Ben jij al on FIRE? De FIRE-beweging, tips en berekenen

Hoeveel jaar moet jij nog voordat je met pensioen mag? Ga je iedere werkdag vrolijk je bed uit om aan de slag te gaan? Vind jij je werk eigenlijk wel leuk of is het nu een noodzaak om de rekeningen te kunnen betalen? In dit artikel lees je meer over FIRE. Wat is FIRE eigenlijk en is het ook iets voor jou? Een paar FIRE beweging tips en meer over hoe je je FIRE kunt berekenen.

Wat betekent FIRE precies?

Sinds eind vorige eeuw is de FIRE- beweging actief in de VS en ook in Europa zijn er steeds meer aanhangers. FIRE staat voor Financially Independent & Retire Early oftewel vertaald: Financieel Onafhankelijk en Vroeg met Pensioen.

Voor wie is FIRE geschikt?

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je voor FIRE een zeker inkomen nodig hebt om financieel onafhankelijk te kunnen worden. Het is niet voor iedereen weggelegd om op jonge leeftijd met pensioen te gaan. Echter is het beslist ook niet zo dat je een topbaan of topinkomen nodig hebt om veel eerder te stoppen met werken dan je wellicht zelf momenteel zou denken. FIRE is ook een filosofie waarbij jij je prettig moet voelen en dan lukt het wellicht sneller en beter dan jij denkt.

FIRE-beweging tips: dit zijn de basiswaarden.

Hoewel iedereen zelf de keuze heeft om met FIRE te beginnen zijn er toch 3 basiswaarden waarop de filosofie stoelt. Deze FIRE beweging tips moet je dus goed in je achterhoofd houden.

1. Geen schulden hebben.

Bij FIRE betekent financieel onafhankelijk dat je eerst zorgt geen schulden meer te hebben. Schulden hebben betekent dat je altijd inkomen moet genereren om aflossing en rente te kunnen betalen. Dat hoort niet bij FIRE. Nu lijkt het wellicht eenvoudig gezegd om je schulden zomaar af te lossen. In de Nederlandse situatie is een hypotheek meestal de grootste schuld van een huishouden. Kleiner wonen is dan eventueel een optie om zonder schulden te geraken. Maar let op: FIRE houdt ook in dat jij vrijwillig kiest voor een leefstijl die bij jou past. Er zijn dus geen verplichtingen en ook geen zuur voor het eventuele zoet later van de financiële onafhankelijkheid. Niemand van ons is een morgen beloofd, dus geniet in alle fases van je leven.

2. Spaar een deel van je inkomen.

Indien je zeer goed verdient als werknemer of zelfstandige is het niet zo moeilijk om een deel daarvan te sparen. Uiteraard is het logisch dat je eerder met pensioen kunt als je iedere maand een flink bedrag opzij kan zetten en toch een luxe leventje kan hebben. Maar het is ook voor veel meer mensen mogelijk om flink te sparen zonder te veel te moeten inleveren. Dat is een eigen keuze. Er zijn aanhangers van de FIRE beweging die nooit meer de verwarming aan doen.

Met een extra trui en dekentje is het thuis ook warm te houden. Een Tiny house met uitsluitend de meest basis voorzieningen is ook een optie. Echter kan je als FIRE- aanhanger ook gewoon je leven blijven leven zoals je nu ook doet en eens gaan onderzoeken op welke vaste lasten jij kan besparen zonder dat je er echt iets voor inlevert. Vaak wordt het dan een sport. En uiteraard is het een feit dat hoe minder vaste lasten jij hebt, hoe eerder werken geen verplichting meer wordt en jij met ‘pensioen’ kan.

Fire beweging tips

3. Laat je geld voor je werken.

Misschien denk je nu dat de FIRE-beweging gewoon een truc is om jou aan het beleggen te krijgen. Dat is echter niet het geval. De derde basiswaarde is wel dat jij je geld voor je laat werken en dat een spaarrekening daarvoor vandaag de dag niet echt geschikt is. Maar binnen de FIRE-beweging worden geen beleggingsadviezen gegeven behoudens het feit dat spreiding van beleggingen risico’s beperkt maar dat geen enkele belegging zonder risico is. Ook hier heeft de FIRE-deelnemer volledige vrijheid om te doen wat hij of zij wil. Dat varieert derhalve van risico-arme ETF tot avontuurlijke crypto’s. Het voordeel van FIRE is dat je geen schulden meer hebt en je vaste lasten beperkt zijn. In principe kan je derhalve je spaargeld missen zonder dat het iets anders betekent dan een later pensioen.

Bekijk ook: Beleggen in crypto: is dat nog zinvol?

FIRE staat voor vrijheid.

Hoewel de indruk zou kunnen ontstaan dat het allemaal om geld draait, is dat niet het geval. Het is uiteraard geen toeval dat deze onafhankelijkheidsbeweging is ontstaan in de VS. Het is een bekend feit dat alles in het dagelijks leven daar wel om geld draait. Wie succes wil hebben zal, zeker in het begin van de carrière, keihard moeten werken. Slechts enkelen zullen de top bereiken en het grote geld kunnen verdienen. En de rest? Voor hen resteert meestal niet meer dan een baan die een sleur is geworden met de stress om dat decennia lang vol te houden.

FIRE gaat er dan ook niet om zo snel mogelijk een kapitaal bijeen te harken. In onze minder kapitalistische samenleving is het erg moeilijk om rijk te worden zonder te erven of de loterij te winnen. Toch is er ook bij ons een groot aantal mensen dat op zoek is naar de vrijheid. Het betekent niet dat je stopt met werken zodra dat kan, maar dat je het punt zoekt waarop je niet meer verplicht bent te werken, maar kunt doen wat jij wil.

FIRE berekenen

Wil je je FIRE berekenen? Dit kun je doen door je jaarlijkse uitgaven te vermenigvuldigen met 25. Geef je per maand bijvoorbeeld 2.500 euro uit, dan geef je per jaar dus 30.000 euro uit (2.500 x 12 = 30.000). Dit getal vermenigvuldig je vervolgens met 25.

30.000 x 25 = 750.000.

Zo kun je dus het doel voor je FIRE berekenen. Men gaat ervan uit dat je per maand steeds een deel van je inkomen investeert om dit doel te behalen. Een rendement van 4% is daarbij vaak een standaard aanname bij de FIRE-beweging.

Is FIRE ook iets voor jou?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *