Kruidenthee zelf maken recepten

Enkel water drinken kan best saai zijn. Maar en schijfje citroen of komkommer in een glas gooien heeft meestal ook niet het gewenste effect. Je bent dus op zoek naar een verkoelend drankje, maar wel iets dat gezond is en geen suiker bevat. Hier zijn 5 frisse drankjes die je in een handomdraai maakt.

Deze 6 drankjes zijn allemaal koude infusies. Dat betekent dat je heet water over bloemen, kruiden of planten giet en dit een paar minuten laat trekken. Hierna laat je je theekan afkoelen tot deze op kamertemperatuur is en dan zet je ‘m een paar uur in de koelkast. Je hebt dus even geduld nodig, maar als je dit elke dag aan het begin van de avond doet, heb je de volgende dag iets lekkers fris te drinken.

Om deze infusies te maken raden we je aan een theekan met filter te gebruiken. Zo is het verwijderen van de blaadjes en bloemen erg simpel.

Waarom gekookt water gebruiken? Omdat er veel meer smaak vrij komt op deze manier. 

Kruidenthee zelf maken recepten

Wat is het verschil tussen thee, infusie en kruidenthee?

Thee maak je altijd met blaadjes van de theeplant. Of dit nu zwarte, groene of witte thee is. Een infusie wordt ook met natuurlijke ingrediënten gemaakt, bijvoorbeeld een bloem of plant. Maar je kunt ook wortels van bepaalde planten gebruiken, zoals we met zoethout doen. Wanneer je iets anders gebruikt dan de theeplant, is het dus een infusie.

In Nederland horen we vaak de term kruidenthee. Dit is simpelweg een andere naam voor infusie. 

Lees ook: Water drinken, waarom is dit zó belangrijk?

1. Hibiscus infusie

Misschien heb je wel eens van het Afrikaanse ‘bissap’ gehoord, een rood en zoet drankje. Hiervoor gebruikt men gedroogde hibiscusbloemen. Omdat er veel suiker wordt toegevoegd, raden we je niet aan dit elke dag te drinken. 

Wat je wel regelmatig kunt drinken is een hibiscus infusie zonder suiker. Gebruik 2 à 3 gedroogde hibiscusbloemen per liter water. De rode hibiscus, die redelijk makkelijk te vinden is in natuur- en biologische winkels, heeft een zurige smaak. Het doet denken aan cranberries. Als je dit te zuur vindt kun je witte hibiscus gebruiken. Deze bloemen hebben van nature een zoete smaak. Door de twee te combineren pas je je infusie helemaal aan aan je eigen wensen.

2. Verfrissende infusie met brandnetel en citroenverbena

Ondanks dat we brandnetel vaak als onkruid zien, is het eigenlijk een plant die vele voordelen voor de gezondheid kan hebben. Brandnetel bevat veel mineralen en vitaminen, waardoor steeds meer mensen de gedroogde blaadjes gebruiken voor soepen of infusies.

Gebruik 2 kleine theelepels vermalen gedroogde brandnetel voor 1 liter water, en 4 à 5 blaadjes citroenverbena voor wat extra frisheid. 

Brandnetelthee

3. Koude munt infusie

Munt werkt heerlijk verfrissend, maar die paar blaadjes in je glas koud water voegen maar weinig smaak toe. Probeer daarom eens een lekkere munt infusie te maken.

  • Gebruik biologische verse munt
  • 5 of 6 blaadjes is genoeg voor een liter water
  • Je zult zien dat het water snel donker wordt van kleur. Dit is normaal wanneer je heet water over muntblaadjes giet. 

Munt kun je eigenlijk overal wel laten groeien, zelfs in een bloempot op je balkon of in je vensterbank. Om het hele jaar door verse munt in huis te hebben was je de blaadjes, laat je ze even drogen op een schone doek en vries je ze in. Gebruik hiervoor een bakje of herbruikbaar siliconen diepvrieszakje. 

4. Rooibos infusie

Rooibos zou ook vele gezondheidsvoordelen hebben. En of je hier nu in gelooft of niet, een kopje rooibosthee (wat dus eigenlijk een infusie is), is erg lekker en verfrissend. 

De smaak van rooibos is voor sommige mensen te sterk. Gebruik dus om te beginnen slechts een halve theelepel voor 1 liter water. Zodra je drankje is afgekoeld is de smaak zachter en lijkt het zelfs zoeter (al zit er geen suiker in). 

5. Koude infusie met munt en gember

Wil je graag de gezondheidsvoordelen van gember aan je drankje toevoegen? Snijd één of twee plakjes verse gemberwortel in kleine stukjes en voeg dit toe aan je theezeef met muntblaadjes. 

Gember heeft een redelijk scherpe smaak. Door er een koude infusie met munt van te maken wordt de smaak wat zachter. 

6. Koude infusie met citroenverbena, kamille en lavendel

Wist je dat veel bloemen eetbaar zijn, en ook perfect zijn voor infusies? Dit is onder andere het geval van kamille en lavendel.

Voor 1 liter water gebruik je:

  • 3 à 4 blaadjes citroenverbena (vers of gedroogd)
  • Een theelepel kamille bloemen
  • Iets minder dan een halve theelepel lavendel
lavendel infusie

Waar koop je ingrediënten voor kruidenthee / infusie?

Bij de natuurwinkel of biologische winkel vind je alle ingrediënten die we voor deze vijf drankjes hebben gebruikt. Ook Dille & Kamille heeft van alles in het assortiment om infusies te maken.

Gemberwortel vind je tegenwoordig ook bij de meeste (grote) supermarkten. Deze kun je best lang in de koelkast bewaren, in een bakje in de groentela. Let er wel op dat er geen vocht (condens) in het bakje komt.

Zowel munt als brandnetel kun je in je eigen tuin laten groeien. Wel raden we je aan om op te passen met brandnetels. Het schijnt namelijk dat deze heel veel stoffen uit de grond opnemen, wat meestal voor goede voedingswaarden zorgt. Echter, als je grond vervuild is met zware metalen bijvoorbeeld, kan dit nadelig zijn voor de kwaliteit van de brandnetel (en eventueel voor je gezondheid).

Als je zeker wil zijn dat je drankjes 100% natuurlijk zijn, ga je voor kwalitatieve ingrediënten. Laat de zakjes met zogenaamde rooibos, muntthee of kamillethee in de supermarkt liggen, en ga naar een natuurwinkel waar deze producten los worden verkocht. 

Lees ook: Makkelijk en zomers gerecht: avocado met mango

infusie zelf maken recepten

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “6x zelf gezonde koude drankjes maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *