De huwelijksetiquette uitnodigingen, kleding, het kapsel, jullie ja-woord en cadeaus

De huwelijksetiquette: uitnodigingen, kleding, het kapsel, jullie ja-woord en cadeaus

De prins op het witte paard is eindelijk afgestegen bij zijn prinses, met een beetje geluk heeft hij haar een romantisch huwelijksaanzoek gedaan en nu zijn daar de trouwplannen! Daar komt van alles bij kijken en er is zelfs een hele huwelijksetiquette. Wat wordt daarin gezegd over de uitnodiging, de kleding, het kapsel, jullie ja-woord en de cadeaus? Dat lees je in dit artikel.

Wanneer begin je met de voorbereidingen voor de bruiloft?

Een bruiloft vraagt heel veel voorbereiding. Het organiseren doe je niet ‘zomaar even’. Daarom is het verstandig om een maand of 7, 8 voor de bruiloft met de voorbereidingen te beginnen. De huwelijksetiquette schrijft voor dat het bruidspaar geholpen wordt met de voorbereidingen voor de grote dag. Vandaag de dag vertaalt zich dat vaak naar ceremoniemeesters die je zelf kunt kiezen.

Wie nodig je uit voor je bruiloft?

Officieel is het zo dat de moeder van de bruid samen met de moeder van de bruidegom de gastenlijst samenstelt. Dat schrijft de huwelijksetiquette voor. Tegenwoordig is deze traditie echter vervallen en stelt het paar zelf de gastenlijst samen. Dit gebeurt vaak wel in overleg met de ouders van het stel. Aan de hand van deze gastenlijst kunnen de uitnodigingen verstuurd worden. Doorgaans maak je een lijstje aan de hand van:

  • Familie
  • Vrienden
  • Kennissen
  • Hobby’s
  • Collega’s
  • Buren

Wil je efficiënt een gastenlijst opstellen voor je bruiloft, maak dan allebei een lijst en voeg die later samen. Houd ook ruimte voor twijfelgevallen op je lijst van mensen met wie je misschien nog maar weinig contact hebt en bespreek dat samen.

Etiquette bij de bruiloft: de kleding

Volgens de etiquette kopen de bruid en bruidegom afzonderlijk hun kleding. Wel is het handig om eventuele kleurafspraken te maken, zodat het toch met elkaar matcht.

De bruid gaat op jacht naar een bruidsjurk. Vaak is het de gewoonte dat de ouders van de bruid deze jurk betalen. De moeder van de bruid gaat meestal mee om de jurk uit te zoeken, de bruid beslist of er nog anderen bij zijn. 67% van de bruidsjurken zijn in de kleuren wit, crème of ivoor, maar natuurlijk kan de bruid ook voor een andere kleur gaan.

De bruidegom kiest, net als de bruid haar jurk, zelf zijn pak uit. Wanneer hij voor een jacquet gaat, zijn de mannelijke gasten verplicht om ook een jacquet te dragen op de grote dag. De kleuren voor een pak variëren meestal van zwart tot grijs. Een licht pak wordt maar weinig gedragen. Verder is er nog de keuze tussen een stropdas of een strikje. Afhankelijk van de stijl van de kleding en de bruiloft kan er ook nog een hoed gedragen worden. Dit is geheel naar wens van de bruidegom.

De ringen

De ringen worden gekocht door het paar. Trouwringen zijn als setje te koop, je kunt dus voor precies dezelfde ringen gaan. Het symboliseert de eeuwige liefde tussen man en vrouw. De ringen worden vaak door een bruidsjonker of bruidsmeisje overhandigt. Je kunt dan gebruik maken van een kussentje om de ringen op te leggen. Essentieel is om ze met een lintje vast te strikken, zodat de ringen niet kwijtraken. Het zal niet de eerste bruiloft zijn waarbij dit gebeurt. Vandaag de dag heb je ook allerlei alternatieven voor ringenkussentjes.

Accessoires op je bruiloft

Something old, something new, something borrowed, something blue…

Het oude rijmpje verteld ons dat deze  accessoires moeten bestaan uit iets wat oud is, iets wat nieuw is, iets wat geleend is en iets wat blauw is. Dit zou dan geluk brengen. Het maakt niet uit op welke accessoires het toegepast wordt. De bruid heeft de keuze uit diverse accessoires. Zo kan ze bijvoorbeeld ervoor kiezen om handschoenen te dragen. De lingerie is belangrijk. Een tasje met daarin niet te vergeten de bruidszakdoek is een optie. Niemand zit op regen te wachten op die dag, maar als het regent is een paraplu erg handig. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen een parasolletje aan te schaffen.

Kapsel tijdens je huwelijksdag

Bij bruiden is het kapsel op de huwelijksdag ook belangrijk. Het is verstandig om voor de bruiloft enkele proefkapsels te laten maken. Zo weet je precies wat je wel en wat je niet wilt. De bruid moet ook nog nadenken over accessoires voor het haar. Wil je een sluier, liever een hoedje, wil je een tiara of volstaat een bloem? Ga van tevoren al deze mogelijkheden langs.

Wie geeft als eerste het ja-woord?

Wie spreekt als eerste de geloften uit bij een bruiloft? Traditioneel is het de gewoonte dat de man als eerste zijn ja-woord geeft. Natuurlijk kun je er vandaag de dag ook voor kiezen om dat om te draaien. Dat hangt helemaal af van jullie eigen keuze.

Huwelijksetiquette voor het cadeau

Wat is de huwelijksetiquette voor het cadeau nu precies? Op de dag zelf wordt vaak al aangegeven wanneer het cadeaumoment is voor de daggasten. Ben je alleen voor ’s avonds uitgenodigd, dan geef je je cadeau meteen bij het feliciteren van het bruidspaar.

Hoeveel geld geef je op een bruiloft?

Vaak staat er als cadeautip een envelop bij een bruiloft. Hoeveel geld geef je op een bruiloft? Er is een soort vuistregel voor dat je als familie en goede vrienden een bedrag tussen de € 50 en € 150 geeft. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om er een cadeautje naast te geven als herinnering, maar dat hangt er vanaf wat het bruidspaar wil en hoe goed je hen kent. Als je het bruidspaar minder goed kent als familie en vrienden geef je meestal tussen de € 35 en € 60. Ben je collega of kennis van het bruidspaar, dan kun je denken aan een bedrag tussen de € 20 en € 40.

Tips voor de gasten op een bruiloft

De huwelijksetiquette is natuurlijk bijzonder uitgebreid en kan hier niet helemaal behandeld worden. Nog wat kleine tips voor de gasten op het gebied van uitnodigingen en kleding.

  • Laat altijd weten of je wel of niet komt. Dit schept duidelijkheid voor het bruidspaar.
  • Ga er niet vanuit dat je vriend, man, vriendin, vrouw of eventuele kinderen ook uitgenodigd zijn, wanneer dit niet op de envelop vermeld staat. Beter is het om dit even na te vragen aan het bruidspaar of aan de ceremoniemeester.
  • Houd je aan een eventuele dresscode.
  • Mits dit niet in de dresscode gevraagd wordt, hoef je niet direct in gala te gaan. Het is echter wel zo fijn als je netjes gekleed gaat.

Bekijk ook:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “De huwelijksetiquette: uitnodigingen, kleding, het kapsel, jullie ja-woord en cadeaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *