Wat is een uitsmijter en waar komt deze vandaan

Wat is een uitsmijter en waar komt deze vandaan?

Er zijn maar weinig gerechten die voorkomen op de lunchkaart van vrijwel ieder restaurant in Nederland, maar de uitsmijter behoort er zeker bij. Wat valt er te weten over deze stevige hap en hoe maak je een uitsmijter een beetje luxer?

Wat is een uitsmijter en waar komt deze vandaan?

Er zijn vele variaties, maar bij een uitsmijter denken de meeste mensen toch aan een of twee boterhammen met kaas, ham en daarbovenop twee spiegeleieren. Er zijn meerdere verhalen die de naam zouden moeten verklaren. Zo wordt onder andere beweert dat deze is ontleend aan het feit dat het gerecht zo op het bord wordt gesmeten. Een meer logische verklaring is dat deze stevige hap favoriet was bij uitsmijters. Voordat ze aan het werk gingen, kregen ze nog even een gerecht geserveerd dat ze extra energie moest geven en dit werd ook naar hen genoemd.

Strammer Max of Strammer Otto

De uitsmijter komt oorspronkelijk uit Duitsland. Daar wordt deze wel anders bereid want het brood wordt geroosterd en ook de ham wordt gebakken. Daarop komen de spiegeleieren, kaas ontbreekt. De Strammer Max is met ham, als er ander vlees wordt gebruikt, spreekt men van een Otto. Overigens is een Strammer Max in de volksmond een uitdrukking voor de staat van opwinding waarin een man kan verkeren. Bij de oosterburen wordt dit gerecht als potentieverhogend beschouwd.

Naar het zuiden toe, spreekt men in België en Frankrijk over een croque monsieur of croque madame. Daarbij wordt het gerecht als tosti bereid. Bij een monsieur wordt bechamelsaus gebruikt, een madame wordt getopt met een spiegeleitje.

Variaties op de uitsmijter

In Nederland bestaat er geen duidelijke richtlijn voor de standaard uitsmijter. De een beweert dat er geen spiegeleieren bij horen, maar de dooiers bij het bakken moeten worden doorgeprikt, de ander zweert bij het spiegelei waarbij de dooier goed vloeibaar moet zijn. Ook met betrekking tot de ham en kaas is er geen eenduidigheid. Moeten deze ook in de pan of geldt dat alleen voor de eieren? Zelfs over het brood verschillen de meningen, moet dit geroosterd worden of niet. Daar zal men het nooit over eens worden. Echter geven we je hier wat tips om jouw favoriete uitsmijter nog lekkerder én mooier te maken.

Brood

De boterhammen blijven de basis. Kies voor een goede kwaliteit brood en gebruik wat dikkere plakken. Is het brood al wat ouder, rooster dit dan lichtjes voordat je het belegt.

Boter of iets anders?

In plaats van boter kan je ook een lik mayonaise, truffel-mayonaise of een ander sausje gebruiken die jij lekker vindt.

Ham

Het hoeft niet altijd ‘onze’ ham te zijn. Wat dacht je van chorizo of Spaanse ham?

Kaas

In principe kan je iedere soort kaas proberen van de Goudse jonge tot Mozzarella. Experimenteren met smaak loont. Bestrooien met Parmezaanse kaas is ook een lekkere optie.

De garnituur

In een restaurant komt men vaak niet verder dan een ongeïnspireerde garnituur van een blaadje sla, een plekje tomaat en een schijfje augurk. Tijd is geld daar. Maar thuis kan je je helemaal te buiten gaan aan een lekkere en groene touch. Kies een voor trostomaatjes of een paar plakken geroosterde vleestomaat. In plaats van dat zielige blaadje sla, kan je ook kiezen voor rucola, bladspinazie of veldsla op of naast de uitsmijter. Met wat verse kruiden voeg je nog meer smaak toe. Voor de liefhebbers vul je de luxe uitsmijter nog aan met schijfjes augurken en Amsterdamse uitjes.

Bekijk ook: 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *