Hoe groot is de kans op knokkelkoorts in Nederland

Hoe groot is de kans op knokkelkoorts in Nederland?

Een vrouw heeft knokkelkoorts opgelopen in ons land nadat ze gestoken is door een tijgermug (Aedes albopictus). Dengue of knokkelkoorts is een vreselijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat kan worden meegedragen door de tijgermug. De Nederlandse naam verwijst naar de enorme pijn die gepaard gaat met de infectie. Alsof de botten in je lichaam een voor een worden gebroken, zeggen patiënten. Er is geen geneesmiddel bekend en een tweede infectie is vrijwel altijd dodelijk. Behalve dengue verspreidt de tijgermug nog andere ernstige virusinfecties, zoals Zika.

De tijgermug vestigt zich steeds vaker in Nederland

Nog maar enkele decennia terug kwam deze mug nog nergens in Europa voor behalve een incidenteel geval. Inmiddels heeft deze zich over geheel Zuid-Europa verspreid. In alle traditionele vakantielanden zijn er populaties in vrijwel iedere regio. Deze gebieden zijn rood gekleurd op de kaart die duidt op risico van besmetting. Nederland staat op dat kaartje in het geel vermeld. Dat houdt in dat de mug zich aan het vestigen is. Alleen meer noordelijk gelegen landen op ons continent zijn nog groen en vrij van deze soort muggen. De wetenschap gaat er vanuit dat klimaatverandering oorzaak is van het snelle oprukken. ‘Onze’ winters zijn niet koud genoeg meer waardoor deze tropische mug ook in voorheen te koude gebieden kan overleven.

Hoe groot is de kans om knokkelkoorts op te lopen in Nederland?

Inmiddels zijn er ieder jaar tientallen Europeanen die dengue oplopen op het eigen continent. Daarvan overleven een aantal mensen de ziekte niet. Een verzwakt afweersysteem kan een eerste besmetting al fataal doen aflopen. De kans om geïnfecteerd te worden met het virus is uiteraard afhankelijk van het aantal besmette muggen. Het virus komt alleen in een mug voor indien deze eerder iemand heeft gestoken die de ziekte al onder de leden heeft. Op dit moment heeft minder dan een op de duizend tijgermuggen het virus bij zich. Echter wordt naarmate het aantal muggen toeneemt het aantal besmettingen naar verwachting ook steeds groter. Wereldwijd zijn er elk jaar miljoenen besmettingen.

Hoe kun je knokkelkoorts voorkomen?

Ieder risico kan niet worden uitgesloten, maar iedereen kan aan preventie doen. Deze muggen planten zich voor in stilstaand brak water. Hoe minder dat beschikbaar is, hoe meer het aantal muggen kan worden beperkt. Met muggennetten (klamboes) en horren voor ramen en deuren kan je de kans om gestoken te worden aanzienlijk beperken.

Muggen houden ook niet van luchtstromen in de ruimte, waardoor airco’s en in mindere mate ventilatoren een positief effect hebben. Verder zijn er uiteraard ook insectensprays te koop. Let dan wel op effectiviteit en gevolgen voor het milieu.

Er zijn ook allerlei anti-muggenmiddeltjes op de markt voor op je huid. Veel van deze middeltjes werken echter niet of nauwelijks en bevatten ook ongezonde ingrediënten. Op zoek naar een middel met natuurlijke ingrediënten? Dan is de HappySoaps citronella-bar misschien iets voor jou. Wij hebben hier zeer positieve ervaringen mee.

Een misverstand over muggen

In ons land denken we bij muggen vrijwel automatisch aan die plaaggeesten die ons ‘s nachts lastig vallen en dan beroven van de slaap. De tijgermug is echter overdag actief en ook dan moet je dus op je hoede zijn. De gewone huissteekmug (Culex pipiens) die we allemaal maar al te goed kennen, is alleen op bloed uit indien de zon onder is. Overigens is ook deze niet zo onschuldig als wel eens wordt aangenomen. Een zeer klein percentage draagt een virus bij zich dat hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De mug is het meest gevaarlijke dier ter wereld, dat ieder jaar (indirect) miljoenen mensen doodt. Slangen, haaien of andere gevaarlijke dieren steken daar schril bij af.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *