Rijkste vrouwen ter wereld

Het is bijna iedere week weer in het nieuws: wie is de (nieuwe) rijkste man ter wereld? Het lijkt stuivertje wisselen tussen Elon Musk (elektrische auto’s van Tesla), Jeff Bezos (web-platform Amazon) en Bill Gates (software Microsoft). Een vierde Amerikaan is (tijdelijk) afgevallen: Mark Zuckerberg van Facebook moet alle zeilen bijzetten om niet uit de top 10 te duikelen, omdat zijn bedrijf op de beurs flink aan waarde moest inboeten door mindere verwachtingen. Over de rijkste vrouwen wordt veel minder geschreven, maar ook die beschikken over een gigantisch vermogen. Wie zijn ze en hoe verwierven ze de miljarden? Dat lees je hieronder.

Wie zijn de rijkste vrouwen ter wereld?

Wie zijn momenteel de rijkste vrouwen ter wereld en hoe zijn ze eigenlijk zo rijk geworden? Een overzicht met de meest recente cijfers.

1. Francoise Bettencourt-Meyers – € 95 miljard

Op nummer 1 in deze top 10 rijkste vrouwen ter wereld staat Francoise Bettencourt-Meyers. Haar leven mag je beslist bijzonder noemen en waard voor verfilming. Ze trouwde als christin met een Joodse arts, wiens vader was gedood in een concentratiekamp. Haar grootvader werd na de Tweede Wereldoorlog verdacht van collaboratie met de nazi’s, maar niet veroordeeld. Francoise zette zich na haar huwelijk tot op de dag van vandaag in voor de verbetering van de verhouding tussen christenen en Joden. In 2017 was ze de enige erfgenaam van haar grootvader en verwierf ze een groot deel van het L’Oreal concern, waarmee ze meteen de rijkste vrouw ter wereld werd. Ze kwam even in het nieuws toen ze een bedrag van € 226 miljoen schonk voor de renovatie van de Nôtre-Dame na de verwoestende brand.

2. Alice Walton – € 60 miljard

Het grootste deel van haar vermogen erfde ze als een van de kinderen van de oprichter van Walmart. Deze supermarkt is niet erg bekend in ons land, maar een begrip in de VS en andere delen van de wereld. Alice Walton heeft zich nooit veel bemoeid met de grootgrutter van haar familie. Ze werd op eigen kracht wel de baas van een investeringsbank en betrokken bij de bouw van een vliegveld. Momenteel houdt ze zich bezig met haar grote hobby: kunst.

3. Mackenzie Scott – € 59 miljard

Ze schreef 2 boeken die goed werden verkocht. Maar ze bouwde ook samen met haar ex-echtgenoot een aantal bedrijven op en daartoe behoorde onder meer Amazon, een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Toen ze scheidde van Jeff Bezos kreeg ze een flink deel van het familievermogen mee. Ze heeft aangegeven de miljarden te gaan besteden aan liefdadigheid. Ze heeft in ieder geval genoeg om weg te geven.

4. Yan Huiyan – € 35 miljard

Er staan nog geen Chinese mannen in de top tien van de rijksten op aarde. De communistische overheid is bepaald niet dol op dat soort fratsen. Yan Huiyan is blijkbaar onder de radar gebleven. Haar vader was projectontwikkelaar en bracht 30% van zijn bedrijf naar de beurs. De overige 70% schonk hij eerst aan zijn dochter. Haar aandeel was op dat moment ongeveer € 1,6 miljard waard. Niet slecht, maar daarna ging het uitstekend in de Chinese bouwwereld en nu staat Yan Huiyan op nummer 4 in deze lijst.

5. Jacqueline Mars – € 32 miljard

Misschien wist je niet dat de bekende candy-reep die iedereen wel kent was gebaseerd op een familienaam. De grootvader van Jacqueline bracht de beroemde lekkernij op de markt en het was een enorm succes. Jacqueline erfde het bedrijf en was de baas daar tot 2001, daarna ging ze met pensioen. Een grappig weetje is dat de reep die in Europa nog steeds haar naam draagt in de VS Milky Way wordt genoemd. Even opletten als je er daar eentje wil kopen.

6. Suzanne Klatten – € 31 miljard

Haar vader bezat een groot Duits chemie-concern en het was al snel duidelijk dat zijn dochter hem zou opvolgen. Om er klaar voor te zijn, werkte ze onder een valse naam bij een aantal grote bedrijven. Nadat ze het bedrijf van haar vader had geërfd, maakte ze er in relatieve korte tijd een van de waardevolste bedrijven in de sector van. Haar vermogen omvat overigens ook nog een flink aandeel in de BMW-fabrieken.

7. Gina Rinehart – € 24 miljard

Gina Rinehart erfde € 75 miljoen van haar vader, maar toen was ze al op eigen kracht miljardair geworden en daarmee is ze uniek in deze lijst. Ze is daarmee de rijkste selfmade vrouw ter wereld. Ze is ook veruit de rijkste vrouw van Australië en heeft haar miljarden verdiend in de mediawereld. Enkele van de bekendste mediabedrijven in Australië zijn door haar gestart en groot gemaakt. Een selfmade woman in de Australische traditie.

8. Abigail Johnson – € 21 miljard

In de wereld van het beleggen is Fidelity Investments een grote naam. Het bedrijf werd opgericht door de grootvader van Abigail en hij maakte het wat het nu is: een investeringsfonds dat ongeveer $ 5 biljoen beheert voor haar klanten en wereldwijd circa 40.000 werknemers heeft. Bij het overlijden van haar grootvader in 2014 nam Abigail zijn aandelen en functie als algemeen directeur van het fonds over. Inmiddels hoort ze met een vermogen van meer dan € 20 miljard tot de 10 rijkste vrouwen op deze wereld.

9. Iris Fontbona – € 21 miljard

Misschien had je de rijkste vrouw van Chili niet op deze lijst verwacht. Maar Chili heeft een aantal belangrijke mijnen. Iris Fontbona’s man was eigenaar van de grootste mijn ter wereld en had ook nog wat andere bezittingen bij elkaar gesprokkeld. Bij zijn overlijden ging het grootste deel van het vermogen naar de 3 zoons van het echtpaar die daarmee meteen de rijkste mannen van Chili werden, maar niet in de top 10 bij de mannen horen. Als familie hebben ze wel een toppositie qua rijkdom in de wereld.

10 Laurene Powell Jobs – € 20 miljard

Wellicht had de weduwe van Apple-legende Steve Jobs nog hoger op de lijst kunnen staan indien ze niet zoveel had weggeschonken aan goede doelen. Laurene is echter – naar verluidt – niet echt geïnteresseerd in (veel) geld. Ze steunt met grote bedragen projecten die verband houden met milieubescherming en sociale rechtvaardigheid.

Er heeft gedurende vele jaren ook een Nederlandse in de top 10 gestaan: Charlene de Carvalho-Heineken. Met een naam die wereldberoemd is, verdient ze eigenlijk wel een plaatsje. Haar vermogen van bijna € 19 miljard betekent dat ze weer even geduld moet hebben.

Bekijk ook: De 10 duurste cadeautjes ooit

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “De 10 rijkste vrouwen ter wereld

  1. Geachte Dir
    Ik ben 76 jaar een oud internaat leraar van vele items en nu een wetenschapsfanaat.
    Ik blijf graag scherp.
    Gr
    cor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *