Wat weet jij over dierendag

Op 4 oktober is het weer werelddierendag en de meeste huisdieren merken daar wel iets van. Het konijn krijgt wellicht een extra sappig blaadje sla, de hond mag een extra rondje mee en de kat krijgt een extra knuffel. Net als bij mensenfeesten draait het niet meer alleen om een extra lekker hapje, gezondheid voor de dieren komt op de eerste plaats. Op deze dag zullen dierenasiels ook weer extra aandacht vragen voor de huisdieren die in deze als noodopvang bedoelde panden zitten. Tijdens corona zijn er veel nieuwe huisdieren aangeschaft. Helaas was dit niet altijd een verstandige keuze en mede daarom zit de opvang erg vol. Misschien kan jij een van de langdurige gasten van het asiel weer een echt huis geven?  Maar waar komt het begrip dierendag eigenlijk vandaan en waarom wordt dit gevierd op 4 oktober?

De eerste dierendag

De Tsjechische Ilse Winter schreef in 1929 een brief aan Margaret Ford, voorzitster van de Internationale dierenbescherming. Ilse stelde voor om ieder jaar een speciale dierendag te organiseren. Ford was het hier mee eens en daarna moest er alleen nog een datum worden geprikt. Dat werd 4 oktober en niet zomaar. De keuze viel op de sterfdag van Franciscus van Assisi, een RK heilige waarvan bekend was dat hij ook veel om dieren gaf.

De eerste werelddierendag werd vervolgens in 1930 vastgesteld. In eerste instantie werd de dag met name gebruikt om beschouwende artikelen te schrijven over de relatie tussen mensen en dieren. Enige dierenrechten bestonden nog niet. Overigens was in de jaren dertig een dag voor dieren nog iets bijzonders. Terwijl tegenwoordig iedere dag in het jaar wel is uitgeroepen tot een of andere nationale of internationale feestdag, bestonden er in die tijd slechts een beperkt aantal bijzondere dagen zoals de dag van de arbeid en Moederdag.

Dierendag evolueert

In de jaren 60 en 70 werd dierendag steeds meer aangegrepen om dierenrechten te promoten. Vooral in de westerse wereld zijn er sindsdien wettelijke regels gekomen die dieren moeten beschermen. In de eerste plaats ging het daarbij om huisdieren maar op den duur werden ook dierenrechten ontwikkeld voor de industrie, denk aan vee maar ook proefdieren. In de week waarin dierendag valt, is de dierenbescherming het meest actief. Voor het eerst in 1972 was er een open dag op een asiel in Zutphen. Tegenwoordig zijn alle asiels die aangesloten zijn bij de dierenbescherming open voor bezoek op 4 oktober en vinden er speciale acties plaats.

Verdere ontwikkelingen

Dierendag is altijd al voor meer bedoeld geweest dan een dag om je huisdier eens extra te verwennen. Zo begon de stichting Wakker Dier in 2010 de actie ‘eetgeendierendag’. De bedoeling was om ook op het lot van koeten, varkens en kippen te wijzen en om in ieder geval op die ene dag geen vlees te eten. In 2014 riepen diverse organisaties moslims op om niet te slachten op 4 oktober. Dat jaar viel dierendag samen met het offerfeest, een van de belangrijkste feestdagen voor de moslims. In beide gevallen hadden de oproepen weinig nut.

De commercie

Net zoals bij andere feestdagen zoals Moederdag of Valentijnsdag probeert de commercie ook op van deze dag te profiteren. Speeltjes en speciale lekkere hapjes worden in overvloed aangeboden rond dierendag. Ook worden er speciale maaltijden voor huisdieren georganiseerd door restaurants. En ook in de dierentuin zal met enig gevoel voor marketing wat extra worden gedaan.

Heb jij al speciale voornemens voor dierendag? Hieronder kan je die melden.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *