Het prijsplafond voor energie, wat moet je daarover weten

Het prijsplafond voor energie, wat moet je daarover weten?

Het zal niemand zijn ontgaan dat er een energiecrisis gaande is. Dit keer is het niet de olie die voor problemen zorgt, maar vooral het gas. Waarom is gas momenteel zo duur en waarom is energie eveneens duur? Wat is het prijsplafond precies en hoe werkt het?

Waarom zijn gas en energie zo duur?

Na de inval in Oekraïne is levering van aardgas aan de rest van Europa door Rusland geen zekerheid meer. Dat heeft de prijs van aardgas enorm opgedreven evenals die van elektriciteit omdat deze ten dele gekoppeld is aan de gasprijs. In Nederland worden de meeste centrales ook gestookt met gas. De sterke stijging van de energieprijzen heeft de inflatie flink aangewakkerd en de koopkracht van de burgers aangetast. Er is geen enkele zekerheid dat de energieprijzen op korte termijn zullen dalen. Dat zorgt voor veel onduidelijkheid bij de consumenten. Om die reden heeft de overheid een prijsplafond voor energie ingesteld met ingang van 1 januari 2023.

Waarom is gas zo duur

Hoe werkt het prijsplafond voor energie in 2023?

Uiteraard valt niet te voorspellen wat de feitelijke prijzen voor gas en elektriciteit zullen zijn het komende jaar, maar de overheid garandeert het volgende:

  • De eerste 1200 m3 gas kost € 1,45 per m3
  • De eerste 2900 kWh kost € 0,40 per kWh

Indien de prijzen boven deze waarde stijgen, wordt het restant door de overheid voldaan. Indirect zijn dat uiteraard de consumenten/belastingbetalers zelf. Het geeft echter de consumenten de zekerheid dat de kosten van energie in 2023 te overzien blijven. De overheid verwacht dat minstens de helft van de huishoudens onder de grens van het prijsplafond zal blijven. Wie meer gebruikt, zal het meerdere tegen de geldende marktprijzen moeten voldoen. De overheid vertrouwt erop dat ondanks het plafond de consumenten toch ook voor besparingen zullen gaan.

Op basis van de bovengenoemde prijzen en het gebruik in jouw woning, kun je dan ook uitrekenen hoeveel jij ongeveer kwijt zal zijn aan energie in 2023, mits je onder het verbruik blijft waar het plafond voor geldt. Overigens heeft het prijsplafond geen invloed als je eerder een vaste prijsafspraak hebt gemaakt met je energieleverancier. Deze prijzen liggen nog ver onder de waarden van het prijsplafond.

Waarom is energie zo duur

Waar wordt het dure gas in huis voor gebruikt?

Uiteraard hangt veel af van de grootte van de woning, het aantal personen dat er woont, de mate van isolatie en andere factoren. Maar voor een gemiddeld huishouden is het verbruik ongeveer als volgt verdeeld:

  • Verwarming : 75%
  • Warm water: 20%
  • Koken: 5%

Uit het bovenstaande kan je afleiden dat jaarlijks bij een totaal gebruik van 1200 m3 ongeveer 60 m3 wordt gebruikt voor het koken. Dat komt neer op € 90 per jaar tegen het vaste tarief. Erg veel valt daarop niet te bezuinigen derhalve. Van het warme water wordt het grootste deel gebruikt voor het douchen. Bij een warme douche van 10 minuten wordt ongeveer 0,4 m3 gas verbrand. Een douche kost dan bij een tarief van € 1,50 volgens het prijsplafond 60 cent. Het zal je niet verbazen dat de CV het grootste deel van het gas verbruikt. Indien jouw verbruik aan gas per jaar exact 1200 m3 bedraagt kost een dag verwarming met de CV € 7,50 (daarbij is er vanuit gegaan dat de ketel 6 maanden per jaar wordt gebruikt).

Is elektrisch verwarmen goedkoper dan met gas?

Op die vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk door de onzekere situatie op de energiemarkt. Een m3 gas kost op basis van het prijsplafond in 2023 € 1,50 en een kwh € 0,70. Echter bevat een m3 gas beduidend meer energie voor verwarming dan een kwh. Dat kan, afhankelijk van de gebruikte apparatuur, variëren van 6 tot 10 maal. Gebaseerd op de vaste prijzen voor 2023 is verwarming met gas derhalve beduidend goedkoper indien je alles moet kopen. Gebruik jij zonnepanelen op het dak, dan kan de berekening anders uitvallen. Feit is ook dat op termijn de fossiele brandstof gas volledig zal worden vervangen door elektriciteit opgewekt met duurzame bronnen zoals zon, wind en waterenergie.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *