De 6 meest bijzondere en zeldzame edelstenen

Hoe zit het met de inhoud van jouw juwelenkistje? Wil je nog wat suggesties wat er goed in zou kunnen passen? Hieronder vind je een lijstje van de meest bijzondere edelstenen die er zijn. Ze zijn gerangschikt naar prijs per karaat. Een karaat is 200 milligram. Voor de beste kwaliteit van de onderstaande zeldzame edelstenen zal je minimaal $ 15.000 per karaat moeten betalen, een maximum hangt af van wat er beschikbaar is.

Bijzondere edelstenen

6 bijzondere, zeldzame edelstenen op een rij

Er zijn natuurlijk heel veel bekende edelstenen, zoals rozenkwarts, toermalijn, aquamarijn en amethist. Amethist werd vooral bekend vanwege zijn betekenis. De betekenis van amethist is ‘zonder dronken te zijn’. Dit is gebaseerd op het Griekse woord amethustos. De steen zou een verhelderende werking hebben. Elke edelsteen heeft dus wel iets bijzonders, maar de onderstaande edelstenen zijn ook nog eens zeldzaam. 6 zeldzame edelstenen.

6. Robijn

Bij robijnen is de kleur rood het kenmerkende van de steen. Ze kunnen in principe overal ter wereld worden gedolven, maar in enige hoeveelheid komen ze vooral voor in Myanmar, Thailand en Sri Lanka. Ze worden regelmatig in sieraden gebruikt. Maar echte hoge kwaliteit heeft een unieke rode/paarse kleur. The heart of the kingdom is wellicht de bekendste robijn ter wereld. The hartvormige robijn uit Thailand is omringd door diamanten onderdeel van de Britse kroonjuwelen.

Zeldzame edelstenen robijn

5. Diamant

Deze had je wellicht op 1 verwacht, maar daar zijn diamanten niet zeldzaam genoeg voor.

Ook diamanten kan je in principe over de gehele wereld delven, maar in het zuiden van Afrika heb je toch wel de grootste kans. Dit juweel is (geslepen) de meest toegepaste edelsteen in duurdere sieraden. De meest waardevolle diamant ter wereld is de Koh-i-Noor en is tevens in bezit van het Britse koningshuis. De diamant is gevonden in Pakistan in de tijd dat het nog deel uitmaakte van Brits-Indië. De steen weegt 109 karaat (22 gram) en is van perfecte kwaliteit. De diamant wordt qua waarde onschatbaar genoemd.

Diamant

4.  Jadeiet

Hier beginnen we met edelstenen die de waarde aan zeldzaamheid hebben te danken. Jadeiet (imperiaal) wordt vooral in China en Japan gevonden en in zeer kleine hoeveelheden. De kleur groen doet aan ‘gewoon’ jade denken, maar Jadeiet heeft volgens de overlevering een aantal mysterieuze eigenschappen. De meeste sieraden van dit zeer kostbare materiaal vind je in China. Per karaat is het derhalve duurder dan de beste kwaliteit blanke diamant.

3. Padparadja

De Padparadja is een saffier maar dan met de kleur van een zonsopgang. Er zijn tot dusverre maar 3 vindplaatsen bekend van deze bijzondere steen: Madagascar, Tanzania en Sri Lanka. Inmiddels is het alweer 20 jaar geleden dat er een Padparadja is gevonden en op de veiling is gebracht van meer dan 1 karaat. Dat betekent ook dat de prijs van deze schitterende stenen steeds hoger wordt. Gelukkig zijn er nog veel meer saffieren op de wereld!

2. Grandidierite

Toen het eerste exemplaar van een Grandidierite-steen gevonden werd, was het  niet duidelijk dat het hier om een nieuwe soort edelsteen ging. Na  eerste vondst op Madagaskar is er slechts een andere vindplaats bekend geworden en dat is Sri Lanka. De totale hoeveelheid van deze groenblauwe edelsteen op aarde is tot dusverre zo gering dat je heel diep in je portemonnee moet tasten om er een karaat van te kunnen kopen.

1. Rode diamant 

Toch een diamant op 1, maar wel een heel bijzondere: de rode diamant. Er is maar één mijn ter wereld (Australië) waar er een aantal exemplaren zijn gevonden en die wegen in het algemeen rond een halve karaat. Kleinere flinters worden af en toe gevonden, maar tot dusverre zijn de stenen met enige omvang op de vingers van één hand te tellen. Dat is jammer omdat de rood-paarse kleur prachtig zou zijn in een sieraad. Zou je er ooit eentje op een veiling tegenkomen dan zal de startprijs zeker boven de € 1 miljoen per karaat liggen. Die heeft zijn plaats in deze top 6 zeldzame edelstenen dus beslist verdiend.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *