Hoe veilig is ons drinkwater eigenlijk

Hoe veilig is ons drinkwater eigenlijk?

Recent werd bekend dat het goed voor je gezondheid is om de dag te beginnen met een glas water, dat mag zowel koud als warm zijn. In ons land is het zo vanzelfsprekend dat water uit de kraan van uitstekende kwaliteit is dat we daar niet eens niet meer over nadenken. Hoe veilig is ons drinkwater?

Hoe veilig is ons drinkwater?

We drinken het, douchen ermee, spoelen ons eten ermee af, geven het onze dieren te drinken en koken ermee. Waar het precies vandaan komt, boeit ons eigenlijk niet echt. Net als elektriciteit en gas moet het er gewoon zijn. Storingen of problemen worden als lastig ervaren en komen ook maar weinig voor. Dan is het even schrikken als plotseling meer dan 4.000 mensen water eerst moet koken voordat ze het kunnen consumeren, wat was er aan de hand in Doorn?

Besmetting in Doorn

Op 4 augustus 2023 riep Drinkwaterbedrijf Vitens 4.100 mensen in het woongebied van Doorn op om water uit de kraan eerst 3 minuten te koken voordat het geconsumeerd zou worden. Douchen en koken met het water uit de kraan was geen probleem. Wat was er gebeurd? Ieder jaar worden door Vitens tientallen controles uitgevoerd op de kwaliteit van het geleverde water. In twee bassins werden sporen aangetroffen van de bacterie enterokokken. Deze bacterie komt vooral voor als darmflora in het menselijk lichaam maar kan ook vrij voorkomen in water en grond.

In het algemeen zijn de gevolgen van het binnenkrijgen van deze bacterie niet bijzonder ernstig. Maar bij mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen maag- en darmklachten niet worden uitgesloten. Ook zijn er zorgen  met betrekking tot het vaker voorkomen van resistente bacteriën van deze soort. Het niet kunnen bestrijden van enterokokken kan een bedreiging vormen voor mensen waarbij het afweersysteem onvoldoende is om de ziektekiemen te bestrijden.

Onzekerheid tijdens het onderzoek

Na het constateren van de mogelijke besmetting was verder onderzoek noodzakelijk. In het laboratorium moest worden onderzocht welke soort bacterie was aangetroffen en hoe ernstig de besmetting was geweest. Inmiddels werd al alles gedaan om de bassins en leidingen die werden gebruikt voor het transporteren van het drinkwater naar Doorn te desinfecteren. In Doorn waren de gevolgen van de mededeling van Vitens ook duidelijk te merken. Binnen zeer korte tijd waren alle voorraden bronwater in fles uitverkocht. Bewoners gaven aan onzeker te zijn en vroegen zich af in hoeverre douchen en ander gebruik van het besmette water nog wel in orde was. Juist omdat het zo zelden voorkomt in ons land zal de twijfel na een incident extra toenemen.

Loos alarm, Vitens zet het sein op groen

Binnen een week bleek dat de waarschuwing van Vitens overbodig was geweest. Bij nader onderzoek werden geen schadelijke bacteriën in het drinkwater aangetroffen in concentraties die problemen zouden kunnen opleveren. De inwoners van Doorn kunnen hun drinkwater weer zonder koken consumeren. Daarbij is de aanvoer door de ontsmetting nog eens extra veilig geworden. Bewoners die langere tijd een kraan niet hebben gebruikt, wordt aangeraden die eerst een tijdje te laten lopen. Heb jij nog zin in een glaasje water iedere ochtend?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *