Schouderklachten

Schouderklachten – Pijn in mijn schouder, wat nu?

Van de 1000 patiënten die de huisarts bezoeken, hebben ongeveer 30 hiervan schouderklachten. 

Naast wervelkolomklachten zijn schouderklachten de meest voorkomende klachten waarmee patiënten een fysiotherapeut of manueel therapeut bezoeken. 

Als fysio- en manueeltherapeut gespecialiseerd in schouderklachten kan ik mijn week vullen met patiënten die binnenkomen met pijn in de schouder. 

In deze blog zal ik mede daarom de meest voorkomende schouderklachten bespreken en wat je ermee kunt doen. 

Welke soorten schouderklachten zijn er? 

De reden dat ik al ongeveer 10 jaar bezig ben met (bijna) niets anders dan schouderproblematiek is dat schouders enorm complex zijn en hierdoor voor mij uitdagend zijn. Behalve de schouder zelf zijn er veel gewrichten omheen die een grote rol spelen bij de klachten en het behandelen ervan. De soorten die wij het meest zien in de praktijk: 

SAPS

Subacromiaal Aspecifiek Pijn Syndroom is wat wij veelal zien in de praktijk. Dit zijn alle schouderklachten onder het schouderdak (acromion). Er kan een ontsteking zijn van de pezen en slijmbeurs dit zijn de structuren die betrokken zijn bij deze klachten.

“Mijn pijn zit vooral in mijn bovenarm en niet in de kop”. Dit hoor ik vaak, en deze klacht past bij SAPS, echter is dit de uitstraling vanuit de kop naar de bovenarm. Deze klachten ontstaan langzaam en de pijn neemt toe bij heffen, reiken, aan- en uitkleden en onverwachte bewegingen.

Frozen shoulder

De frozen shoulder ofwel ‘stijve schouder’ komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, meestal tussen de 40-70 jaar. Mensen met diabetes hebben meer kans op het krijgen van een frozen shoulder dan mensen zonder diabetes. In 12-30% van de gevallen heeft men pijn aan beide kanten, maar wel op andere tijdstippen. 

Een frozen shoulder sluipt er meestal langzaam in. Het woord zegt het al, de beweeglijkheid neemt af. De arm komt dan minder hoog en je broek ophijsen of BH bandje losmaken lukt opeens niet meer.

Erg vervelend en zeer pijnlijk. De band (kapsel) die de kop met de kom verbindt is ontstoken en kan niet de beweeglijkheid geven die het normaal kan. Het duurt ongeveer 1-3 jaar voordat de band weer is hersteld en dat doet het lichaam zelf. 

Schouderpijn na trauma

Klachten van de schouder na te zijn gevallen (trauma) of een ander acuut moment waardoor pijn is ontstaan zien we frequent in de praktijk. Veelal is het gewricht gekneusd en heeft dit tijd nodig om te herstellen. Soms is er iets specifieks gaande, zoals een pees die is gescheurd of een breuk in de schouder. 

Waar kan ik het beste heen met mijn schouderklachten? 

Huisarts 

De huisarts kan vanuit de klachten die je beschrijft bepalen waar je het beste geholpen kan worden. Na een val wordt er meestal een foto gemaakt van de schouder om een breuk uit te sluiten. Ook kan de huisarts bepalen dat je op dat moment het beste af bent met pijnstillers en / of een ontstekingsremmer. Als de klachten niet verminderen verwijst de huisarts je door naar de fysiotherapeut of het ziekenhuis voor verder onderzoek. 

Lees ook: Fysiotherapie en de aanvullende verzekering, hoe zit dit in elkaar?

Fysiotherapeut 

50% van de mensen met schouderklachten vindt zonder verwijzing de weg naar de fysiotherapeut. Je mag dus komen zonder verwijzing van een specialist of huisarts. Gebleken is dat fysio en of manuele therapie effectief is voor de behandeling van schouderklachten.

Je doet er goed aan om naar een fysiotherapeut te gaan die gespecialiseerd is in schouderklachten. Zij zijn vindbaar via www.schoudernetwerk.nl. Wacht niet te lang met hulp zoeken, want de fysiotherapeut kan je vanaf het begin begeleiden in een goed herstel!

Wat doet de fysiotherapeut bij pijn in de schouder? 

Wij analyseren de klacht vanuit de intake (anamnese) en doen vervolgonderzoek. Dit zijn testen om zo goed mogelijk te bepalen waarom de klacht aanwezig is en wat we ermee kunnen doen. Veel praktijken hebben de mogelijkheid om aanvullend onderzoek te doen via echografie. Zo kunnen we nog beter onderzoeken wat er aan de hand is in de schouder. Aangezien schouderklachten voor iedereen anders zijn en aanvoelen, wordt er een behandelplan op maat gemaakt. 

Lees ook: Hoe voorkom je fysieke klachten door thuiswerken?

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Schouderklachten – Pijn in mijn schouder, wat nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *