Emu AI sticker-generator wordt ondeugend

Emu: AI sticker-generator wordt ondeugend

AI (kunstmatige intelligentie) is waar het momenteel allemaal om draait. De grote bedrijven in de VS investeren miljarden dollars om op dit gebied steeds verder te komen. Dat ondanks het feit dat ook veel wetenschappers en andere mensen wijzen op de gevaren van het project. Het is echter wel zeker dat dit een product de toekomst heeft. Daarnaast is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat er vaak slechts ruimte is voor een bijna monopolistische speler op de vrije markt die we denken te hebben. Het gaat voor giganten zoals Meta (de holding van onder andere Facebook) om leven of dood. The winner takes it all. Meta kwam onlangs met Emu.

Wat is Emu?

Wie Facebook gebruikt zal de berichtendienst Messenger wel kennen. Het is een van de meest gebruikte chatboxen op het net. Evenals bij de concurrenten kan je bij Messenger gebruik maken van een aantal afbeeldingen om je emoties niet alleen in woorden te tonen. Een afbeelding zegt soms immers meer dan 100 woorden. Op dat punt wil Facebook de eigen berichtendienst een voorsprong geven op de concurrentie.

Emu is een sticker-generator die gebruikt kan worden op Messenger. Het werkt als volgt: jij geeft een paar keywords aan Emu en die maakt op basis daarvan bliksemsnel afbeeldingen die lijken op een sticker. Er wordt een vijftal stickers getoond en jij kiest welke je het meest aanspreekt. Uiteraard leert Emu weer van de keuze die gemaakt worden voor nieuwe stickers die het goed doen. Ga nu niet meteen op zoek naar Emu, want het programma is nog in de testfase en niet beschikbaar.

In de VS heeft Meta het programma aan een aantal testpersonen ter beschikking gesteld maar verder wil het bedrijf weinig kwijt over de voortgang en eventuele invoering voor het grote publiek. Inmiddels is al wel bekend geworden dat Emu zich iets anders heeft ontwikkeld dan werd bedoeld.

Hoe slim is een AI eigenlijk?

Facebook wordt wereldwijd gebruikt in diverse culturen en dat betekent dat Meta wil voorkomen dat er waar dan ook aanstoot kan worden genomen aan hetgeen er te zien is op het scherm. Om die reden zijn een groot aantal woorden dan ook afgeschermd in Emu. Naaktheid en alles wat met seks te maken heeft, is op veel plaatsen in de wereld iets dat niet openbaar besproken dient te worden. Ook in de VS is een groot deel van de bevolking niet gespeend van enige preutsheid. Alle woorden die met bloot en aanverwante zaken te maken hebben, kunnen dan ook niet gebruikt worden. Datzelfde geldt voor oorlog, wapens, enge ziektes en vergelijkbare termen. Kortom, het moet wel leuk blijven.

Een probleem met AI is echter dat het programma niet vastligt en zelflerend is. Compleet voorspelbaar is het derhalve nooit. En inderdaad bleek al snel dat Emu zonder veel moeite ook aangezet kon worden om stickers te maken over onderwerpen die Facebook liever niet ziet. Dat was niet eens zo moeilijk. De testgebruikers hadden al snel door dat Emu  fouten bij spelling corrigeerde en daar de juiste interpretatie aan gaf. Het was dus niet moeilijk om bewust woorden fout te spellen waardoor Emu leverde wat niet de bedoeling was. Meta heeft al gereageerd dat iets dergelijks al werd verwacht en dat er een nieuwe versie zal worden ontwikkeld.

AI kan al liegen en hoe gaat het verder

De tegenstanders van AI maken zich zorgen dat op een bepaald moment AI zo intelligent wordt dat het mensen overtreft, niet alleen in snelheid maar ook capaciteiten. Het doemscenario is dan dat AI zelfs de mensheid zou kunnen uitroeien. Voorstanders noemen dat volslagen onzin omdat ook een zelflerende computer slechts een machine is. Beide groepen werden echter geschokt door het feit dat AI ook in staat is om te liegen. Een programma riep via social media de hulp in van een mens om de ‘Ik ben geen robot’ test te omzeilen. Het programma deed zich daarbij voor als een slechtziende bejaarde. Hoeveel andere slechte menselijke eigenschappen zal AI nog overnemen?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *