Wat is astrologie en hoe is het ontstaan

Wat is astrologie en hoe is het ontstaan?

Volgens recent onderzoek geloven steeds meer Nederlanders in astrologie, maar is dat nog niet vergelijkbaar met de situatie in de VS, want daar neemt 29% van de volwassenen horoscopen zeer serieus. Feit is ook dat vrijwel iedereen wel eens een berichtje leest over zijn of haar sterrenbeeld. Als het positief is, wordt dat eerder geloofd en verbetert dat het humeur.

Een Zweeds onderzoek met een opmerkelijke uitkomst

Een recent Zweeds onderzoek testte een groot aantal proefpersonen in verband met het onderwerp van deze tekst getest. Ze moesten veel vragen beantwoorden over astrologie en horoscopen. Daarna volgde een uitgebreid intelligentie- en persoonlijkheidsonderzoek. Opmerkelijk was dat narcisten een sterk geloof toonden in astrologie.

De onderzoekers deden dat nogal lacherig af met de opmerking dat deze groep het gevoel had dat alles om hen moest draaien dus ook het universum. Daarnaast bleek de gemiddelde intelligentie van degenen die geloofden in astrologie (een fractie) lager dan van de andere groep. Ook waren er iets meer vrouwen dan mannen die geloof hechten aan astrologie.

Al eerder was vastgesteld dat mensen die in astrologie geloven ook andere zaken die niet wetenschappelijk te bewijzen zijn serieuzer nemen zoals parapsychologie en complottheorieën. Daarbij bepaalt ook de onzekerheid die heerst in een  periode hoeveel aanhangers er zijn van een metafysisch verschijnsel, zoals astrologie.

Astrologie

Waar komt astrologie vandaan?

Algemeen neemt men aan dat de eerste astrologen de keizer van China moesten adviseren. Daarbij keken de astrologen vooral naar de stand van de zon en de maan. Inmiddels is er wetenschappelijk bewijs dat beide hemellichamen een flinke invloed hebben op aarde. Soms heel direct, maar wellicht ook op minder fysische wijze.

Dat ook de sterrenhemel aandacht kreeg, kan iedereen die op een wolkeloze nacht naar boven heeft gekeken waarschijnlijk goed begrijpen. Daar vormt ook de basis van de westerse astrologie. Alles, ook wij mensen, maakt deel uit van dat grandioze en vaak onbegrijpelijke universum. Het zou arrogant zijn om te veronderstellen dat ons lot niet op enerlei wijze verbonden zou zijn met de sterren. Sceptici zien het uiteraard precies omgekeerd: onze rol in dat enorme gebeuren is volstrekt onbeduidend en wordt op geen enkele wijze beïnvloed door welk hemellichaam dan ook.

Hoe ontstond de westerse astrologie?

In de westerse astrologie spelen de sterrenbeelden en de planeten een belangrijke rol. Zij zouden jouw karakter bepalen en zouden voor een groot deel jouw handelingen beïnvloeden. Dat is althans de basisgedachte. Dat er andere planeten waren, was ook in de oudheid al bekend, maar pas bij de renaissance werd in het westen hier weer onderzoek naar gedaan. Door de opkomst van telescopen en de wil om te onderzoeken bracht men de banen van planeten om de zon in kaart.

Vele eeuwen werd het idee dat de aarde niet het middelpunt was van het heelal als ketters beschouwd. Het is ook een van de redenen dat astrologie nog altijd met enig wantrouwen wordt bezien. Op basis van sterrenbeelden en de plaats van planeten probeert men een statisch en dynamisch beeld van ieder mens te realiseren.

Sterrenbeeld en ascendant

Waarschijnlijk ken jij je sterrenbeeld wel, ongeacht of je daar enig belang aan hecht. Wie op 1 juli is geboren, heeft als sterrenbeeld Kreeft. In tegenstelling van wat vaak wordt geloofd, bepaalt het sterrenbeeld waaronder je wordt geboren niet zozeer hoe mensen jou zien. Het sterrenbeeld is volgens de astrologie meer van invloed op je innerlijk, het introverte gedeelte van je persoonlijkheid dat anderen niet te zien krijgen.

Wat is een ascendant?

Volgens de astrologie worden niet alleen je extraverte gedragingen en het beeld dat anderen van jou krijgen, maar zelfs je uiterlijk meer bepaald door de ascendant. Dat is het sterrenbeeld dat aan de oostelijke hemel was te zien op het moment dat jij werd geboren. De ascendant hangt dus af van datum, tijdstip en plaats van je geboorte. Een periode van twee uur kan al verschil maken voor de ascendant. Kreeft is een van de sterrenbeelden die maar langzaam verschuiven, dus veel mensen hebben de kreeft als ascendant. Voeg er dan nog de exacte positie van de planeten bij en een astronoom kan jou geboortehoroscoop bepalen en daar volgens de astrologie veel uit afleiden over jouw karakter en je toekomst.

Het dynamische beeld, de wekelijkse horoscoop

Naast de statische horoscoop van je geboorte is er ook nog een meer dynamisch beeld. De wekelijkse horoscopen die jij wellicht ook af en toe leest, komen tot stand door de planeten ten opzichte van de sterrenbeelden te beoordelen. De invloed van de planeten is daarbij vergelijkbaar met de rol van de goden in de Romeinse en Griekse mythologie. De planeet Venus staat daarbij voor de godin van de liefde. Als Venus in jouw sterrenbeeld ‘reist’ gebeurt er meer op het vlak van relaties dan anders. Mars, als god van de oorlog, staat kort gezegd voor conflicten.

Zo hebben alle planeten door hun stand in of ten opzichte van jouw sterrenbeeld volgens astrologie een bepaalde invloed op de week.

Hoe denk jij eigenlijk over astrologie?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *