Lekkere alcoholvrije wijn van de supermarkt & hoe gezond is het eigenlijk

Lekkere alcoholvrije wijn van de supermarkt & hoe gezond is het eigenlijk?

Drink jij wel eens een alcoholvrij wijntje? Waar komt alcoholvrije wijn eigenlijk vandaan? Is het echt zonder alcohol? En wat is lekkere alcoholvrije wijn van de supermarkt? Wij vertellen je meer over het 0% wijntje en selecteerden de beste alcoholvrije wijn van AH en andere supermarkten.

De voorloper van alcoholvrije wijn: alcoholvrij bier

Het is inmiddels meer dan 30 jaar geleden dat alcoholvrij bier op de markt kwam. In Nederland kreeg het een moeilijke start, omdat cabaretier Youp van het Hek in een oudejaarsconference een vernietigende grap maakte over Buckler, het alcoholvrije bier van Heineken. Later heeft Freddy Heineken wel eens gezegd dat die avond in 1989 het concern € 400 miljoen heeft gekost. Inmiddels is een 0,0% biertje overal ingeburgerd en neemt de omzet daarvan ten opzichte van het ‘gewone’ bier ieder jaar nog toe.

In ons land wordt bijvoorbeeld twee keer zoveel alcoholvrij bier verkocht gedurende dry january dan in de andere maanden van het jaar. Een biertje zonder alcohol wordt niet alleen meer gedronken als iemand de ‘Bob’ is, het past ook beter in het bewustzijn van gezonder eten, drinken en bewegen. Bovendien weten de brouwers inmiddels wat hun klanten lekker vinden en daar draait het immers nog steeds om.

Hoe lang bestaat alcoholvrije wijn?

Alcoholvrije wijn bestaat pas 10 jaar en is nog volop in ontwikkeling. Maar is alcoholvrije wijn eigenlijk een dure soort druivensap, hoe wordt het gemaakt en de belangrijkste vraag is natuurlijk is het lekker?

Lekkere alcoholvrije wijn van de supermarkt & hoe gezond is het eigenlijk

Is alcoholvrij hetzelfde als 0,0% alcohol?

In de EU zijn er duidelijke normen voor alcoholvrije of alcoholarme drankjes:

  • Alcoholvrij bier : minder dan 0,1% alcohol
  • Alcoholarm bier: tussen de 0,1% en 1,2% alcohol
  • Alcoholvrije wijn: minder dan 0,5% alcohol

Misschien verbaast je het dat alcoholvrij niet gelijkstaat aan 0,0% alcohol. Het is ook een punt van discussie bij consumentenverenigingen, omdat niet altijd vermeld staat op de fles of het blikje dat er sporen van alcohol in de wijn of het bier kunnen zitten. Daarbij is het een feit dat meeste bieren die als alcoholvrij worden verkocht heel dicht tegen de 0% aanzitten en ook in dergelijke wijnen komt meestal maar een fractie voor van het maximaal toegestane percentage.

Mogen zwangere vrouwen alcoholvrije wijn drinken?

Gisting van fruit is echter nu eenmaal een natuurlijk proces en in alle producten waarin vruchtensap wordt gebruikt, zal in principe alcohol worden gevormd. Dat geldt dus voor vruchtensappen puur, maar ook voor een frisdrank met daarin een (kleine hoeveelheid) vruchten. Indien alcoholvrije wijn een waarschuwing zou moeten krijgen, geldt dat ook voor talloze andere producten. De medische wereld is er echter nog niet over uit. Er zijn waarschuwingen van kracht voor zwangere vrouwen om ook geen alcoholvrije wijn te drinken. Een deel van de experts vindt die waarschuwing onnodig. Kortom, jij moet zelf de beslissing maken.

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

Alcohol ontstaat in wijn door gisting. Hierbij wordt de aanwezige suiker in het druivensap omgezet in alcohol. De smaak van de wijn wordt behalve door de kwaliteit van de druiven ook bepaald door de hoeveelheid suiker die wordt omgezet. In sommige ‘versterkte’ wijnen zoals port wordt tijdens de ligging in vaten nog extra  suiker toegevoegd. Hierdoor neemt het percentage alcohol toe, terwijl het drankje zoet blijft. Er zijn meerdere methodes om wijn alcoholvrij te maken.

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt

1. Het selecteren van het druivenras

Als er nauwelijks suiker in de druiven zit, valt er ook weinig te gisten. Door rassen vroeg in het seizoen te oogsten, is het mogelijk een basis te realiseren waarbij het opslaan in vaten nauwelijks tot alcoholvorming leidt. Hierdoor ontstaat een <0,5% wijn die je ook als druivensap mag aanduiden.

De meeste wijn die alcoholvrij wordt genoemd, wordt gemaakt door alcohol uit ‘gewone’ wijn te halen. Dat kan op meerdere wijzen.

2. Distilleren onder hoge druk

Alcohol verdampt bij een temperatuur van 78° C. Dat is echter te hoog voor wijn omdat het overgebleven product dan bitter smaakt. Daarom wordt het distilleren onder hoge druk gedaan. De alcohol verdampt dan bij 28°C.

3. Filteren

Door de wijn meerdere malen te persen door speciale filters wordt de alcohol uit de drank verwijderd.

4. Verhitting in speciale apparatuur

Dit lijkt nog het meest op distillatie omdat ook hierbij gebruik wordt gemaakt van het verschil in verdampingstemperatuur van water en alcohol. Door speciale apparatuur de gebruiken (spinning cone) kan de alcohol van de wijn worden gescheiden bij een temperatuur van 40°C.

https://www.youtube.com/watch?v=YhMdAzepgmw

Hoe smaakt alcoholvrije wijn?

Het drinken van wijn gaat te dele om het effect dat alcohol nu eenmaal op mensen heeft en dat ontbreekt als deze uit de wijn is gehaald. Maar de smaak van wijn op zich kan ook iets zijn om van te genieten. Is het de makers van alcoholvrije wijn al gelukt om de smaak op peil te houden in vergelijking met ‘gewone’ wijn? Voor bier lijkt dat in belangrijke mate al te zijn gelukt, maar het is een feit dat bij bier het percentage alcohol beduidend lager ligt dan bij wijn. Bij wijn ontstaat de complexe smaak van de betere wijnen vaak door de combinatie van alcohol en andere stoffen uit de druif. Maar smaken verschillen en dat geldt uiteraard ook voor deze nieuwe drank.

Wijnkenners zeggen dat het nog decennia zal duren voordat wijn zonder alcohol vergelijkbaar wordt met gewone wijn. Ook bij bier heeft het immers een behoorlijke periode geduurd en dat is een minder complex product. Vandaag de dag is er al een behoorlijk aantal liefhebbers van alcoholvrije wijn. Er is een soort algemene opinie dat rode wijn zich het beste leent voor het alcoholvrij maken. Een witte wijn zonder alcohol loopt het risico ‘waterig’ te smaken. En een goede raad om te beginnen met alcoholvrije wijn is (volgens kenners) een flesje met bubbels.

Lekkere alcoholvrije wijn van de supermarkt

Hoe gezond is alcoholvrije wijn?

Als je alcoholvrije wijn drinkt als alternatief voor wijn met alcohol, dan is dat zeker de betere keuze. Hoewel het nog altijd niet helemaal aangetoond is dat deze stoffen echt werkzaam zijn, zegt men vaak dat wijn gezonde antioxidanten bevat. Omdat alcoholvrije wijn op dezelfde wijze wordt gemaakt, bevat deze drank dezelfde antioxidanten. Ook bevat alcoholvrije wijn veel minder calorieën dan wijn met alcohol. Het is wel zo dat het gezonder is om bijvoorbeeld gewoon druiven te eten. Er zijn geen gezondheidsvoordelen van alcoholvrije wijn, alcoholvrije cocktails en alcoholvrij bier aangetoond. De voordelen ten opzichte van gewone wijn zijn:

  • Geen tot vrijwel geen alcohol
  • Minder calorieën
  • Bevat antioxidanten (polyfenolen)
Hoe gezond is alcoholvrije wijn

Lekkere alcoholvrije wijn van de supermarkt

Ook bij de supermarkt kun je gewoon lekkere alcoholvrije wijn halen. De vraag is wel wat je van deze wijn verwacht. Als je gewend bent om regelmatig een glas wijn met alcohol te drinken, dan proef je het verschil direct. Ben jij vooral een gelegenheidsdrinker en gaat het jou er meer om dat je op een gezondere manier het glas kunt heffen, dan is er voldoende lekkere alcoholvrije wijn van de supermarkt te vinden. Onze aanrader:

  • Just 0. Deze wijn wordt gezien als een van de beste alcoholvrije wijnen die je in de supermarkt kunt halen. Het is een frisse, fruitige alcoholvrije wijn die bovendien niet duur is. Verkrijgbaar in rood en wit. Deze wijn haal je bij Coop, Plus of Vomar.
  • Enjoy it. De smaak van deze wijn is nog bijna intact gebleven, waardoor de Merlot een volle nasmaak heeft. Ook de alcoholvrije witte wijn is echt lekker. Je proeft uiteraard verschil met een wijn mét alcohol, maar de wijnen van Enjoy it zijn zeker de moeite waard. Deze alcoholvrije wijn van Jumbo is verkrijgbaar in rood, wit en bubbel.

De beste alcoholvrije wijn van AH

Wat is de beste alcoholvrije wijn van AH? Uiteraard is dat een persoonlijke keuze, maar de onderstaande wijn is beslist een aanrader:

  • Deze wijn is verkrijgbaar in rood, rosé, wit (Chardonnay of Sauvignon Blanc) en sparkling wit. De sparkling wit is een frisse bubbel die niet zo zoet is als de meeste alcoholvrije bubbels. Zeker de moeite van het proberen waard. Ook de alcoholvrije Chardonnay kunnen we aanbevelen.

Heb jij ervaring met het drinken van alcoholvrije drankjes? Hieronder kan je je mening geven in een reactie. Heb jij nog een goede tip?

Lees ook: Cola drinken, is het echt gevaarlijk?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Lekkere alcoholvrije wijn van de supermarkt & hoe gezond is het eigenlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *