Even voorstellen: de Cyperse kat

Iedere kattenliefhebber kent de Cyperse korthaar wel, die in het Engels ook wel tabby wordt genoemd. Het is wellicht de meest populaire kat in Europa en de VS. Een Cyperse kat behoort echter niet tot een apart ras, maar het onderscheid wordt gemaakt op basis van de tekening op de vacht. Er zijn ook diverse soorten Cyperse katten. Ze hebben wel allemaal één ding gemeen, die geheimzinnige M op hun kop boven de ogen. Over het ontstaan daarvan bestaan verschillende mythes.

De geheimzinnige M van de Cyperse kat

Heb jij je wel eens afgevraagd waar die M vandaan komt die zo prominent aanwezig is op de kop van iedere Cyperse kat?  Je kan onder meer kiezen uit de volgende mythes.

  • De huiskat die wij nu kennen komt oorspronkelijk uit Egypte waar het ongeveer 1.000 jaar voor Christus een heilig dier werd. Later in de geschiedenis veroverden de oude Romeinen Egypte en werden katten over heel Europa verspreid. De Egyptische naam voor een kat is Mau. Bastet, de Egyptische godin met de kattenkop, tooide iedere kat met die letter M.
  • Toen Christus eens huilde kwam er een kat kijken wat er aan de hand was en troostte de baby. Toen Maria even later kwam, zag ze wat de kat had gedaan en streelde het dier dankbaar over de kop. Sindsdien dragen al diens nakomelingen de M op de plaats waar ze door Maria werd geaaid.
  • Mohammed werd eens bedreigd door een giftige slang. Een kat kwam hem ter hulp en doodde de slang. Uit dankbaarheid raakte de profeet het kopje van de kat aan en sindsdien heeft iedere kat die afstamt van die bijzondere kat een M op zijn kop.

Bijzondere verhalen of niet soms?

De verschillende soorten Cyperse kat

Er zijn verschillende soorten Cyperse katten. Hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet.

1. Europese korthaar

De Europese korthaar is in onze streken de meest voorkomende Cyperse kat. Je herkent ze aan het patroon van parallelle donkere strepen op de zijkant. Dat patroon wordt ook wel een makreel genoemd, omdat je er een soort visskelet in kan herkennen. De kleuren kunnen rood of wit zijn, maar de meeste cyperse katten in Europa zijn zwart op grijs met hier en daar een toefje wit.

2. Amerikaanse korthaar

De Cyperse kat die in de VS vaak voorkomt, noemt men de Classic of ook wel de marmeren kat. Deze heeft dikkere strepen dan de Europese neef en die strepen hebben vaak een cirkelvormig patroon gevormd. Het is min of meer vergelijkbaar met de kringen in een marmertaart.

3. De gevlekte Cyperse kat

De gevlekte Cyperse heeft geen strepen, maar donkere vlekken op een lichtere vacht. Deze vlekken hebben diverse vormen en grootte en ook de haarkleur van deze katten verschilt. Het patroon is het beste te zien bij de Egyptische mau. Deze soort is veel minder voorkomend.

4. De gestippelde Cyperse kat

Deze kat heeft diverse verschillende kleuren haar die afwisselend voorkomen. Hierdoor ontstaat een zeer complex patroon dat aan duizenden stippen doet denken. Een bekend voorbeeld is de Abessijn, ook een kat die je niet iedere dag ziet.

Het waarom van de patronen

Hoe ziet een Cyperse kat eruit? Als je naar een kat kijkt in het zonlicht, zal je opvallen dat in principe geen enkele kat egaal van kleur is. Er is altijd een zeker patroon in de vacht te herkennen al is dat voor mensenogen vaak moeilijk te onderscheiden. Eigenlijk is iedere kat derhalve een cyperse wat vacht betreft. Katten zijn nu eenmaal van oudsher roofdieren die hun prooi besluipen, vaak in de schemering of het duister. Het patroon dat ze hebben is daarbij een uitstekende camouflage in de natuur met de vele schaduwen die daar ontstaan op het moment dat de jacht plaatsvindt. Let maar eens op de manier waarop jouw kat ‘gevaarlijke prooien’ als speelgoedmuizen besluipt.

Wat is het karakter van een Cyperse kat?

Als je erover nadenkt om een Cyperse kat te nemen, ben je natuurlijk nieuwsgierig naar het gedrag van een Cyperse kat. Alle katten hebben een eigen karakter, dat weet iedereen die er thuis eentje heeft rondlopen. Natuurlijk kan je verwachten van eigenaren dat ze hoog opgeven van hun Cyperse kat. De meest genoemde eigenschappen zijn intelligent, extravert, ondernemend en speels. Over het algemeen zijn ze dol op knuffelen en kunnen ze goed met kinderen overweg. Er wordt beweerd dat rode Cyperse katten extra pittig zijn en dat het dus niet verwonderlijk is dat Garfield tot deze soort behoort. De echte tijgers met hun indrukwekkende zwarte strepen worden geacht juist extra lief en sociaal te zijn.

Cyperse kat

De prijs van een Cyperse kat

Hoe duur is een Cyperse kat? Omdat een Cyperse kat niet als een raskat wordt beschouwd, kan je die in principe in ieder asiel in Nederland ophalen voor een vergoeding van € 100 – € 150. Daarmee geef je zo’n schoonheid meteen een dak boven het hoofd. Voor een raskat begint de prijs meestal bij € 1.000. Omdat een Cyperse kat niet speciaal wordt gefokt op raskenmerken zijn het meestal sterke en gezonde dieren die wel tegen een stootje kunnen. Een Cyperse kat die goed wordt verzorgd, kan al gauw 20 jaar of ouder worden.

Cyperse katten

Bekende Cyperse katten

Garfield is niet de enige kat die graag in de schijnwerpers stond. Een aantal bekende artiesten  waren dol op hun Cyperse katten, denk maar aan Freddy Mercury, Betty White en David Bowie. Cyperse katten zijn regelmatig te zien op foto’s van deze beroemdheden. Maar de wereldberoemde Amerikaanse schrijver Mark Twain maakte het wel erg bont, op een bepaald moment had hij – naar verluidt – 19 Cyperse katten.

De Cyperse kat Stubbs haalde de krantenkoppen in de hele wereld toen hij tot burgemeester van een stadje in Alaska werd gekozen. Die functie hield hij tot zijn overlijden in 2017. Loki, de grumpy cat met miljoenen volgers op het internet, was overigens ook een Cyperse korthaar al zou je dat soms niet zeggen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Bladwijzer maken Permalink.

2 reacties

  1. Pingback: Wat mag een kat niet eten? En wat mogen katten eten wat mensen ook eten? - Rose-an

  2. Pingback: Hoe slim is jouw kat? - Rose-an

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *