Cola, is het echt gevaarlijk?

Cola drinken, is het echt gevaarlijk?

Coca Cola kwam onlangs negatief in het nieuws na het overlijden van een 22-jarige jongen. Hoe zat dat eigenlijk en is het wel veilig om cola te drinken? Hoe ongezond is het eigenlijk? Wat zijn de feiten en fabels over deze frisdrank? Je leest het in dit artikel.

Jongeman overlijdt na drinken fles cola

Het was extreem warm die dag en een jonge Chinees van 22 besloot wat af te koelen door het drinken van ijskoude cola. Dat deed hij wel vaker en deze keer maakte hij binnen 10 minuten een fles van anderhalve liter leeg. In hoeverre hij daardoor afgekoeld werd, vermeldt het verhaal niet. Maar na een halfuur voelde hij zich niet meer lekker.

De pijn in zijn buik werd steeds heviger en na enkele uren werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij direct op de operatietafel terecht kwam. De chirurg ontdekte een enorme ophoping van gas, die de darmen van de jongeman afsloot. Besloten werd om het gas te laten ontsnappen om hem te redden. Het mocht echter niet meer baten en diezelfde dag stierf de jongeman in het ziekenhuid. Autopsie maakte duidelijk dat de lever door de gasophoping zo ernstig beschadigd was dat herstel onmogelijk bleek en het hart het opgegeven had, vanwege de vergiftiging van het bloed.

Geen broodje aap, maar nuance is wel nodig

Het bovenvermelde verhaal klinkt wellicht als een broodje aap, maar is een realistisch beeld van een onlangs gebeurd sterftegeval. Medisch specialisten in ons land bevestigen dat zoiets vaker voorkomt. Maar ook zonder zelf de details te hebben gezien, wuiven ze het verband tussen het drinken van de frisdrank en de gasophoping weg. Veel waarschijnlijker is dat de patiënt een infectie in de darmen had opgelopen.

‘Slechte’ bacteriën krijgen dan de overhand en blijven extra gas aanmaken. Daardoor raken de darmen verstopt. Na enige tijd kan de lever ook niet meer functioneren en dat veroorzaakt na korte tijd de dood. Coca Cola kan je derhalve rustig blijven drinken, althans als jij je geen zorgen maakt over de grote hoeveelheid suiker in de real thing. Overigens wordt het zo snel drinken van een grote hoeveelheid cola altijd afgeraden.

Cola ongezond

Hoe ongezond is cola eigenlijk?

Cola is beslist niet gezond te noemen. Het is dan ook niet verstandig om het veel en regelmatig te drinken. Dat geldt overigens ook voor andere frisdranken. In vrijwel elke frisdrank zit gewoon te veel suiker. Geniet je echt van deze frisdrank? Dan willen wij je jouw favoriete drankje natuurlijk niet ontnemen. Maar elke dag cola drinken is beslist niet aan te raden. Hieronder lees je waarom cola ongezond is.

Wat zit er allemaal in?

Deze frisdrank bevat:

  • Koolzuurhoudend water
  • Suiker (meestal glucose-fructosestroop of sucrose)
  • Cafeïne
  • Fosforzuur v. karamel (E150d)
  • Natuurlijke aroma’s

Waarom is cola ongezond?

Het bovenstaande lijstje met ingrediënten ziet er misschien niet echt indrukwekkend uit. Toch zijn de ingrediënten beslist niet gezond voor je. De suiker is hierbij het grootste probleem. Wat zijn de gevolgen van veel cola? Drink je elke dag een of meerdere glazen cola, dan zou dat de volgende consequenties kunnen hebben voor je gezondheid:

  • Grotere kans op diabetes.
  • Reële kans op overgewicht.
  • Meer kans op hart- en vaatziekten dan gemiddeld.
  • Meer kans op tandbederf.

Broodjes aap Coca Cola

Er doen veel verhalen de ronde over cola. Wellicht komen een aantal van de volgende je bekend voor.

  • Zo was er die opzichter in de fabriek van Coca Cola. Hij viel in een enorme tank vol met de frisdrank. Later vond men alleen zijn kunstgebit terug. Fabel!
  • Je kan ook een spijker oplossen in een glas cola en uiteraard de roest van je fiets halen. De spijker lost beslist niet op, roest kan ietwat verdwijnen, maar het is zeker geen wondermiddel.
  • Heb je een taai stuk vlees gekocht? Leg het in de cola en na een paar minuten is het mals geworden. Vergeet het niet, want anders verdwijnt het vlees volledig, net als de opzichter. Natuurlijk is dit een fabel.
  • Verder zou je misselijkheid kunnen bestrijden met een glas cola. Bij de een helpt ijskoud glas dat snel wordt leeggedronken, bij de ander lauwe cola die in kleine teugjes wordt ‘genoten’. Ook dit is helaas een fabel. Heb je het gevoel dat het voor jou werkt, dan kan je de methode natuurlijk wel blijven gebruiken.

Feiten over Coca Cola

De samenstelling van het drankje is nog steeds geheim en het is geen broodje aap dat het ook als schoonmaakmiddel kan worden gebruikt en om roest te verwijderen. Daarna wel goed afspoelen met water.

In eerste instantie werd de frisdrank als medicijn op de markt gebracht als alternatief voor morfine. Daarbij werd beweerd dat de drank een hoeveelheid cocaïne bevatte die een medicinale werking zou hebben. Nog steeds heeft Coca Cola een overeenkomst met de DEA voor het gebruik van coca bladeren in de frisdrank. Er zit in moderne cola echter geen spoor van cocaïne. Wel cafeïne, maar minder dan in je kopje koffie.

Wellicht helpt het niet tegen allerlei kwaaltjes, maar de drank wordt wel overal ter wereld gedronken, met uitzondering van Noord-Korea. Ook is Coca Cola de enige frisdrank die tot dusverre ook in de ruimte is genuttigd. Daarvoor werd een speciaal blikje ontworpen. Aan welke cola geef jij de voorkeur?

Bekijk ook: Gezond thuiswerken: tips en advies

Gerelateerde berichten

4 gedachten over “Cola drinken, is het echt gevaarlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *