Katten in de kerstboom - de kerstboom beschermen & giftig

Katten in de kerstboom – de kerstboom beschermen & giftig?

Het internet staat vol met katten die een kerstboom te grazen nemen. Dat is lachen mits je niet de eigenaar bent van de boom. Maar ook voor de miljoenen huiskatten in ons land is de kerstboom ieder jaar weer zeer aantrekkelijk. Net als voor de mensen is dat glinsteren van de versieringen en het gefonkel van de lampjes een prachtig gezicht dat een kat van dichterbij wil onderzoeken. Als de kat dan de sprong waagt, wil het nog wel eens mislopen. Als een rijkelijk versierde boom omvalt, levert dat niet alleen een hoop rommel op, maar ook risico’s voor de gezondheid van de kat.

De absolute no go van TikTok

Bijna over de hele wereld worden er kerstbomen versierd en dat betekent ook dat er problemen zijn met katten die denken dat die boom voor hen is opgetuigd. Een kat sloopt een kerstboom binnen no-time. Op TikTok en andere sociale media worden er nu tips gegeven, vooral uit het oosten die moeten garanderen dat de huiskat de kerstboom met rust laat. Er is zeker enthousiasme onder een deel van de lezers, maar de meeste mensen verwerpen deze opties omdat de dieren hierdoor getraumatiseerd raken. Kan jij je voorstellen je kat zo vaak met de punt van de kerstboom te prikken totdat deze zo bang wordt dat hij niet meer in de buurt van de boom durft te komen? Als kattenliefhebber zal je dat beslist niet willen en derhalve moeten accepteren dat de meeste katten de kerstboom niet met rust zullen laten. Maar er zijn methodes om de schade te beperken, zowel voor de kat als de boom.

Algemene punten van aandacht

Als je kittens in huis hebt, koop dan bij voorkeur geen grote boom. Als ze zo jong zijn is een grote boom een enorme uitdaging omdat ze hun klimcapaciteiten willen oefenen. De naalden van de kerstboom zijn licht giftig voor de kat (en de hond). Dat geldt ook voor water waarin de naalden van de boom terechtkomen. De Nordmann is een populaire kerstboom die relatief weinig naalden verliest. Stofzuigen is in de kersttijd ook een goed idee. Katten eten niet zomaar naalden, maar hoe minder er zijn, hoe beter het is.

6 tips om de kerstboom katvriendelijker te maken

1. Gebruik visdraad

Het grootste probleem is dat de hele boom omgaat als de kat onvoorzichtig is. Met visdraad kan je de boom aan het plafond of de muur bevestigen. Het is sterk en het valt nauwelijks op.

2. Een stevige standaard

Als visdraad geen optie is, kies dan voor een stevige standaard of bak. Hoe meer gewicht aan de voet hoe minder kans op omvallen.

3. Geen haakjes in de boom

Haken in de boom kunnen gevaarlijk zijn voor katten, maar ook voor kleine kinderen, lint of touw is een betere optie.

4. Vermijd eetbare dingen in de kerstboom

Kinderen zijn er dol op, maar sommige lekkernijen zijn niet goed voor de gezondheid van je huisdier. Te veel cacao is bijvoorbeeld dodelijk voor een kat.

5. Glas in de kerstboom is taboe bij katten

Een glassplinter van kerstversiering in de poot is bepaald geen pretje voor een kat en maar moeilijk te verwijderen. En iedereen weet dat splinters blijven opduiken als er iets stuk gaat.

6. Beperk glimmende slingers

Dit soort slingers ziet er erg uitnodigend uit voor een kat, zeker als ze van een hapbaar formaat zijn. Meestal doet de natuur dan het werk, maar het is niet goed voor de spijsvertering.

Je kerstboom beschermen: de oplossing van oma

Het geldt niet voor iedere kat maar de meeste hebben een hekel aan de geur van citrusvruchten. Met de schillen van sinaasappels of citroenen onder de boom, wordt deze een stuk minder aantrekkelijk voor katten. Dennenappels werken soms. Een echte doorzetter zal zich niet laten weerhouden, maar het is een poging waard.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *