5 redenen waarom complottheorieën zo populair zijn

5 redenen waarom complottheorieën zo populair zijn

Een Nederlands politicus beweert glashard dat de mens nooit op de maan is geweest en wordt daar electoraal niet voor afgestraft. Hoe komt dat? Het lijkt erop alsof samenzweringstheorieën steeds meer gemeengoed worden en grotere groepen er geloof aan gaan hechten. Hoe is dat mogelijk? Experts noemen een aantal vrij eenvoudige redenen.

Waarom zijn complottheorieën zo populair?

Er zijn een aantal redenen waarom je vandaag de dag zoveel complottheorieën hoort.

1. De mens wil duidelijke antwoorden.

Ineens leefden we in een wereld waarin we elkaar niet meer mochten aanraken en alles anders werd: het Corona-virus. Wetenschappers en politici konden niet echt duidelijk maken wat er aan de hand was, wat er aan kon gebeuren en wanneer het voorbij zou zijn. Dus kwamen er theorieën die eenvoudig waren en oplossingen boden. Hierbij was de straling van 5G onder andere een populaire theorie en zendmasten (die vaak niets met 5G te maken hadden) gingen in vlammen op. Of was het toch Rutte als stroman van de geheime elite die het volk onder de duim wou krijgen door chips te injecteren?

2. De mens heeft een onderzoekende geest.

Niet iedereen neemt zomaar alles voor zoete koek aan wat er geschreven staat of wat wordt onderwezen. Galileo was zeer gelovig maar twijfelde toch dat de aarde het middelpunt was van het universum alsmede plat. Hij ontwikkelde een theorie die de machthebbers beslist niet gelegen kwam. In de loop der tijd werd zijn theorie door steeds meer feiten onderbouwd. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen nu al overtuigd is van zijn theorie. Twijfel kan ervoor zorgen dat onze opvattingen worden aangepast op een goede wijze. Een kritische houding kan ook tot de vreemdste complottheorieën leiden.

3. De mens heeft soms een zondebok nodig.

Wellicht is dit een van de meest onaangename eigenschappen van de mens. Zeker als het mensen maatschappelijk niet echt voor de wind gaat, doet het deugd om een ander daar de schuld van te kunnen geven. Oorlogen zijn en worden uitgevochten door op dat gevoel te speculeren en mensen te manipuleren. Het geeft de ‘slachtoffers’ een beter gevoel als ze een zondebok kunnen aanwijzen en de schuld niet bij zich zelf hoeven te zoeken

4. Het internet heeft een revolutie veroorzaakt op het gebied van complottheorieën.

Er bestaan al complottheorieën sinds de mensheid bestaat. Vervolging van groepen mensen op basis van ras, geloof of vermeende praktijken is ook zo oud als de mensheid. Maar sinds het internet bestaat en we zeer veel gebruikmaken van social media is het veel sneller gegaan. Daarbij spelen algoritmes ook een belangrijke rol. Als iemand informatie heeft gezocht over een bepaald onderwerp, wordt dat automatisch gesignaleerd en gebruikt bij volgende zoekvraag. Daardoor lijkt een prille overtuiging steeds meer onderbouwd te worden door vermeende feiten. Vergelijk het met de politieke visie van iemand die vooral kranten leest vanuit een enkele politieke richting.

5. De mens hoort graag bij een groep

Er zijn inmiddels ontelbare groepen op het internet ontstaan rond de meest vreemde complottheorieën. Sommige hiervan hebben een bijna geheim karakter en het lijkt alsof de leden hiervan meer kennis hebben over bepaalde zaken dan het grote publiek. Het kan dan fijn voelen om deel uit te gaan maken van een dergelijke community. Het maakt jou dan ook immers speciaal.

Bekijk ook:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *