Hoe ga je om met wespen in deze tijd

Hoe ga je om met wespen in deze tijd?

De zomer is bijna halverwege en dit is de tijd dat mensen en wespen de grootste kans hebben elkaar te ontmoeten. Voor wespen is het een drukke tijd. Om zelf voldoende energie te behouden, moeten ze voldoende zoetigheid binnenkrijgen, maar het aanbod in de natuur wordt minder. De larven in het nest worden groter en vraatzuchtiger en deze zijn niet vegetarisch. De volwassen wespen moeten dus insecten en/of vlees verzamelen. En juist in deze tijd verblijven mensen vaak in de tuin of hebben ramen en deuren open. Met flink wat zoete drankjes en wellicht hapjes al dan niet voor de bbq lijkt het op een uitnodiging voor wespen en die gaan daar graag op in.

Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen

Hoewel een steek een wesp niet het leven kost zoals dat een bij overkomt, zal het insect die inspanning liever willen voorkomen. Als mens is een steek ontvangen ook geen pretje, zelfs als je niet allergisch bent voor het gif van een wesp. Indien een wesp zich niet bedreigd voelt zal die niet steken. Om problemen te voorkomen, zijn er eenvoudige tips:

1. Blijf rustig

Er is uiteraard geen 100% garantie om niet gestoken te worden, maar als je rustig blijft, beperk je die kans aanzienlijk. Wilde bewegingen of slaan naar het insect kan bedreigend overkomen waardoor de wesp zich denkt te moeten verdedigen.

2. Dek drankjes af

Wespen komen enthousiast af op zoete drankjes en als jij een slok meent terwijl zij dat ook doen, bestaat er een risico dat je in de mond of zelfs keel wordt gestoken. Dat kan levensbedreigend zijn. Dek je zoete  drankje buiten dan ook bij voorkeur af met een viltje of iets vergelijkbaars en kijk ook altijd even goed naar het glas voordat je een slokje neemt. Dek ook vlees of hapjes met vlees buiten af.

Hoe ga je om met wespen in deze tijd

Leid de wespen af

Welke geur kunnen wespen niet tegen? Er zijn geuren waar een wesp dol op is en ook enkele waar deze een afkeer van heeft. Het waarom van het laatste is niet duidelijk overigens.

1. Citroen en kaneel

Deze twee geuren staan een wesp in het geheel niet aan. Als je ongestoord in de tuin wil zitten (althans geen wespen wilt zien) kan je een citroen doormidden snijden en daarin wat stukjes kaneel drukken. Met een dergelijk afweer op tafel, zoeken wespen hun heil wel elders.

2. Overrijpe vruchten

Wespen worden onweerstaanbaar aangetrokken door de zoetige geur van overrijp fruit. Een bakje in de tuin ver weg van het feestje kan de wespen dan een eigen feestje bezorgen. Let wel op dat je daarmee buren geen overlast bezorgt.

Het gebruik van een namaak-nest

Wespen zijn territoriaal en beschermen hun nest met het leven. Wespen die niet in het nest thuishoren, blijven dan ook meestal op gepaste afstand. Er zijn tegenwoordig namaak-nesten te koop die wespen zouden moeten overtuigen elders eten te gaan zoeken. De effectiviteit is echter niet duidelijk. Het is mogelijk dat wespen het ‘bedrog’ doorzien, wellicht omdat ze bepaalde signalen missen, die bij een echt nest horen.

Wees voorzichtig met een wespennest

Wespen kunnen diverse plekken kiezen voor een nest, soms dicht bij huis en in extreme gevallen zelfs in huis. Ga nooit zelf een wespennest te lijf omdat het je leven kan kosten. Als een nest niet echt tot overlast lijdt, hoeft het niet per se te worden vernietigd. Neem in ieder geval contact op met de ongediertebestrijding van je gemeente. Informeer ook naar de mogelijke bestrijdingsmiddelen. Je wilt immers zo min mogelijk (zwaar) gif in jouw omgeving laten gebruiken en er zijn milieuvriendelijker methodes beschikbaar.

Welk tijdstip zijn wespen actief?

Wespen zijn eigenlijk gedurende de hele dag actief, van zonsopgang tot zonsondergang. Hoe hoger de zon staat, hoe actiever ze lijken te zijn. In de avond neemt hun activiteit af.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *