Waarom is je huis ventileren zo belangrijk?

Dat je de ramen regelmatig even open moet zetten weet bijna iedereen. Maar waarom moet je goed luchten? Is ventilatie echt zo belangrijk en wat zijn de gevolgen als je het niet doet?

 We vertellen je in dit artikel alles over het belang van ventilatie, gezonde en vervuilde lucht in huis en hoe je het beste je huis kan luchten. 

Wat is ventilatie?

Je woning ventileren betekent het verversen van de binnenlucht. Hierdoor verdwijnen (schadelijke) stofdeeltjes uit je woning en komt er frisse lucht binnen. Het is aangeraden om 24 uur per dag te ventileren door middel van ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem.

Wat is het verschil tussen ventileren en luchten?

Ventileren doe je normaal gesproken 24 uur per dag, zoals wordt aangeraden door het RIVM. Er wordt constant een kleine hoeveelheid lucht ververst via de ventilatieroosters of het mechanisch ventilatiesysteem in je woning.

Als we het over luchten hebben, bedoelen we het openen van de ramen of deuren zodat er in één keer een grote hoeveelheid lucht ververst wordt. Het is aangeraden om minimaal 10 à 15 minuten per dag te luchten. Extra luchten na het koken, wanneer iemand in huis verkouden is of na het branden van kaarsen is een goede manier om de luchtkwaliteit in huis op peil te houden. Hier geven we zometeen meer uitleg over. 

Woning luchten

Wat is het belang van ventileren?

Er zijn twee belangrijke redenen voor het constant ventileren van je woning. Beide hebben invloed op de gezondheid van de bewoners. 

De luchtvochtigheid in huis in balans houden

Een te hoge luchtvochtigheid in huis is niet alleen onprettig, maar kan ook een slechte invloed hebben op je gezondheid. Zo vergroot het de kans op schimmel. Om je woning goed te onderhouden is ventilatie dus essentieel. 

Lees ook: Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid in je woning in de gaten te houden.

De hoeveelheid schadelijke stoffen in huis verminderen

Er komen verschillende schadelijke stoffen voor in onze woningen die slecht zijn voor onze gezondheid. Om de hoeveelheid hiervan te beperken, is het belangrijk 24 uur per dag te ventileren. Daarnaast is het aangeraden te luchten wanneer de hoeveelheid schadelijke stoffen extra hoog is, bijvoorbeeld na het branden van kaarsen, wanneer je hebt geverfd of tijdens het schoonmaken. 

Brandende kaarsen

De luchtkwaliteit in huis

Dat de lucht buiten vervuild is, dat weten we allemaal. Vooral menen die in de stad, in de buurt van een drukke weg of niet ver van een fabriek wonen weten hoe vervelend luchtvervuiling is. Maar wist je dat de lucht in je huis soms vervuilder is dan de buitenlucht? 

In huis roken, de open haard gebruiken en poetsen met chemische schoonmaakmiddelen zijn de meest bekende oorzaken van schadelijke stoffen in huis. Maar er zijn ook minder opvallende bronnen van stoffen die gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Zo zitten onze meubels, gordijnen, matrassen, vloerbedekking en handdoeken vol met chemische stoffen. Elk stofje heeft een specifieke functie en zonder deze middelen zouden we geen moderne meubels hebben. 

Het gaat onder andere om de volgende chemische producten:

  • Vlamvertragende middelen
  • Verf
  • Oplosmiddel
  • Lijm
  • Lak / coating
  • Bacteriedodende middelen

Ook wanneer je niet direct in aanraking komt met deze producten (bijvoorbeeld de lijm van je tafel), kunnen er gevaarlijke stoffen vrijkomen zoals formaldehyde. Dit is dan ook een van de redenen waarom het is aangeraden om een nieuw matras een paar dagen te laten luchten alvorens er op te slapen. 

Je wil deze stoffen natuurlijk zo veel mogelijk beperken, en één van de manieren om dit te doen is: ventileren en luchten. 

Kortom: Ventileren is belangrijk voor je gezondheid.

Chemische schoonmaakmiddelen vermijden voor een betere luchtkwaliteit

Gezond schoonmaken doe je met natuurlijke producten zoals zwarte zeep, azijn en baking soda. Wanneer je deze in grote hoeveelheid koopt (1 liter of 1 kg), bespaar je uiteindelijk veel geld. Omdat deze producten krachtig zijn heb je er niet veel van nodig.

Je woning ventileren in de winter

In de lente en zomer vinden we het heerlijk om het raam open te zetten, maar in de herfst en winter wil je het binnen lekker warm houden. Veel luchtroosters worden dichtgeschoven met de gedachte dat het geen kwaad kan, maar ventilatie is het hele jaar door belangrijk. En wanneer je een open haard hebt of bijvoorbeeld veel kaarsen brandt, is ventileren in de winter essentieel, omdat ramen en deuren vaak dicht blijven. 

Laat dus alle luchtroosters open, en maak deze regelmatig schoon zodat de lucht in huis constant ververst wordt. Heb je een mechanisch ventilatiesysteem? Overleg dan met een professional wat de meest energiezuinige instelling is.

Huis luchten in de winter

Wat te doen als je geen ventilatie in huis hebt?

Niet alle woningen beschikken over een mechanisch ventilatiesysteem. Vooral badkamers in oudere woningen worden daardoor snel vochtig, met uiteindelijk veel kans op schimmel. Hoewel ventilatie in huis aanbrengen prijzig is, is het een nodige investering voor het onderhoud van je woning en natuurlijk voor je gezondheid. 

Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je je woning kunt ventileren. Zo zijn luchtroosters heel praktisch en goedkoop in onderhoud. Het enige wat je hoeft te doen is de roosters regelmatig schoonmaken. Je zult zien dat ze best snel vies worden. 

Het gedeelte dat in het kozijn of de muur vast zit maak je schoon met een stofzuiger. Als je een deel eraf kunt halen maak je dit schoon met een oude tandenborstel en wat warm water met zwarte zeep of azijn. Er zijn dus geen chemische schoonmaakmiddelen nodig. 

In deze video zie je hoe je verschillende modellen ventilatieroosters schoonmaakt:

Veelgestelde vragen over ventilatie

Is ventileren zonde? 

Veel mensen besluiten de luchtroosters te sluiten en niet te luchten omdat hierdoor warmte uit de woning ontsnapt. Hoewel dit begrijpelijk is, is het geen goed idee. Op de lange termijn kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen, en ook voor schimmel in huis. Het verwijderen van schimmel is erg lastig en kan ook nog eens erg duur zijn. Bescherm je gezondheid en je woning en ventileer 24 uur per dag, ook in de winter. 

Hoe lang moet je ventileren per dag?

Ventileren doe je 24 uur per dag door middel van luchtroosters of een mechanisch ventilatiesysteem. 

Hoe lang moet je luchten per dag?

Het is aangeraden minimaal 10 à 15 minuter per dag te luchten, in elke kamer. Luchten doe je door een raam of deur helemaal open te zetten. Soms is het belangrijk om extra te luchten (zie volgende vraag).

Wanneer moet je luchten? 

Het beste is om elke dag te luchten, maar er zijn een aantal momenten waarop het snel verversen van de lucht extra belangrijk is:
– Na het slapen (zet de ramen in de slaapkamer open zodra je opstaat)
– Na het koken
– Wanneer je hebt geverfd
– Tijdens het schoonmaken
– Tijdens en na een feestje in huis
– Na het branden van kaarsen
– Na het douchen
– Wanneer je visite hebt ontvangen die verkouden / grieperig is
– Als je de was op het wasrek laat drogen

Is je huis luchten genoeg, of moet je ook ventileren?

Het is natuurlijk heel belangrijk om regelmatig te luchten, hoe meer, hoe beter. Maar je ramen 15 minuten per dag openen is niet voldoende om een goede luchtkwaliteit in je woning te behouden. Zorg er dus voor dat er 24 uur per dag geventileerd wordt, door middel van roosters of een mechanisch systeem. 

Is het gevaarlijk om de ramen altijd dicht te houden?

Op de korte termijn is het niet gevaarlijk om de ramen dicht te houden, vooral niet wanneer je een goed ventilatiesysteem hebt. Echter, op de lange termijn kan het niet luchten van je woning consequenties hebben voor je gezondheid.

Hoe voorkom je schadelijke stoffen in huis?

Schadelijke stoffen in huis zijn eigenlijk niet te voorkomen. Wel is het mogelijk om de hoeveelheid te beperken. Hier zijn een aantal manier om dat te doen:
– Gebruik geen kaarsen (of zet een raam open na het branden).
– Koop tweedehands meubels in plaats van nieuwe. Als deze een paar jaar oud zijn geven ze minder schadelijke stoffen af.
– Zet de afzuigkap aan tijdens het koken en open eventueel het raam.
– Rook niet in huis.
– Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen.
En natuurlijk: Ventileer 24 uur per dag en zet regelmatig een raam open. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Eén reactie

  1. Pingback:Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis? - Rose-an

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *