De 4 beste drankjes bij extreem warm weer

Normaal gesproken is 1,5 tot 2 liter vloeistof wel voldoende per dag. Maar als het extreem warm is, mag het gerust een beetje meer. Waarom is vocht zo goed voor je lichaam? En welke drankjes kun je het best drinken bij extreme hitte? Hieronder vind je 4 drankjes voor extreem warm weer en een aantal drankjes die je juist beter niet kunt nemen.

Waarom is veel water drinken goed voor je lichaam?

Te weinig vocht in je lichaam is slecht voor je huid, omdat er vocht aan wordt onttrokken ten behoeve van de rest van je lichaam. Indien je dan ook nog in de felle zon terechtkomt, beschadigt dat je huid extra. Vocht is ook nodig om afvalstoffen af te voeren en indien er te weinig vocht beschikbaar is, kan dit tot problemen leiden zoals hoofd- en spierpijn. Indien je echt een tekort aan vocht krijgt, kan dit zelfs een hitteberoerte tot gevolg hebben omdat de doorbloeding gaat haperen. Kortom, voldoende drinken is een must, maar het doet er zeker toe wat je drinkt. Hieronder vind je 4 drankjes voor extreem warm weer.

De beste drankjes bij extreme hitte

Hieronder vind je de 4 beste drankjes bij extreme hitte.

1. Water

Beter dan water is er eigenlijk niet. Met water krijg je precies binnen wat je lichaam nodig heeft als het erg warm is. Water is de ideale vloeistof om afvalstoffen af te voeren en de doorbloeding op peil te houden. Water bevat verder geen stoffen waarvan je te veel kan binnen krijgen. Uit de Nederlandse kraan is het water erg zuiver, zelfs beter dan bronwater. Vind je alleen maar water te saai? Je kunt er uiteraard ook een touch van smaak aan toevoegen. Kies dan wel voor gezonde zaken, zoals wat komkommer, munt of bijvoorbeeld een beetje citroensap of een vergelijkbare vrucht.

2. Warme thee

Het is een discussie die steeds opnieuw wordt gevoerd maar eigenlijk overbodig is. Warme thee (zonder melk en suiker) is beslist een goede keuze bij warm weer. Dat klinkt wellicht tegenstrijdig maar heeft te maken met het functioneren van je lichaam. Door het drinken van warme thee krijgt je lichaam het idee dat het te warm is. Als reactie daarop zorgt dat ervoor dat je tijdelijk en een beetje afkoelt. In thee zitten verder een groot aantal gezonde voedingstoffen en antioxidanten. Te veel thee drinken zal je niet snel overkomen. Wil je toch liever een koud drankje, kun je ook gaan voor ijsthee. Wees hiermee echter wat spaarzamer.

thee warm weer

3. Koffie

Warme koffie (zwart) heeft hetzelfde effect als warme thee op een hete dag. Er wordt wel eens beweerd dat koffie water-afdrijvend is en je om die reden sneller zou uitdrogen op een warme dag. Dat is echter een fabel. Je moet wel eerder plassen indien je koffie drinkt maar niet meer. Ook koffie bevat veel goede stoffen, maar uiteraard is te veel cafeïne weer geen goed idee op een hete dag als je ook nog slapen wil. Geniet van je koffie maar overdrijf niet qua hoeveelheid. Ook koffie kun je uiteraard tegenwoordig als ijskoffie nuttigen.

4. Bouillon

Op een echt warme dag kun je ook al snel een ‘flauw’ gevoel krijgen. Dat is niet onlogisch omdat op dergelijke dagen veel zout uit je bloed wordt afgevoerd via je transpiratie  en je plas. Je lichaam laat je dat weten door je een signaal te geven dat je iets zouts nodig hebt. Op dat moment zou je een zak chips of zoute drop kunnen kiezen, maar dat is echt wel een paardenmiddel. Een kop bouillon is dan gewoon een betere optie. Het is niet nodig om extra zout te eten bij warm weer. Krijg je echter dat flauwe gevoel, kies dan voor een kop lekkere bouillon.

bouillon warm weer

Wat kun je beter niet drinken bij extreme hitte?

Zoals er een paar ‘do’s’ zijn, zijn er ook een aantal ‘don’ts’ bij extreme hitte. Wat kun je beter niet drinken bij extreem warm weer? De onderstaande drankjes kun je bij extreem warm weer beter laten staan.

1. IJswater of andere ijskoude dranken

Het klinkt wellicht verleidelijk, maar het is geen goed idee om voor een ijskoud drankje te gaan op een echt warme dag. Je maag doet ook mee met het reageren op de ongewone hitte. Als je dan ineens een hoeveelheid ijskoude vloeistof in je maag brengt, kan deze behoorlijk van slag raken. Maagkrampen zijn sowieso geen prettige gewaarwording en zeker niet bij extreme hitte.

2. Frisdrank of vruchtensappen

Op zich zijn frisdranken of vruchtensappen niet per se slecht voor je op een warme dag (mits ze niet ijskoud zijn). Echter bevatten standaard frisdranken erg veel calorieën in de vorm van suikers. Dat geldt ook voor vruchtensappen. Door al dat suiker zijn ze belastend voor je lichaam en lessen ze de dorst vaak ook niet echt. Gewoon niet doen dus.

Lees ook: Cola drinken, is het echt gevaarlijk?

3. Alcohol

Een koud glas rosé op een warme dag in de zon op een terras is heerlijk of heb je liever een biertje?  Eerlijk gezegd kun je beide beter vergeten bij extreme hitte. Alcohol onttrekt  de hydraterende stoffen aan je lichaam die je juist bij echt warm weer nodig hebt. Daardoor droog je eerder uit. Iedereen kent wel dat gevoel van een droge mond na het drinken van alcohol. Wil je toch je drankje op een warme dag? Neem er dan een glas extra water bij of na.

alcohol warm weer

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *