Eet geen wild zwijn uit Beieren

In Duitsland houden ze wel van een stevige maaltijd. In de Beierse Alpen is een diner van wild zwijn met rode kool en gebakken aardappeltjes dan ook een gewild gerecht. Althans dat was het. Na een grondig onderzoek raden wetenschappers af om wild zwijn uit de regio te eten. Maar liefst 88% van het vlees dat op het bord terechtkomt, bleek radioactief te zijn. De waarden die hierbij werden gemeten waren vele malen hoger dan de natuurlijke straling die overal op aarde voorkomt en hoog genoeg om consumptie gevaarlijk te maken. In eerste instantie stonden de wetenschappers voor een raadsel. Er is immers geen enkel nucleair incident in de omgeving geweest. Het ongeluk in Tsjernobyl is inmiddels bijna 40 jaar geleden en geen enkel wild zwijn haalt die leeftijd. Door de deeltjes te analyseren werd het raadsel opgelost.

Twee besmettingsbronnen in Beieren

In 1986 vond de ramp in Tsjernobyl plaats waarbij een van de kernreactoren ontplofte. Er kwam veel radioactief materiaal in de lucht. Een deel hiervan sloeg neer in Beieren op een afstand van 1.300 kilometer. Ook waren er bovengrondse kernproeven waarvan de laatste plaatsvond in 1991. Ook hierdoor kwamen er deeltjes in de bodem terecht, niet alleen in Beieren maar over de hele wereld. Het zijn deze incidenten die er tot op de dag van vandaag ervoor verantwoordelijk zijn dat de wilde zwijnen in Beieren te veel straling in zich opnemen.

Uit de analyses van het vlees bleek dat beide incidenten nog steeds zorgen voor problemen. Het voedingsgedrag zorgt ervoor dat de zwijnen relatief veel stralingsdeeltjes opnemen. Truffels en paddenstoelen zijn lekkernijen voor deze  vegetariërs maar zijn ook gevoelig voor straling. Vooral het feit dat bijna 40 jaar na dato het effect  nog zo heftig is, heeft wetenschappers over de hele wereld verbaasd.

Kernenergie als een risico voor het leven op aarde

We leven in een bijzondere tijd. In Rusland dreigen de machthebbers al sinds enige tijd met nucleaire vergelding indien bepaalde grenzen worden overschreden bij het conflict in Oekraïne dat Rusland zelf door een inval heeft veroorzaakt. Poetin waarschuwt voor de nieuwe Russische raketten die niet kunnen worden onderschept en overal ter wereld nucleaire wapens kunnen deponeren. Daarnaast is er een energiecrisis in de wereld.

Voorstanders van kernenergie zien dat als een oplossing gedurende de periode dat er onvoldoende hernieuwbare energie beschikbaar is om de fossiele brandstoffen te vervangen. Echter is er nog steeds geen oplossing voor de opslag van afval van kernreactoren. Daarbij is de techniek voor kerncentrales wel verbeterd maar bestaan er nog steeds grote risico’s. Dat werd zeer recent weer duidelijk bij de lozing van grote hoeveelheden radioactief water dat was vervuild bij het ongeluk bij de centrale van Fukushima. Deze centrale was niet verouderd, maar niets wat mensen kunnen bouwen zal bestand zijn tegen het geweld dat de natuur kan ontketenen.

Het Duitse onderzoek heeft in ieder geval weer eens duidelijk gemaakt hoe groot de gevolgen zijn van vrijkomende straling. Een waarschuwing die ook wereldleiders ter harte zouden moeten nemen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Eet geen wild zwijn uit Beieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *