Beleggen in crypto is dat nog zinvol

Het wordt een van de wijsheden bij het beleggen genoemd: zodra er op verjaardagen veel wordt gesproken over een bepaalde beleggingscategorie, moet je daar weg van blijven. De achtergrond daarvan is simpel: als iets een hype wordt, is het meestal weer snel voorbij. Maar hoe zit dat met beleggen in crypto?

Een feit is dat wie in 2009, het jaar dat de Bitcoin werd ontwikkeld, voor € 50 had belegd in die nieuwe munt, vandaag de dag multimiljonair zou zijn geweest. De Bitcoin begon in euro’s met een waarde ver achter de komma en in 2022 moet je er voor eentje bijna € 40,000 neertellen. En hoe gaat het verder met de koers? De ene analist verwacht dat een Bitcoin € 100.000  of zelfs een miljoen waard zal worden, de ander denkt dat de Bitcoin op termijn zal verdwijnen.

Beleggen in bitcoin

Wat zijn crypto’s?

Het begon allemaal in Japan in 2009, onder een pseudoniem werd de Bitcoin ontwikkeld. Nog steeds is niet duidelijk of dat door een individu of een groep is gebeurd. De Bitcoin is een digitale munt en inmiddels zijn er daar duizenden soorten van. Er zijn geen biljetten of munten van crypto’s, ze bestaan alleen in de computer. Ook worden crypto’s niet via banken vastgelegd of verhandeld.

Cryptomunten zijn gebaseerd op een technologie die blockchain wordt genoemd. In feite komt dat er op neer dat er gegevens over de crypto’s in iedere computer zijn opgenomen als iemand daarin handelt. Er is ook geen bank als tussenpersoon nodig  om te handelen of te betalen in crypto’s. Een eigenaar houdt zijn crypto’s in een digitale portemonnee (Wallet) onder een nummer en wachtwoord. Alles verloopt derhalve anoniem en is door de veelvuldige vastlegging veilig. Financieel experts denken dat blockchain in de nabije toekomst in de financiële wereld ook voor bijvoorbeeld leningen en verzekeringen zal worden gebruikt. Het is een belangrijke technologie met vele potentiële toepassingen.

Hebben crypto’s een onderliggende waarde?

Er was een tijd dat er gebruik werd gemaakt van de gouden standaard. Een bankbiljet kon dan in theorie bij de Centrale Bank ingeruild worden voor een vergelijkbare hoeveelheid goud. Dat kan inmiddels niet meer, maar een munt als de euro ontleent nu bijvoorbeeld de waarde aan de economie van het eurogebied. De bezitter van euro’s gaat er van uit dat de overheden in het eurogebied er alles aan zullen doen om de waarde intact te houden.  Het is ook de reden waarom de koers van valuta onderling schommelt. Als het in een land economisch minder gaat, daalt de waarde van de plaatselijke munt in het algemeen. Crypto’s behoren bij geen enkel land en hebben daarom in principe geen onderliggende waarde.

Waarom kunnen ze dan zo waardevol worden? Financieel experts vergelijken ze wel eens met goud. Ook goud heeft geen echte economische betekenis maar het is zeldzaam en eenvoudig te bewaren. Voor crypto’s geldt dat in principe ook. Er zullen bijvoorbeeld nooit meer Bitcoins komen dan een vast aantal dat al bekend is. Geen enkel individu of overheid kan daar invloed op uitoefenen. Daarnaast zijn crypto’s onlangs toegelaten op de beurs in de VS, dat is nog steeds de belangrijkste ter wereld en dat heeft het vertrouwen doen toenemen. Aan de andere kant heeft China de crypto’s in de ban gedaan. De communistische overheid wil graag toezicht houden op de bevolking en anonieme munten horen daar niet bij. China zal binnenkort met een eigen digitale munt komen, met als verschil dat die wel gekoppeld zal worden aan een naam.

Beleggen in crypto

Hoe kun je beleggen in crypto?

Het lijkt wellicht allemaal wat ingewikkeld, maar je kunt momenteel op het internet op diverse plaatsen erg eenvoudig crypto’s kopen. Dat worden platforms genoemd en het is niet moeilijker om een wallet voor je aankoop aan te maken dan het openen van een bankrekening. Daarbij is het uiteraard wel van belang dat je kiest voor een platform met voldoende keurmerken en goede referenties. Je stort je geld immers ook niet zomaar bij een willekeurige bank. Informeer wellicht ook eens bij familie of vrienden of zij je een platform kunnen aanraden, maar doe ook altijd je eigen research.

De risico’s van crypto’s

Wat zijn de risico’s van beleggen in crypto? Zoals hierboven is vermeld, heeft een crypto geen onderliggende waarde behalve zeldzaamheid of eenvoudige wijze van verkrijgen of mee handelen en betalen. Hoewel er inmiddels voor enkele biljoenen euro’s aan crypto’s is omloop is, geeft dat geen echte garantie dat deze munten hun waarde zullen blijven behouden. Ze dringen wel steeds meer door in de ‘bestaande’ financiële wereld. Zo kan je in Zwitserland in sommige kantons met crypto’s je belasting betalen, maar ook al je maaltijd bij thuisbezorgd.

Een tweede risico is dat je niet moet vergeten is om je nummer en wachtwoord van je wallet te onthouden, maar deze uiteraard wel geheim te houden. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij grote kapitalen verloren gingen bij overlijden door bijvoorbeeld een ongeluk. Gaat het nummer en wachtwoord van de wallet verloren, dan is er geen bank of overheid die je daarbij kan helpen. Crypto’s zijn immers gedecentraliseerd en staan los van overheid en banken.

Is beleggen in crypto een goed idee?

Vooral onder de jongeren is het beleggen in crypto een rage geworden. Op spaarrekeningen wordt immers nauwelijks of geen rente vergoed en dan is het verleidelijk om een andere manier te zoeken om toch rendement te maken. Tevens is het bezitten van crypto’s een manier om ‘erbij te horen’ en te laten blijken dat  je ‘verstand’ hebt van deze nieuwe technologie. Voor crypto’s geldt echter wat voor iedere beleggingscategorie van toepassing is: de hele inleg kan verloren gaan. Verstandig beleggen doe je nooit met geleend geld of geld dat je eigenlijk niet kan missen. Beleggen is ook iets voor de lange termijn anders wordt het al gauw speculeren. Een andere wijsheid bij belegging is dat spreiding een noodzaak is. Zet nooit alles op 1 kaart dus ook niet met crypto’s. Experts menen dat momenteel van je beleggingen hoogstens 10% in deze digitale valuta zou moeten worden ingezet.

Disclaimer: Deze tekst is niet bedoeld als beleggingsadvies en slechts informatief.

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Beleggen in crypto, is dat nog zinvol?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *