Bewegen in de warmte, hoe doe je dit

Bewegen in de warmte, hoe doe je dit?

Het wordt zomer! Eindelijk, na lang wachten stijgt de temperatuur en komt de zon tevoorschijn. Er is niets fijners dan met vrienden genieten van lange zomeravonden in de tuin onder het genot van lekker eten en drinken. Deze momenten van warmte willen we pakken en beleven en minder bewegen ligt op de loer. Hoe zorg je ervoor dat je ondanks de warmte toch aan bewegen komt? Hieronder lees je meer over bewegen in de warmte.

Moeten we ondanks de warmte bewegen?

Misschien een open deur, maar door herhaling blijft de essentie uiteindelijk beter hangen. Beweging heb je nodig om je lichaam te voeden. Door te bewegen train je je organen en spieren. Dit heb je nodig om gezond te blijven en te kunnen functioneren zoals je wilt. Door bewegen verlaag je de kans op chronische ziekten, zoals hart en vaatziekten, depressies en bij ouderen zelfs botbreuken. Volgens de Nederlandse norm voor bewegen hebben volwassenen 2,5 uur matige intensieve beweging nodig om hieraan te kunnen voldoen.

Hoe kies je jouw beweging?

Zoals hierboven beschreven is 2,5 uur matige beweging per dag voldoende om aan de norm te voldoen. Wat houdt dit in? Je kunt dit ook omrekenen in stappen. Dit kun je goed bijhouden op je telefoon of horloge. Er zijn veel (gratis) apps aanwezig waar je je aantal stappen bij kunt houden. Geen excuses dus, dat je dit niet bij zou kunnen houden! 10.000 stappen zijn voldoende om aan je (basis) beweging te voldoen. Het maakt niet uit welke sport je kiest, als je maar blijft bewegen. Dit geldt niet alleen in de warme tijden, maar voor alle jaargetijden. Kies dus iets wat je leuk vindt om te doen!

Is wandelen voldoende?

In wandelen kan voldoende uitdaging zitten om aan voldoende beweging te komen, ook in de warmte. Buiten lopen als de zon op- of ondergaat op een mooie dag, dat is toch heerlijk? Je houdt er een goed gevoel aan over en je hebt een prachtig uitzicht. In de zomer wordt op veel scholen de avondvierdaagse gehouden. Voor zowel je kind als jezelf is dit ontzettend leuk om aan mee te doen en je bent even lekker bezig. Kletsen met andere ouders onderweg en je hebt amper door dat je alweer 5 km hebt weggelopen! In de coronatijd is de ‘Ommetje’ app ontzettend vaak gedownload. Middels deze app kun je bijhouden wat je hebt gelopen met vrienden, familie, collega’s, etc. Door er een soort competitie van te maken, kan wandelen zeer uitdagend worden!

Welke andere sporten zijn leuk in de zomer?

Er zijn veel sporten die aantrekkelijker zijn om te doen in de zomer dan in de winter. Zwemmen in open water, lekker afkoelen en toch al je spieren laten werken. Leuk om met je kinderen te doen, zie hiervoor mijn andere blog: Hoe help je je kind meer bewegen?

Skeeleren of rolschaatsen doe je eerder met mooi weer dan in de kou. Doordat je wat harder kunt, is het leuk om wat verder van huis te gaan, zo zie je ook nog eens iets! Het windje wat ontstaat door het skeeleren, zorgt direct voor wat afkoeling.

Sporten op het strand!

Ook op het strand kun je zorgen dat je voldoende beweging krijgt in de warmte. Zoals eerder benoemd is ook zwemmen hier een hele goede optie. Beachballen en frisbeeën met je voeten in het water, het lijkt niets, maar ongemerkt zorg je ervoor dat je beweegt. Dit is altijd meer dan wanneer je alleen op je handdoekje ligt in de zon. De afwisseling met beweging, maakt het nog een mooiere dag! Suppen is helemaal hip en happening en zo leuk om te doen! Blaas de sup op het strand op en het water op. Het is zwaarder dan je denkt en goed voor conditie en balans.

Hoe beweeg ik verstandig in de warmte?

  • Beweeg op het juiste moment van de dag. Voorkom dat je het te heet krijgt en hierdoor minder rendement uit je beweging haalt. Sport niet op het heetste moment van de dag. Dit is meestal voor 12u en na 16u. Hiermee voorkom je oververhitting.
  • Zorg voor voldoende hydratatie. Door de warmte en bewegen verlies je veel vocht. Zorg dat je dit aanvult door water te drinken.
  • Kleed je niet te warm. Door te warme kleding heb je het sneller warm en kun je oververhit raken, met alle nare gevolgen van dien.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *