Is verplichte sterilisatie van katten een reële optie

Is verplichte sterilisatie van katten een reële optie?

Bij onze zuiderburen bestaat sinds 2018 een verplichte sterilisatie van huiskatten. De gevolgen daarvan zijn nog niet compleet te overzien, maar de aantallen kittens die dit jaar in het asiel zijn terechtgekomen, zijn beduidend lager dan in ons land. De asiels in Nederland zijn deze zomer overspoeld met katten. Dat is waarschijnlijk mede veroorzaakt door corona. In de tijd van lockdowns nam het aantal huisdieren flink toe. Nu alle beperkingen voor het virus zijn verdwenen, vormen voor sommige eigenaren huisdieren weer een last en dat verhoogt de druk op asiels enorm.

Waarom sterilisatie?

De natuur zijn gang laten gaan, levert bij katten al snel 1+1 = 8 op. Een gezonde poes kan iedere 6 maanden gemiddeld 6 kittens krijgen en opvoeden. Als dat gebeurt, is er binnen zeer korte tijd een enorme overpopulatie.

Het is de reden dat de Belgische overheid besloot om de verplichte sterilisatie in te voeren. Eigenaren die zich hier niet aan houden, kunnen een boete krijgen van € 200. In België moesten ieder jaar duizenden katten worden geëuthanaseerd, omdat er simpelweg geen opvang voor beschikbaar meer was. Ook nam het aantal verwilderde katten toe doordat huiskatten wegliepen of in de natuur werden achter gelaten. Daarnaast is bekend dat ook vandaag de dag ongewenste kittens worden verdronken of op andere brute wijze worden gedood.

Cijfers voor Nederland zijn er niet, maar de angst bestaat dat het ook hier een probleem is. Iedere dierenliefhebber zal het er over eens zijn dat geen enkel gezond dier zou moeten worden geëuthanaseerd.

Is sterilisatie gevaarlijk op jongere leeftijd en is de operatie duur?

Sterilisatie is bij katten een relatief eenvoudige ingreep. Maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat roofdieren zoals katten moeilijk te verdoven zijn. Het risico is derhalve aanwezig dat een kat niet uit de verdoving komt. Iedere medische ingreep is immers risicovol. De kosten van de ingreep liggen momenteel rond de € 100. Vaak wordt de ingreep al in rekening gebracht als je een kitten ophaalt uit een asiel.

Sterft de huiskat uit door een sterilisatieplicht?

Momenteel is er een duidelijk onevenwichtige situatie. Er worden veel meer katten geboren dan er adoptieplaatsen vrijkomen. Hierdoor neemt de druk op de dierenasiels toe. Als er geen ruimte meer is, leidt dat tot dramatische gevolgen die iedereen wil voorkomen. Zodra het weer in evenwicht is, kan men de maatregelen versoepelen. Het is heel duidelijk dat katten weer uiterst snel de populatie kunnen herstellen.

Is een sterilisatie-plicht te handhaven?

Het simpele antwoord daarop is: nee. Het zal voor de overheid onmogelijk zijn een dergelijke maatregel te handhaven. Niemand zal ook verwachten dat een dergelijke plicht 100% effectief zal zijn en dat is ook niet noodzakelijk om tot een meer evenwichtige situatie te komen. De wettelijke plicht en een mogelijke boete fungeren ook meer als een stok achter de deur om eigenaren op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Het emotionele aspect

Er zijn weinig zaken meer vertederend dan een zoogdier met jongen. Dat geldt zeker ook voor katten. Mag de mens dan ingrijpen in de natuur en heeft iedere poes niet recht op minstens één nestje? Het is een moeilijke vraag. Dierenpsychologen denken niet dat een kat een minder gelukkig leven zal hebben als die op jonge leeftijd wordt gesteriliseerd, maar zekerheid daarover valt niet te geven. Duidelijk is wel dat een ongewenst nestje vaak tot veel dierenleed leidt.

Wat is jouw mening over dit onderwerp? Hieronder kan je reageren.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Is verplichte sterilisatie van katten een reële optie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *