Rookmelder verplicht

De rookmelder verplicht: handige to-do-list!

Om zomaar maar eens te beginnen met een aantal cijfers: In het jaar 2020 zijn er 66.000 branden (brandjes) geweest in woningen die zijn gemeld bij de verzekering. Er zijn in dat jaar 31 fatale branden geweest waarbij 32 dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Een woning heeft in Nederland ieder jaar een kans van 1 op 65 om getroffen te worden door brand. De meest voorkomende oorzaak van brand is een niet goed functionerend elektrisch apparaat. Als er ‘s nachts rookontwikkeling is, kan jij dat niet ruiken, tijdens de slaap is onze reukzin uitgeschakeld. Toch hangt er maar in 35% van de woningen een rookmelder. Dat gaat binnenkort veranderen, want per 1 juli 2022 is het verplicht een rookmelder te installeren op iedere etage van een huis waar er een woonfunctie is. Daarbij maakt het geen verschil of er sprake is van een eigen woning of een huurhuis. Vanaf 2022 is de rookmelder verplicht.

Nieuwbouw en bestaande woningen worden nu vrijwel gelijkgeschakeld

Sinds 2003 bestaat voor nieuwbouwhuizen al de verplichting om op iedere woonlaag een rookmelder aan te brengen. Daarbij worden er ook eisen gesteld aan de toegestane rookmelders en moeten deze gekoppeld zijn, zodat brand ergens in het pand zo snel mogelijk wordt gemeld. De overheid heeft besloten om schade en slachtoffers te vermijden of in ieder geval te beperken dat per 1 juli 2022 in iedere woning in Nederland rookmelders verplicht zijn.

Wat betekent deze verplichting voor jou?

Waar moet je nu een rookmelder plaatsen? Als je behoort tot de 65% van de huishoudens die nog geen rookmelder heeft hangen, moet je het volgende regelen:

  • Op iedere etage van je woning moet een goed werkende rookmelder hangen.
  • Ook op besloten ruimtes die dienen als vluchtweg geldt die verplichting. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan centrale ruimtes of gangen in een appartementsgebouw.
  • Als de zolder niet als slaap- of werkruimte wordt gebruikt, hoeft daar geen rookmelder te hangen.
  • De rookmelders in bestaande woningen hoeven niet gekoppeld te worden. Koppeling houdt in dat andere rookmelders ook afgaan als een van de gekoppelde apparaten rook signaleert.
  • Een rookmelder in bestaande bouw mag ook op batterij werken. In nieuwbouw zijn de rookmelders aangesloten op het elektriciteitsnet en hebben ze een batterij indien de stroom uitvalt.

Waar moet je op letten als je een rookmelder koopt?

De overheid heeft geen specifieke eisen gesteld aan de rookmelder die vanaf 1 juli 2022 verplicht is. Mocht jij echter op zoek gaan naar een rookmelder, besef dan wel dat dit hulpmiddel is bedoeld om het leven van jou en je gezinsgenoten veiliger te maken. Er zijn in aanloop naar het tijdstip dat de verplichting ingaat een groot aantal rookmelders op de markt gekomen.

Wat is de beste rookmelder?

Wat de beste rookmelder is, dat is niet zo gemakkelijk te zeggen, maar in Europa dienen rookmelders aan veiligheidsnormen te voldoen. Dat geldt ook voor apparaten die verkocht worden in de EU uit het buitenland. Regelmatig is aan het licht gekomen bij onderzoeken van Consumentenorganisaties dat elektrische apparatuur van buiten de EU onveilig kan zijn. Testen is vaak niet mogelijk omdat de rookmelder rechtstreeks vanuit het land van productie in jouw brievenbus terechtkomt. Wil je zeker zijn dat jouw nieuwe melder wel voldoet aan de normen van de EU, let dan op het keurmerk NEN-14604. Het koppelen van rookmelders is niet verplicht in bestaande bouw, maar het biedt wel extra zekerheid. Overigens gaat een rookmelder in het algemeen wel een jaar of 10 mee. Daarmee valt de investering in een kwalitatief goede rookmelder nog wel mee. Er zijn overigens ook rookmelders die tevens functioneren als koolmonoxidemelder. Wellicht iets om over na te denken.

Laten we Nederland een stukje veiliger maken.

Hoe moet je een rookmelder plaatsen?

Hieronder zie je een instructiefilmpje hoe je een rookmelder moet plaatsen.

Bekijk ook: Zijn planten in huis echt gezond?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “De rookmelder verplicht: handige to-do-list!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *