Vanaf wanneer geldt de chipplicht voor katten

Vanaf wanneer geldt de chipplicht voor katten?

Begin 2023 was er een bescheiden feestje bij de Dierenbescherming. Na jarenlang lobbyen door diverse instanties die zich inzetten voor dieren, besloot de toenmalig minister van Landbouw Adema dat er een landelijke chip-plicht voor katten zou worden ingevoerd. Inmiddels is het een jaar later maar is de regeling nog steeds in onderzoek, mede vanwege de val van hef kabinet. Het echte feest moet derhalve nog uitgesteld worden.

Hoe groot is het probleem als een kat niet gechipt is?

Ieder jaar worden er meer dan 60.000 katten als vermist gemeld. Daarvan komt een groot deel terecht in een asiel en daarna gaat men op zoek naar de eigenaar van het dier. In de praktijk wordt maar 17% van de katten herenigd met zijn of haar baasje. Het ontbreken van een chip-plicht is daarvan een belangrijke oorzaak. Bij honden, waarvoor wel een verplichte registratie geldt, gaat 93% weer terug naar ‘huis’.

Voor katten die in het asiel terechtkomen en waarvan de eigenaar zich niet meldt, wordt een nieuw thuis gezocht. Dat  is vaak niet eenvoudig, zeker niet als de kat al wat ouder is. Het is voor veel dieren ook moeilijk aarden gedurende de periode dat ze in een asiel verblijven, ondanks de goede zorg die ze daar krijgen. Maar katten die verwilderen hebben een nog veel zwaarder leven.

In de natuur is ons land bestaat er onvoldoende ruimte voor een grote populatie zwerfkatten. Deze leiden daardoor een ellendig bestaan met veel honger en kwalen. Een weg terug is er meestal niet. Als een zwerfkat in het asiel terechtkomt, wordt deze gesteriliseerd, behandeld voor ziektes en kwalen en daarna weer uitgezet. Alleen voor kittens van zwerfkatten wordt een plaats gezocht, bij voorkeur bij een geduldige liefhebber met een sociale kat. Behalve dat zwerfkatten het zelf moeilijk hebben, vormen ze als heftige jagers ook een probleem voor andere soms al bedreigde soorten. Niemand weet ook hoeveel zwerfkatten er in ons land rondlopen. De schattingen variëren enorm.

Hoe werkt chippen?

De chip die met een simpele injectie wordt ingebracht is niet groter dan een rijstkorrel. Meestal wordt deze tussen de schouderbladen geplaatst. De kat heeft na een kleine prik bij inbrengen geen enkele hinder van de chip. Op de chip staat uitsluitend een registratienummer. Dit wordt gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar. Die gegevens kunnen momenteel ook afgeschermd worden indien de eigenaar dat wil. Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het chippen met name voor de chip. In veel plaatsen zijn er regelmatig acties waarbij de kosten zoveel mogelijk worden beperkt. Kenners raden een chip voor katten die vrijwel niet buiten komen ook zeker aan. Juist deze dieren kunnen zich minder goed oriënteren als ze verdwaald raken indien ze toch per ongeluk ontsnappen en in de wijde wereld terechtkomen.

Vanaf geldt de chipplicht voor katten?

Vanaf wanneer is het verplicht om je kat te laten chippen? Momenteel is dit nog niet het geval en er is nog geen datum voor gegeven. Hierboven heb je echter kunnen lezen dat het chippen van een kat eigenlijk alleen maar voordelen heeft voor jouw huisdier.

Kortom, heb jij een kat? Wacht dan niet op de politiek maar laat het dier chippen. Heeft je kat al een chip? Vergeet de registratie dan niet aan te passen bij een verhuizing. Een goed geregistreerde chip kan veel leed voorkomen, voor jou en je kat.

Bekijk ook:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Vanaf wanneer geldt de chipplicht voor katten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *