De geschiedenis van katten in Europa

De lente komt er weer aan en dat betekent ook dat er straks weer grote aantallen kittens geboren worden. Zo’n pluizig bolletje met van die grote vragende ogen is zo aandoenlijk dat ieder jaar veel gezinnen de keuze maken er eentje in huis te halen. Helaas komen er ook veel daarna in een asiel terecht omdat een kat toch meer aandacht en verzorging vraagt dan wordt gedacht. Overweeg jij een kitten te nemen in de komende periode? Ga dan eerst eens kijken en een praatje maken in een plaatselijk asiel. De vrijwilligers daar houden van dieren maar kunnen je ook over de verplichtingen vertellen. Hoe is de kat eigenlijk het meest populaire huisdier geworden in Europa? Hieronder kan je de beknopte geschiedenis van katten lezen.

Katten in Egypte

Ongeveer 3.000 jaar voor Christus ontstonden in Egypte de eerste steden. Om daar te kunnen leven moesten er ook voldoende voedsel worden opgeslagen. De pakhuizen met graan en andere voedingsmiddelen trokken uiteraard grote hoeveelheden muizen en ratten aan. Behalve de vraat verspreidde het ongedierte ook ziektes. Wilde Afrikaanse katten kwamen in grote getale af op de prooien die te vinden waren in de steden van mensen. Experts zijn het er nog steeds niet over eens of katten zijn gedomesticeerd zoals honden of ervoor kozen  samen te leven met mensen omdat ze hier de voordelen wel van inzagen.

Het DNA van een huiskat is gelijk aan dat van de wilde Afrikaanse kat. In ieder geval verliep de samenwerking goed. Kittens die geboren werden in steden raakten meteen gewend aan mensen. Het contact werd steeds beter en de meeste katten werden opgenomen in huis. Later werden katten zelfs vereerd als goddelijke dieren en wie een kat doodde moest er met zijn leven voor betalen. Sommige katten werden gemummificeerd om ze gereed te maken voor het leven in het hiernamaals. Katten mochten niet uit Egypte de grens over worden gebracht.

Een aantal interessante boeken over katten:

Griekenland

De Grieken waren de eersten die rond 1000 voor Christus kennis maakten met het vetschijnsel van de huiskat. Ze waren diep onder de indruk maar vanwege de status van de kat konden ze deze niet meenemen naar Griekenland. Zoals wel vaker in de menselijke geschiedenis werd gestolen wat niet te koop was. De Grieken vervoerden illegaal huiskatten naar Europa. In eerste instantie waren het alleen de rijken en machtigen die zich een kat konden veroorloven. Maar omdat een gezonde poes twee nestjes kittens per jaar kan groot brengen, nam het aantal huiskatten snel toe. Het waren vervolgens de Romeinen die de kat verder verspreiden over de wereld. In Azië werden huiskatten gekruist met plaatselijke wilde exemplaren. Zo ontstonden de ‘raskatten’, waarvan de namen vaak nog verwijzen naar het land van oorsprong.

Katten in de middeleeuwen in Europa

De huiskat werd in Europa steeds meer een normaal verschijnsel, maar eind 15e eeuw liep het mis. Een donkere bladzijde in de geschiedenis van katten. De toenmalige paus oordeelde dat de kat een duivels wezen was. Heksen zouden  ook gebruik maken van de gedaante van de kat om kwaad te stichten. In heel Europa werden katten gedood, vaak tijdens rituelen. Op de kermissen kwam het kattenmeppen in zwang. Een kat werd opgesloten in een ton. Hierop werd zo lang met stokken geslagen tot de duigen het begaven en de kat krijsend uit de ton sprong. Degene die de laatste klap had gegeven, kreeg een prijs. De kat werd gedood.

De middeleeuwse Europeanen betaalden een hoge prijs voor het doden van een groot deel van het kattenbestand. Tijdens de kruistochten kwamen met de schepen zwarte ratten uit Turkije naar de rest van Europa. Deze verspreidden via vlooien de pest. Er waren niet genoeg katten om de ratten te bestrijden. Meer dan de helft van de Europeanen viel ten prooi aan de zwarte dood.

Hoe is de kat zo populair geworden?

Vanaf de 19e eeuw werd de huiskat in Europa weer volledig geaccepteerd. Het werd steeds meer een luxe huisdier dat zijn nut niet hoefde te bewijzen door ongedierte te vangen of te verjagen. Toch is de aanwezigheid van een kat vaak al voldoende om ratten en muizen op afstand te houden. De kat is overal ter wereld het meest populaire huisdier voor de hond. Op internet is er een ontelbaar aantal foto’s en filmpjes te vinden over katten, vaak humoristisch, al dan niet met kattenspeeltjes en andere zaken. Echt nieuw is dit overigens niet. Na uitvinding van de fotografie werden al snel ook katten geportretteerd, vaak in menselijke houdingen en met een grappige uitspraak erbij die aan de kat werd toegeschreven. Katten hebben nu eenmaal, ‘iets’.

Bekijk ook:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *