Wat mag een kat niet eten? En wat mogen katten eten wat mensen ook eten?

Katten zijn van nature felle jagers die in de natuur moeiteloos hun kostje bij elkaar scharrelen. Dat is derhalve voornamelijk vlees. De huiskat heeft nog exact hetzelfde spijsverteringssysteem en ook de instincten. Een kat is ook veel kieskeuriger dan een hond en schrokt niet alles zomaar op dat op het minst eetbaar lijkt. Ook een kat kan echter door nieuwsgierigheid een hapje nemen van zaken die giftig voor de soort zijn. Overigens is er ook voedsel dat katten gewoon lekker vinden, afgezien van vlees. Vaak is dat ook niet slecht voor ze. Wat mag een kat niet eten? Hieronder vind je overzichten wat giftig is voor katten, met welke zaken je moet oppassen en welke mensenvoeding wel door een kat mag worden gegeten zonder dat dat problemen oplevert.

Giftige voeding voor een kat

Wat mag een kat niet eten? Hieronder vind je een aantal soorten voeding die je je kat beslist niet mag geven.

1. Uien, knoflook, etc.

Vooral uien bevatten veel allyl propyl disulfide. Deze stof breekt de rode bloedlichamen van een kat af en veroorzaakt bloedarmoede en eventueel de dood. Katten zullen door de geur meestal geen zin hebben in uien en aanverwante artikelen. Echter zitten deze producten in vrijwel alle gemarineerde vlees en vis. Dus opletten.

2. Chocolade

Zowel katten als honden lusten vaak wel een stukje chocolade of een bonbon. De stof Theobromine die in cacao voorkomt is erg giftig voor katten. Een kleine hoeveelheid kan al dodelijk zijn.

3. Druiven en rozijnen

De meeste eigenaren verbazen zich over het feit dat katten best van fruit houden. Dat eten ze in de natuur echter ook af en toe. Druiven eb rozijnen mogen ze beslist niet eten. Het is niet bekend welke stof de problemen veroorzaakt. Maar voorkomen is beter dan voorkomen.

4. Gekruid/gemarineerd vlees

Behalve uien en aanverwante stoffen zijn er meer stoffen in dit soort producten die niet goed zijn voor je kat.

5. Kamerplanten

Vrijwel iedere kat knabbelt uit nieuwsgierigheid wel eens aan de planten. Sommige bezitten gif dat zowel voor mensen als katten gevaarlijk kan zijn. Let bij het kopen van kamerplanten op de giftigheid als je het goed voorhebt met je kat.

6. Bedorven voedsel

De maag van de kat kan meer verdragen dan die van een mens. In de natuur eten ze af en toe ook wel aas als er geen prooi te vinden is. Voor de gezondheid is alleen vers voedsel beter voor je huisdier.

Wat mag een kat niet eten En wat mogen katten eten wat mensen ook eten

Problematisch voedsel voor de kat

1. Melkproducten

Poesie mauw, ik heb lekkere melk voor jou. De meeste huiskatten zijn echter allergisch voor lactose en krijgen hiervan problemen met de spijsvertering. Wil jij je kat melk geven, kies dan voor lactosevrije melk.

2. Verse vis

Een kat in het wild zal zelden een vis kunnen verschalken. Vis staat dus niet op het standaard menu. Ze lusten meestal wel graag vis. Rauwe vis bevat echter ziektekiemen. Geef je kat liever een stukje gekookte vis zonder kruiden of graten.

3. Bot

Een hond kan lekker knauwen op een bot. Een kat heeft daarvoor niet de tanden. Met zijn ruwe tong likt een kat als het ware het vlees van de botten. Geef een kat echter bij voorkeur alleen filet om gevaarlijke botsplinters zoals bij kip te voorkomen.

Wat mag een kat wel eten naast zijn standaardvoer?

Wat mag een kat eten wat mensen ook eten?

1. Fruit

Katten zijn eigenzinnige dieren. Toch vinden veel katten een beetje fruit af en toe wel lekker. Proberen is zeker een optie, alleen druiven en rozijnen mag je kat beslist niet.

2. Ei

Met mate een eitje bijvoorbeeld door de brokjes vinden de meeste katten een traktatie. Geef ze echter liever geen rauw ei maar kook het eerst.

3. Vlees/vis

Naast de brokjes en nat voer kan je de meeste katten een plezier doen met een stukje vlees of vis.  Rauw is geen goed idee. Kook het eerst om ziektekiemen te doden. Ook katten kunnen ziek worden door salmonella en E-coli.

4. (Katten)gras

Als de haren die een kat binnenkrijgt bij de persoonlijke verzorging niet via de ontlasting verdwijnen, moeten deze via een haarbal worden uitgespuugd. Daartoe eet de kas gras en dat is geen probleem voor de gezondheid. Het risico bestaat wel dat een kat op andere planten gaat knagen die niet geschikt zijn.

5. Insecten

Het is praktisch niet te voorkomen dat een kat jaagt op insecten en die soms ook opeet. In het algemeen kan dat weinig kwaad omdat maar weinig insecten in ons land giftig zijn. Het eten van veel insecten kan echter wel voor braken zorgen. Door de stoffen in de pantsers van insecten krijgt een kat sterke nagels.

Bekijk ook:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *