Maar uitsluitend in landen die zich direct bedreigd voelen zoals de Baltische Staten en Polen lijkt de overheid bereid naar de militaire top te luisteren.
Kan Europa de Russen verslaan?
Op het oog is de NAVO ook zonder steun van de VS veel sterker dan Rusland, mocht er een Derde Wereldoorlog uitbreken. Ondanks de enorme oppervlakte en een redelijk grote bevolking is Rusland op vrijwel ieder gebied de mindere van de Europese leden van de NAVO. Maar die landen hebben sinds 1990 hun defensie verwaarloosd terwijl de Russen momenteel een oorlogsindustrie hebben opgebouwd. Ook beschikken de Europeanen zonder steun van de VS niet over de afschrikking van voldoende kernwapens. Wie in Europa gelooft dat president Trump, bij een nieuwe ronde, een betrouwbare bondgenoot zal zijn als ook het lot van de VS op het spel zou staan?
Even pijnlijk voor Europa is dat het militair gezien voor verbindingen 90% moet vertrouwen op Amerikaanse satellieten. Juist in Oekraïne is duidelijk geworden dat een moderne oorlog zonder ‘hulp uit de ruimte’ bij voorbaat is verloren. Het is een sombere boodschap maar voor de Russische militaire strategen moet het duidelijk zijn dat een oorlog tegen Europa alleen zinvol is indien Trump verkozen wordt en de aanval snel wordt ingezet. Macron zal dit zeker ook beseffen.
Bekijk ook:
- Wat is humanitair oorlogsrecht?
- Het einde van de wereld: de doomsday clock
- 5 redenen waarom complottheorieën zo populair zijn
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.