10 rare weetjes over katten

Vind jij je huiskat ook vaak mysterieus en vraag je af wat er in het beest omgaat als die met die grote felle ogen naar jou kijkt. Er zijn vele zaken die met katten te maken hebben die jij nog niet weet. Wat dacht je van de volgende 10 weetjes over katten?

10 weetjes over katten

Wat weet jij allemaal over katten? Hieronder vind je 10 weetjes over katten. Heb je zelf nog een leuk weetje? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel.

1. Katers kunnen goede vaders zijn

In het wild gaan katers er na de bevruchting meteen vandoor en bemoeien zich verder niet het hun kroost. Thuis is dat anders. Indien de mogelijkheid bestaat bemoeit 10% van de thuiskaters zich wel met de kittens. In de praktijk zijn het zelfs de betere opvoeders omdat ze meer geduld (en tijd) hebben voor het nageslacht dan de moeders.

2. Een kat is links of rechts

Net als mensen heeft een kat een duidelijke voorkeur om een van beide voorpoten te gebruiken voor klusjes. Bij katers is dat meestal de linkerpoot en bij poezen de rechterpoot. Het waarom hebben wetenschappers nog niet kunnen achterhalen.

3. Katten hebben geen 9 levens

De gedachte dat katten meer levens hebben dan één komt in alle culturen voor waar ze als huisdieren leven. Waarschijnlijk houdt dat verband met het feit dat katten van zeer grote hoogtes kunnen vallen zonder te overlijden, snel van wonden kunnen genezen en ook in het wild zich snel weer kunnen aanpassen.

4. Katten proeven geen zoet

Met een zoetigheid kan je je kat geen echt plezier doen al zullen ze misschien er van lijken te genieten. Dat ligt dan niet aan de zoete smaak. Door een genetische fout in de soort kunnen ze geen zoet proeven.

5. Een kat herkent de stem van het baasje

Wellicht denk je dat je kat het niet eens beseft dat je aan het roepen bent, maar dat klopt niet. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een kat wel degelijk de stem van het baasje kan onderscheiden van andere stemmen. Echter wil dat niet zeggen dat een kat ook laat merken dat ze het door heeft.

weetjes over katten

6. Tijdens een val heeft een kat een ‘omkeer’-reflex

De grootste val die voor zover bekend een kat heeft overleefd was in het Verre Oosten en daarbij ging het om de 34e verdieping van een flatgebouw. Een kat heeft een licht beendergestel en een soepele ruggengraat. Tijdens een flinke val loopt de snelheid niet extreem op. Maar belangrijker is een omkeer-reflex. Tijdens de val keert de kat zich altijd zo dat ze op de poten zal landen en daarmee de schok kan opvangen. Een korte val is vaak gevaarlijker voor een kat.

7. Het geheim van de spinnende kat

Een kat die spint heeft het blijkbaar goed naar de zin want dat gebeurt vaak als deze geknuffeld of gestreeld wordt. Toch is er met dat spinnen meer aan de hand. Een gestresste kat kan het namelijk ook doen. Ook een gewonde kat gaat vaak spinnen en dat bevordert de genezing. Kortom, het spinnen is een mysterie.

rare weetjes over katten

8. Katten zijn goede zwemmers

De meeste katten moeten niks van water hebben. Toch kunnen ze al van jongs af goed zwemmen. Dat hoort nu eenmaal bij een overlevingsexpert zoals een kat. De Van in Turkije is een uitzondering. Dit ras is gek op water en leeft in het wild ook vrijwel uitsluitend van vis.

9. Er bestaat speciale muziek voor katten

Katten hebben geweldig ontwikkelde zintuigen: ze kunnen in het vrijwel donker goed zien en geuren op grote afstand ontdekken. Het gehoor is echter nog meer bijzonder. Dat reikt qua frequenties veel verder dan dat van een mens. Een kat kan een muis horen die in het gras ritselt maar ook de voor mensen onhoorbare roep van jonge vogels. Bach of Mozart is echt te simpel voor deze liefhebber. Daarom is er ook een Music for Cats album met muziek in het tempo en frequentie voor katten.

10. Laat je kat af en toe maar goed schrikken

Voel jij je schuldig als je kat met vier poten in de lucht springt omdat een deur dichtvalt of wanneer die een schuilplaats zoekt als de stofzuiger aangaat?  Daar is geen reden voor. Een gezonde kat heeft met enige regelmaat een portie adrenaline nodig. Zeker voor een huiskat die weinig buitenkomt, is het belangrijk dat deze schrik er af en toe is. Anders lopen ze zelfs het risico om ziek te worden van verveling. Buiten gebeurt het schrikken  immers ook met enige regelmaat. Alleen te veel adrenaline is niet goed voor ze.

Heb jij nog rare weetjes over katten? Laat gerust hieronder een reactie achter.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “10 rare weetjes over katten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *