water opnieuw koken gevaarlijk

Kun je water in de waterkoker opnieuw koken of is dat gevaarlijk?

Is het gevaarlijk voor je gezondheid om water meerdere keren te koken? Indien je deze vraag bij Google stelt, zal je meerdere sites vinden die je afraden om water voor een tweede keer of zelfs meerdere malen te verhitten. Maar vrijwel iedereen die een waterkoker of een automatische koffiezetter heeft, zal water waarschijnlijk meerdere malen koken. Is er reden om je gedrag op dat punt te wijzigen of is er hier sprake van een broodje aap en waar komt het verhaal dan vandaan? Kun je water in de waterkoker opnieuw koken?

Water in de waterkoker opnieuw koken: dit zegt het rapport van Health Bytes

In 2015 komt er een Amerikaans rapport uit van Health Bytes. Dit rapport maakte meteen veel indruk en ging viral op Facebook. Wat was namelijk gebleken uit onderzoek? Het meerdere malen koken van water, bijvoorbeeld in de waterkoker, kon gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het advies was dan ook om vanaf dat moment alleen nog water te gebruiken dat eenmaal was gekookt. Zoals wel vaker werd het rapport regelmatig geciteerd zonder het volledig door te nemen. De negatieve zaken die door meerdere keren water te koken zouden kunnen ontstaan, kunnen in drie punten worden samengevat, waarvan uiteraard de derde het meest essentieel is.

  1. Door koken verwijder je de zuurstof uit water.
  2. De smaak van water verandert door het koken.
  3. De concentratie van gevaarlijke stoffen neemt steeds verder toe door water meermaals te koken.

Hieronder lees je per punt of dit een feit of een fabel is en of water opnieuw koken in de waterkoker of op een andere wijze nu gevaarlijk is of niet.

#Door koken verwijder je zuurstof uit het water.

Het rapport van Health Bites benadrukte het feit dat water door het te koken van samenstelling zal veranderen en dat daar de risico’s beginnen. Het is inderdaad een feit dat door koken een deel van de zuurstof die in water is opgelost verdwijnt. Dat heeft echter geen enkele consequentie voor het gebruik van dat water. Tenslotte halen we onze behoefte aan zuurstof niet uit water en ademen we die gewoon in.

#De smaak van water verandert door het meermaals te koken.

Het is inderdaad zo dat door water te koken de smaak in theorie iets anders zal zijn dan een ‘verse’ variant. In de praktijk is het echter zelfs voor een echte professional op het gebied van smaak praktisch onmogelijk om het verschil in smaak van gekookt of ongekookt water te proeven.

#De concentratie van gevaarlijke stoffen neemt steeds meer toe door het meermaals te koken.

Het drinkwater verschilt behoorlijk van kwaliteit wereldwijd, maar in ons land is het gewoon  uitstekend. Toch komen er in ons drinkwater ook stoffen als arseen en nitraten voor. Beide stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Fluoride waarover ook twijfels bestaan wat betreft  eventuele gezondheidsrisico’s wordt aan ons drinkwater niet meer toegevoegd, maar in veel vakantielanden nog wel. Verder zitten er in ons drinkwater diverse andere mineralen die op zich goed zijn voor de gezondheid maar zoals met alle voedingsstoffen moet je niet overdrijven. Het rapport van Health Bites was gebaseerd op de kwalijke eigenschappen van de voornoemde stoffen. Zo is arseen een giftige stof die kan leiden tot chronische klachten indien je er langdurig aan wordt blootgesteld.

Echter is in het rapport van Health Bites niet opgenomen dat de hoeveelheid arseen die wereldwijd is toegestaan voor drinkwater zo klein is dat je iedere druppel water die je gebruikt voor 80% eerst zou moeten weg koken en dit dan jaren achtereen exclusief zou moeten drinken. Voor een acute arseenvergiftiging is het noodzakelijk om 10.000 liter water weg te koken tot er een theekopje vloeistof overblijft. Voor de andere stoffen gelden vergelijkbare normen.

Het is wel verstandig om voor een BPA-vrije waterkoker te kiezen.

Conclusie: is meermaals water koken schadelijk voor je gezondheid?

Volgens diverse onderzoeken levert het opnieuw koken van water in de waterkoker geen risico op voor de gezondheid als het om kwalitatief water gaat, zoals ook het Nederlandse kraanwater. Ook zal je kopje thee of koffie beslist niet anders smaken indien het water daarvoor meermaals is gekookt. Zuinig zijn met kostbaar drinkwater is goed voor het milieu, ook in de waterkoker. Het water in de waterkoker opnieuw koken is dus geen probleem.

Lees ook: Water drinken, waarom is dit zo belangrijk?

Tip

Er zit ook kalk in het drinkwater en in de ene regio in Nederland meer dan de andere. Behalve in de wasmachine zet kalk zich ook af in de waterkoker. Inspecteer die dan ook af en toe op aanslag. Het verwijderen is eenvoudig. Voeg een scheutje natuurazijn toe aan het water en laat het apparaat het werk doen. Spoel daarna de waterkoker goed om met koud water en het apparaat is weer fris en klaar voor gebruik.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *