Dag van de frikandel, wat weet jij van deze snack

Dag van de frikandel, wat weet jij van deze snack?

Ook de frikandel heeft een eigen dag in ons land: 4 februari. Misschien heb je er wel eentje gegeten op die kille zondag maar verder zal jij je vast niet druk hebben gemaakt over deze dag. Toch is deze snack ge meest populaire in ons land en eten we gemiddeld 39 frikandellen per jaar. Dat zijn er in totaal dus ongeveer 600 miljoen. Daarmee is deze snack nog populairder dan die andere echt Hollandse lekkernij: de kroket, Alleen in een deel van Vlaanderen wordt de frikandel verkocht in frietkotten, daar noemt men deze curry-worst. Verder zijn er nog een paar restaurants die gerund worden door geëmigreerde landgenoten in toeristische trekpleisters was frikandellen worden verkocht, maar daarmee houdt het wel op.

De geschiedenis van de frikandel

Over de geschiedenis van de frikandel is er geen onduidelijkheid. Slagersknecht Gerrit de Vries uit Dordrecht maakte gehaktballen die verkocht werden aan de horeca. De gehaktballen waren erg populair maar in 1954 kwam er een wijziging in de Warenwet waardoor deze gehaktballen niet meer zo mochten heten. Gerrit besloot hetzelfde gehakt te gebruiken om een soort worst te maken. Toen hij naar een naam zocht, kreeg hij een tip van een Duitse collega. Bij de oosterburen was de Frikadelle al ingeburgerd. Dit was ook een ‘voormalige’ gehaktbal maar dan plat als een hamburger. De frikandel werd een succes. Beckers was het eerste snack-merk dat frikandellen maakte die aan de consument in de supermarkten werden verkocht. Inmiddels is er dus een markt voor 600 miljoen stuks die in de frituur gaan.

Ogen, koeienuiers en orgaanvlees? Wat zit er in een frikandel?

Zoals bij meerdere populaire snacks is er altijd een waas van geheimzinnigheid geweest wat betreft de ingrediënten van een frikandel. Maar ook verhalen over ogen, uiers en orgaanvlees dat zou worden gebruikt voor deze snack verminderde de populariteit niet. Het is overigens ook niet het geval. De regelgeving voor het maken van een frikandel staat dat niet toe.

Het vlees in een frikandel is varken, rund, kip of een mix van de drie. Dit wordt gemengd met bloem, kruiden, smaakversterkers en conserveringsmiddelen. Het vlees dat wordt gebruikt, noemt men separator, dat is het vlees dat na het slachten niet van de botten kan worden gesneden. Het wordt onder druk met water van de botten gespoten. Met de kwaliteit van hef vlees zit het wel goed. Uiteraard kan je een frikandel niet gezond noemen, daarvoor zit er (ook door het frituren) te veel vet in. Net als bij andere snacks zijn er ook vegetarische frikandellen te koop.

Hoe eten we de frikandel?

Ieder jaar worden er 600 miljoen frikandellen genuttigd. Hoe eten we die eigenlijk? De meeste exemplaren eten we uit het vuistje of beter gezegd uit een bakje, want er gaat vaak saus overheen. Daarnaast eten we de snack graag tussen een broodje of met friet. De  laatste tijd zijn er ook variaties voor de populaire snack.

  • Pizza met frikandel. Stukjes of plakjes frikandel in plaats van worst worden door steeds meer pizzabakkers gemaakt.
  • In plaats van worst of spekjes kan er ook een frikandel bij de boerenkool, zuurkool of hutspot.
  • Snijd de frikandel in plakjes en meng deze door de aardappelpuree. Eventueel kaas toevoegen en goudbruin bakken in de oven.

Frikandelrol. Voor de minder avontuurlijk frikandelfan. Wikkel de frikandel in bladerdeeg en bak deze goudbruin en knapperig in de oven.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *