De warmtepomp wordt verplicht, maar wat is een warmtepomp eigenlijk

De warmtepomp wordt verplicht, maar wat is een warmtepomp eigenlijk?

De kogel is door de kerk. Vanaf 2026 is het verplicht om bij vervanging van een cv-ketel te kiezen voor een warmtepomp. Uiteraard betekent dit tevens dat dit apparaat bij vervanging vóór 2026 een meer logische keuze is dan een nieuwe cv-ketel. Maar wat is een warmtepomp eigenlijk en hoe werkt dit apparaat? Wat zijn de voordelen en nadelen van een warmtepomp en wat kost zo’n exemplaar? Je leest het in dit artikel.

Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp nu precies? Een elektrische warmtepomp kun je vergelijken met de werking van een koelkast. Bij een koelkast wordt met behulp van vloeistof de ruimte binnen de kast verlaagd en wordt de warmte afgegeven aan de buitenlucht. Bij een elektrische warmtepomp is het omgekeerde het geval en moet een ruimte worden verwarmd. Deze benodigde energie komt van buiten. Dat kan via de lucht, water (grondwater) of uit de bodem (aardwarmte). Voor een zelfstandige woning is een pomp op basis van lucht gebruikelijk. Als er gebruik wordt gemaakt van de warmte van grondwater of de aarde, moet er flink diep worden gegraven en dat vergt uiteraard een flinke investering. Dergelijke warmtepompen zijn meer geschikt voor stadsverwarming van bijvoorbeeld een flatgebouw of een hele wijk.

Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een hybride warmtepomp is relatief simpel. Er is slechts een beperkte kennis van natuurkunde voor nodig. Het apparaat haalt de warmte uit de bron, bijvoorbeeld de buitenlucht. Deze wordt door een soort airconditioner buiten het huis aangezogen. In de pomp bevindt zich koudemiddel in de vorm van vloeistof. Dit middel verdampt al op een zeer lage temperatuur en kan dus ook van koude lucht in de winter warmte opnemen. De damp die dan ontstaat wordt door een compressor samengeperst. Ook daardoor neemt de temperatuur toe.

Deze opgewarmde damp komt in een ander deel van de pomp terecht en verwarmt daar water. Omdat de damp de warmte afgeeft aan het water condenseert deze weer en wordt teruggepompt naar de oorspronkelijk ruimte. Daarna herhaalt zich het proces. Het verwarmde water wordt gebruikt voor de warmwatervoorziening en de radiatoren. Er komt geen aardgas meer aan te pas, maar uitsluitend elektriciteit om de lucht aan te zuigen en de vloeistoffen rond te pompen. Als het bij de warmtepomp om de werking gaat, komt het dus vooral op elektriciteit aan.

Wat zijn de voordelen van de warmtepomp?

Nederland wil in 2050 energie-neutraal zijn en fossiele brandstoffen zoveel mogelijk hebben uitgebannen. Een warmtepomp heeft uitsluitend elektriciteit nodig. Indien deze wordt opgewekt met wind-, water of zonne-energie is het systeem duurzaam en veel minder vervuilend dan de huidige verwarming met gas. Een tweede grote voordeel is dat er beduidend minder energie nodig is voor de verwarming. Een groot deel van de warmte wordt immers uit de lucht, het water of de bodem gehaald. In vergelijking met een cv-ketel heeft een warmtepomp 60% minder energie nodig om dezelfde ruimte te verwarmen of de woning van warm water te voorzien. Als het koken dan ook nog geschiedt met groene stroom, kan een woning in principe zonder aardgas. Dat is waar men naartoe wil.

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

Heeft een warmtepomp ook nadelen? Een hybride pomp zorgt voor een lagere temperatuur van het water dan een cv-ketel. Waar met gas het warme water wordt verhit tussen de 60° en 80° Celsius, komt dat bij een dergelijke pomp tot 35° tot 55°. Dat betekent een langere periode voordat de woonruimte is opgewarmd. Inmiddels is door de ervaring met warmtepompen duidelijk geworden dat deze het meest effectief zijn in goed geïsoleerde woningen. Is een woning van mindere isolatie voorzien zal er meer water nodig zijn voor het bereiken van de juiste temperatuur, derhalve meer radiatoren of slangen bij vloerverwarming. Een slecht geïsoleerde woning is niet goed te verwarmen met de bestaande lucht-warmtepompen. Hiervoor is stadsverwarming een beter alternatief.

warmtepomp voordelen en nadelen

Wat kost een warmtepomp?

Aan wat voor prijs moet je denken bij een volledig elektrische warmtepomp? Een elektrische warmtepomp die gebaseerd is op lucht voor de verwarming kost momenteel inclusief installatie tussen de € 4.000 en € 6.000. Je kunt daarbij denken aan bekende merken, zoals Remeha of een warmtepomp van Nefit. De uitgave bedraagt dus het dubbele of meer dan een hr-ketel op gas. De jaarlijkse besparing is (afhankelijk van de ontwikkeling van de gasprijs) jaarlijks ongeveer 60% van het gasverbruik. Daarbij gaat een warmtepomp naar verwachting ongeveer 15 jaar mee, maar kan dit wellicht bij goed jaarlijks onderhoud ook 20 jaar worden. Dit verwarmingsapparaat op elektriciteit verdient zich dan ook terug, maar daarvoor moet je wel enig geduld hebben en een relatief grote investering doen bij eerste aanschaf.

Bekijk ook: De rookmelder verplicht: handige to-to-list!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *