Mislukt eitje? Handige tips voor een perfect ei (gekookt, gepocheerd, gebakken en roerei)

‘Een ei hoort erbij.’ Er zijn weinig voedingsmiddelen die zo veelzijdig zijn als eieren. Een zachtgekookt eitje bij het ontbijt, een uitsmijter als lunch of een diner waar eieren voor worden gebruikt, het kan allemaal. Uiteraard kun je bij het betere (banket)bakkerswerk ook eieren niet missen. Verder kan iedereen wel een perfect ei koken of bakken. Althans, als je de tips hieronder gebruikt. Simpele trucjes om die kleine ongemakken te vermijden en handigheidjes om het gewoon goed te doen. Een gepocheerd ei mislukt bijvoorbeeld vaak, maar wij hebben een handig foefje voor je.

Is een ei eigenlijk wel gezond?

Laten we meteen duidelijk zijn dat daarop geen eenduidig antwoord mogelijk lijkt. Eieren behoren tot die producten waar voedseldeskundigen het maar niet eens over kunnen worden, net zoals zaken als melk en kaas. Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen maar ook cholesterol. Zoals voor vrijwel alles wanneer het op eten aankomt, draait het om de hoeveelheid. Er is bij de deskundigen een zekere consensus dat gemiddeld 1 ei per dag past in een gevarieerd menu. Te veel is nooit goed voor je, wees derhalve matig ook als het op eieren aankomt.

Zijn eieren gezond?

Weetjes over eieren en handige tips

Wil je lastige probleempjes met eieren oplossen of voorkomen? Hieronder vind je wat algemene weetjes over eieren en handige tips.

Is dit ei wel vers?

Eieren bewaren we meestal buiten de verpakking of we halen ze bijvoorbeeld los op de boerderij. Dat staat zo’n ei in het speciale vakje in de deur van je koelkast en weet je niet meer precies wanneer je het hebt gekocht. Het is eenvoudig om te testen hoe vers een ei is. Neen een glas water en laat het ei er voorzichtig in zakken. Daalt het ei langzaam naar de bodem dan is het vers genoeg om te gebruiken. Blijft een ei drijven, moet je het weggooien. Heb je niet getest dan kan je aan de vorm van de eidooier zien hoe vers het ei is. Hoe boller de dooier, hoe verser het ei. Mocht een ei bedorven zijn, dan ruik je dat bijzonder goed als je het opent.

De schaal barst bij het koken

Bij een perfect ei mag de schaal uiteraard niet gebarsten zijn. Hoe voorkom je dat eieren kapot koken? Iedereen zal het wel eens mee hebben gemaakt dat een ei barsten gaat vertonen tijdens het koken. De inhoud komt er langzaam uit en het water wordt daardoor een smurrie. De eenvoudigste manier om dat te voorkomen is een eierprikker of een naald. Maak een klein gaatje in de onderkant van het ei en barsten worden voorkomen. Uiteraard moet je ook met geprikte eieren voorzichtig zijn. Kun je een kapot gekookt ei eten? Toch mislukt? Geen nood, want deze eieren kun je gewoon eten, al smaakt het misschien net iets minder lekker dan een perfect gekookt eitje.

Een stukje eierschaal in de pan of gerecht

Als je eieren breekt, merk je pas of de schaal stevig of juist erg dun is. Een stukje van de eierschaal kan dan al gauw in de pan terechtkomen. Eigenlijk is een stukje eierschaal niet slecht voor je gezondheid, maar uiteraard wil je geknars tussen de tanden voorkomen. De beste manier om een ei goed te breken is dat op een vlakke en harde ondergrond te  doen  zoals je aanrecht. Een flinke tik is dan wel nodig. Als je het ei breekt op de rand van een pan of kom, is de kans op een lelijke breuk met vallende kleine stukjes eierschaal groter. Gebeurt het toch, dan is een stukje relatief eenvoudig te verwijderen met een nat puntje van een mes of een halve eierschaal die je nat hebt gemaakt.

Bloed in je ei

Een beetje bloed in je ei betekent niet dat het embryo al een stukje is ontwikkeld. Het wordt af toe gevormd bij het leggen van het ei. Ook hierbij geldt dat het beslist geen kwaad kan voor je gezondheid, maar de meeste mensen vinden het een onsmakelijk idee. In een zojuist gebroken ei in de pan of schaal, kan je het bloed eenvoudig verwijderen met de punt van een mes als je dat even nat maakt. Bij een gekookt ei, verwijder je gewoon  een stukje met je lepeltje. Proeven kan je het overigens niet.

Breek meerdere eieren altijd in een apart schaaltje of kommetje.

Als je meerdere eieren wilt gebruiken voor een baksel of een gerecht breek ze dan niet boven het meel of een ander product. Als je een apart schaaltje gebruikt, voorkom je dat je alles moet weggooien als er per ongeluk een ei tussen zit dat niet deugt.

Perfect ei, eieren breken

Een perfect ei koken

Wil jij een perfect ei koken? Volg dan onderstaand stappenplan.

 1. Prik een gaatje in de onderzijde van de eieren en leg deze voorzichtig in de pan.
 2. Vul de pan met koud of lauw water tot 2 centimeter boven de eieren
 3. Zet de pan op een hoog vuur totdat het water begint te koken
 4. Zet het vuur lager tot op het niveau dat het water nog licht borrelt
 5. Voor zachtgekookte eieren: 3 minuten, voor medium eieren 5 minuten en voor hardgekookte eieren 9 minuten laten koken.
 6. Giet het warme water af en laat koud water in de pan stromen (het laten schrikken).

Waarom moet je gekookte eieren laten schrikken?

Door de gekookte eieren te laten schrikken, zorg je ervoor dat ze niet langer blijven garen en precies op de gewenste hardheid komen. Tevens zijn de eieren dan beter te pellen.

Hoe lang zijn gekookte eieren houdbaar?

Zijn de eieren echt kakelvers bij het koken, dan mag je ze een half minuutjes langer op het vuur laten staan. Gekookte eieren zijn niet bijzonder lang houdbaar, ongeacht of ze al dan niet zijn gepeld. Bewaar ze in de koelkast en niet langer dan vier dagen bij zachtgekookte eieren. Hardgekookte eieren blijven maximaal 7 dagen eetbaar.

Perfect gekookt ei

Het perfect gebakken (spiegel)ei

Eieren kan je het beste bakken in een koekenpan met een dikke bodem. Een perfect spiegelei bak je als volgt:

 1. Wacht tot de boter of het bankproduct dat jij gebruikt, zachtjes begint te sputteren. Het mag niet bruin worden.
 2. Breek het ei of de eieren boven de pan. Zet het vuur eventjes hoog totdat de eieren hun vorm hebben gevonden.
 3. Laat ze daarna 3 minuten garen op een laag vuur. Op deze manier hou je de dooier vloeibaar en komt het spiegelei makkelijk uit de pan.
 4. Wil je ook de dooier bakken, doe dan een deksel op de pan of draai het ei na drie minuten om zodat beide kanten droog zijn.

Voor speciale gelegenheden is het leuk om een bakvormpje in de pan te gebruiken. Dan kan je bijvoorbeeld ook een ei in de vorm van een perfect rondje of een hartje serveren.

Gepocheerde eieren, roerei en omelet

Er zijn nog vele andere manieren om een ei te bereiden. Dat is niet zo eenvoudig als een ei koken maar met de onderstaande tips gaat het vast lukken.

Gepocheerde eieren maken

Als je eieren op de navolgende manier kookt, wordt zowel het eiwit als de dooier heerlijk romig. Dat is lekker bij een gerecht maar ook om het ontbijt eens anders te doen. Pocheren gaat als volgt:

 1. Breng een pan water aan de kook. Zet het vuur lager zodat het borrelen minder wordt en het water niet te veel te keer gaat.
 2. Maak met een lepel een draaikolk in he midden van de pan en breek boven deze kolk het ei. De draaikolk moet het ei bij elkaar houden.
 3. Kook het ei 3 minuten voor zacht of 5 minuten voor hard.
 4. Haal het ei met een schuimspaan uit het water en laat deze drogen op keukenpapier voordat je het gepocheerde ei serveert.

Een gepocheerd ei op voorhand maken is geen enkel probleem. Je kunt gepocheerde eieren eenvoudig opwarmen.

Waarom azijn bij een gepocheerd ei?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, hebben wij gekozen voor een recept voor een gepocheerd ei zonder azijn. Er zijn ook recepten voor een gepocheerd ei met azijn. Waarom azijn bij een gepocheerd ei? Dat wordt toegevoegd om het eiwit beter te laten stollen. Het zorgt echter ook voor een wat minder glad oppervlak en er kan zelfs een beetje een azijnsmaak aan je gepocheerd ei trekken. Daarom gebruiken wij liever geen azijn voor een gepocheerd ei.

Gepocheerd ei mislukt?

Wellicht lukt het je niet om het ei de vorm te laten behouden. Lees dan eens de volgende tips.

 • Als het water te veel borrelt, mislukt het ei. Test eerst de stand van het vuur waarbij het water blijft koken zonder te veel beweging te tonen.
 • Hoe verser het ei, hoe eenvoudiger het in vorm blijft.
 • Gebruik een hulpmiddel. Je kan het ei ook breken boven een theezeefje dat je in het water houdt. Een plastic zakje is ook mogelijk (deze moet bestand zijn tegen 100%). Vet dan het plastic heel licht in met een beetje olijfolie zodat het ei niet blijft plakken als je het eruit haalt.

Roerei, niet meer weg te denken

Scrambled eggs, in Engeland is het traditie, vooral met bacon. Maar ook bij ons is roerei met eventuele toebehoren steeds meer een normaal onderdeel van het ontbijt. Roerei mag echter geen droge stukjes bevatten of bruin zijn. Het is een kwestie van voorbereiding en geduld om roerei precies goed te krijgen. Roerei maak je bij voorkeur niet in een koekenpan, maar in een steelpan. Gebruik je wel een koekenpan, zorg dan voor een exemplaar met een dikke bodem en een antiaanbaklaag.

Scrambled eggs maken

Maar hoe maak je dan scrambled eggs of roerei? Het geheim van goed roerei zit in het toevoegen van de boter aan de eieren die je boven een kom opent. Doe je de boter in de pan, dan wordt het ei al gauw te bruin.

 1. Kluts de eieren even tot boter, eiwit en dooier goed zijn vermengd. Er mogen best klontjes boter overblijven. Die smelten in de pan.
 2. De steelpan zet je op een matig tot laag vuur.
 3. Daarna is het geduld oefenen en de massa in beweging houden met een spatel. Gebruik je hiervoor een vork dan worden de stukjes te klein.
 4. Ziet het roerei er goed uit, dan mag het vuur uit en laat je het nog 30 seconden nagaren voordat het op het bord kan.

De omelet waarvoor enige bakkunst is vereist

Een gevulde omelet moet precies goed zijn. De buitenkant is donker geel en de binnenkant is zacht maar niet vloeibaar en nog lekker warm. Je kan diverse vullingen kiezen, maar let op met te veel vocht. Laat bijvoorbeeld tomaat altijd even uitlekken voordat je deze gebruikt in een omelet. Wil je een goede omelet maken, denk dan aan de volgende tips:

 • Gebruik op 3 eieren een eetlepel room.
 • De koekenpan moet een dikke bodem hebben.
 • Een omelet maak je op matig tot laag vuur.
 • Voor een goede omelet moet je bij je pan blijven staan.

Hoe maak je de perfecte omelet?

Een omelet maken, hoe doe je dat? Volg de onderstaande stappen:

 1. Als de boter in de pan warm is, giet je er de geklutste eieren met room in.
 2. Zorg dat het ei niet aan de bodem gaat kleven. Schud de pan met enige regelmaat en test de omelet met een spatel.
 3. Als er een bodem is gevormd, leg je de (eventuele) vulling op een zijde van de omelet en krult met een spatel de andere helft eroverheen, zodat je een halve maan krijgt.
 4. Daarna laten garen en controleren dat de onderzijde niet bruin wordt. Ziet de omelet er goed uit, kan deze van het vuur.
 5. Weer even 30 seconden later nagaren en dan kan deze lekkernij op een bord.

Het gouden ei

Een perfect ei kan ook een gouden ei zijn. In sommige hotels wil de kok de gasten bij het ontbijt nog wel eens verrassen met een gouden ei. Dat kan je thuis ook doen met een beetje geluk en handigheid. Indien je weet hoe het moet, kan je door een ei flink te schudden de dooier stukmaken waardoor deze met het eiwit wordt gemengd. Na het koken en pellen, heb je een ei dat een prachtige goudgele kleur heeft. Een aanradertje voor de avontuurlijke kok.

Veel succes bij het bereiden van een perfect ei!

Bekijk ook: Lekkere alcoholvrije wijn van de supermarkt & hoe gezond is het eigenlijk?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *