Water drinken, waarom is dit zó belangrijk?

Waar hoor je het niet? “Drink voldoende water, want dat is belangrijk”. Medisch specialisten, media, schoonheidsspecialisten, iedereen blijft het herhalen. Als het warm is, kan je lichaam nog weleens schreeuwen om water. Waarom is het zo belangrijk om water te drinken, ook als je geen dorst hebt? In deze blog probeer ik je zo goed mogelijk uit te leggen waarom en waarvoor je water nodig hebt.

Wat doet water voor je lichaam?

Een vrouwenlichaam bestaat voor ongeveer 52% uit vocht, een man bestaat voor 63% uit vocht en een baby zelfs voor 75%. Vrouwen hebben over het algemeen minder vocht. Dit komt omdat het vetpercentage bij vrouwen hoger is en in vet zit geen vocht. Lees het artikel van het Voedingscentrum voor nog meer informatie over vochtbalans. Vocht bestaat voor een groot deel uit water en is belangrijk om de volgende redenen:

 • het helpt de temperatuur te reguleren,
 • vocht lost stoffen uit de voeding op die hierdoor opgenomen worden in de darm,
 • het is de belangrijkste transporter in het bloed van voeding- en afvalstoffen.

Hoeveel vocht heb ik nodig?

De adviezen die je krijgt over de hoeveelheid water die je nodig hebt op een dag kunnen nogal uiteen lopen. Een volwassene heeft ongeveer 1,5 à 2 liter vocht nodig op een dag. De hoeveelheden kunnen verschillen en hangen af van leeftijd, inspanning, wat je eet en je gezondheid. Wat je aan vocht verliest, moet je ook weer aanvullen. Op een warme dag wanneer je meer transpireert of als je een intensieve inspanning hebt geleverd, heb je meer vocht nodig dan op een andere dag. Meestal vraagt je lijf hier ook naar. Heb je een droge mond of voel je je wat suffer? Grote kans, dat je meer water moet drinken. Het meeste vocht haal je uit water en ook uit voeding komt een groot deel.

Lees ook: 6x zelf gezonde koude drankjes maken

Wat gebeurt er met me als ik niet genoeg water drink?

Behalve een droge mond kun je uitdrogingsverschijnselen krijgen als je vochtbalans niet op peil is. Hoe herken je deze verschijnselen?

 • Dorst! Dit is de meest herkenbare vorm. Hoe heerlijk is het niet om een glas water naar binnen te klokken bij hevige dorst. Niet voor niets is water de beste dorstlesser.
 • Sufheid, verwardheid en zelfs depressie. Je hersenen bestaan voor 75% uit water en hebben voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren.
 • Hoofdpijn.
 • Concentratieproblemen.
 • Duizelingen bij te snel opstaan.
 • Verminderde elasticiteit van de huid.

Zo zie je maar hoe belangrijk het is om voldoende vocht binnen te krijgen, houd dit op peil!

Kan ik teveel vocht binnen krijgen?

Waar te weinig bestaat, bestaat te veel ook. Ons lichaam kan te veel water niet verwerken. Dit heet ook wel watervergiftiging en kan heel schadelijk zijn voor ons lichaam. De nieren kunnen ongeveer 0,7- 1L water per uur verwerken. Bij te veel water wordt de zoutbalans in ons bloed verstoord. Onze hersencellen kunnen zoveel vocht niet verwerken en zwellen op. Dit kan leiden tot hoofdpijn en het verliezen van je bewustzijn. Helaas zijn er ook mensen overleden na het innemen van te veel water. Dit kan gebeuren na het drinken van een te grote hoeveelheid water gedurende de dag of in een kort tijdsbestek.

Is frisdrank drinken ook goed?

“Ik drink voldoende, zeker 4 glazen cola op een dag!” Toch zijn dit niet de beste dranken om ons vocht uit te halen. In de schijf van vijf staan: koffie en thee zonder suiker en water. Af en toe een glas frisdrank drinken is echt niet erg, maar uit water haal je toch het meeste vocht. In frisdranken zitten tevens veel zoetstoffen die slecht zijn voor je lijf en je tanden. Water heeft geen calorieën wat ook nog eens heel goed is voor de lijn! In koffie en thee zit cafeïne en theïne. Het is prima om hier 0,5 liter per dag van te nuttigen, maar vul dit verder aan met water.

Lees ook: Cola drinken, is het echt gevaarlijk?

Waarom is vocht belangrijk voor je huid?

We zien het in veel reclames in tijdschriften, op televisie of in de folder van de drogist: drink voldoende water, dat zorgt voor een mooie huid. Waar slaat dit op? Heb je weleens last van een trekkend gevoel, jeuk, schilfers, rode vlekken, onzuiverheden of een doffe kleur? Dit zijn allemaal kenmerken van vochttekort voor je huid. Dit wordt ook wel dehydratie genoemd. Wat kun je hier aan doen? Tja….wat zal dat zijn? Juist! Zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt!

Voor een gezonde huid drink je niet alleen genoeg water, maar nuttig je ook de juiste voeding. Spinazie en bloemkool bevatten bijvoorbeeld veel luteïne, wat UV- straling tegen gaat. Er zijn ook veel crèmes die voor een betere huid kunnen zorgen, maar de basis is het drinken van voldoende water.

Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. Ook niet TE veel water drinken.

Verder is water dè manier om ervoor te zorgen dat je voldoende vocht binnen krijgt. Water is de belangrijkste transporter van ons lichaam en essentieel voor een goede gezondheid en een mooie huid. Met het warme weer van deze zomer, zal je lichaam om meer water vragen. Luister hiernaar, je lichaam heeft immers altijd gelijk dus neem een flesje water mee onderweg!

Over Cynthia Visser

Ik ben Cynthia Visser, fysio- manueeltherapeut en wil mensen helpen met lichamelijke problemen en dit het liefst voorkomen. Ik ben een trotse moeder van 2 kinderen en in mijn vrije tijd gaan we er graag op uit. Om zelf gezond en fit te blijven loop ik hard en doe ik aan krachttraining. Daarnaast spreek ik graag af met vriendinnen om bij te praten, wat gepaard gaat met lekker eten en drinken.
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

2 reacties

 1. Pingback:Kun je water in de waterkoker opnieuw koken of is dat gevaarlijk? - Rose-an

 2. Pingback:6x zelf gezonde koude drankjes maken - Rose-an

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *