Biafine emulsie

Biafine, nieuw wondermiddel voor je huid of gevaarlijker dan het lijkt?

TikTok en Instagram staan sinds kort vol met filmpjes van mensen die Biafine gebruiken als dagcrème voor hun gezicht of het hele lichaam. De crème is in elke Franse apotheek te vinden, maar het lijkt nu vooral in Amerika een grote trend te zijn. Wat is Biafine? Is het goed voor je huid of juist gevaarlijk? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is Biafine?

Biafine emulsie is een medicijn dat verkocht wordt in de Franse apotheek. Het wordt gebruikt bij:

  • lichte brandwonden (een hete pan aangeraakt, verbrand door de zon, laserbehandeling…)
  • kleine schaafwonden en sneetjes die niet geïnfecteerd zijn
  • nieuwe tatouages
  • bestraling bij kankerpatiënten (enkel na overleg met de arts)

Hoeveel kost Biafine? Bij de Franse apotheek betaal je slechts een paar euro voor een tube. Dit is dan ook één van de redenen waarom het product zo aantrekkelijk is voor degenen die verleid zijn door de vele TikTok videos.

Biafine emulsie

Waar is Biafine goed voor? De verschillende gezondheidsclaims

Volgens de vele Tiktok en Instagram influencers is Biafine een wondermiddel dat helpt tegen alle huidkwaaltjes. Een schilferende, droge of geïrriteerde huid zou binnen no time weer zacht en stralend zijn door het smeren van Biafine crème. Ook wordt het gebruikt als make-up primer of als nachtcrème. 

De vraag is, wil je elke dag een medicijn op je huid smeren, je grootste orgaan? Vooral als je weet dat het ingrediënten bevat met kankerverwekkende en hormoonontregelende eigenschappen…

Is Biafine gevaarlijk? 

De werkzame stof in Biafine is Trolamine, oftewel Triethanolamine, die dienst doet als emulgator. Trolamine is een stof waar veel discussie over is, het is namelijk een amine molecuul. Deze amine vormt, in combinatie met moleculen die we kennen als nitrieten en die zich in onze leefomgeving bevinden, zogenaamde nitrosamines. Nitrosamines zijn kankerverwekkende moleculen

Daarnaast bevat Biafine ook parabenen, waaronder methylparaben en propylparaben. Ook dit zijn moleculen die steeds meer mensen willen vermijden omdat ze hormoonontregelende eigenschappen zouden hebben. Hormoonontregelaars nemen vooral tijdens de zwangerschap en de puberteit veel risico met zich mee, maar over het algemeen zou iedereen deze stoffen zo veel mogelijk moeten vermijden.

Een ander controversieel ingrediënt in Biafine is een parfum / geurstof genaamd Yerbatone. Dit is een mix van een groot aantal essentiële oliën die een allergische reactie kunnen veroorzaken en waar sommige mensen gevoelig voor zijn.

Biafine moet dus enkel als medicijn gebruikt worden, zoals duidelijk beschreven in de bijsluiter.

Biafine moet alleen als medicijn gebruikt worden

Als je last hebt van acné of een droge huid ben je waarschijnlijk bereid om tal van crèmes en schoonheidsproducten te proberen. Wellicht werkt de Biafine in het begin, maar toch is het afgeraden dit product te gebruiken voor iets anders dan een verbrande huid of kleine schaafwondjes en sneetjes. 

Biafine is een medicijn. In de Franse bijsluiter staat duidelijk: ‘Dit medicijn moet niet als verzorgende crème en op gezonde huid worden gebruikt’. Ook mag je de crème niet gebruiken op een ontstoken huid, bij brandblaren of bij een diepe snee of wond. De huid rondom de ogen moet ten alle tijden vermeden worden. 

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten volgens de bijsluiter advies aan hun arts vragen alvorens Biafine emulsie te gebruiken. 

Werkt Biafine?

Heb je je verbrand met je krultang of een hete pan of heb je te lang in de zon gelegen? Dan is Biafine een hele fijne crème om de huid zo snel mogelijk te genezen. Bij een bloedende of diepe brandwond mag je de crème niet smeren. Ga dan naar de huisarts voor een goede behandeling.

Op een gezonde huid heeft Biafine geen positief effect. De eerste paar dagen voelt je huid misschien zachter aan, maar het is de andere gezondheidsrisico’s niet waard. Gelukkig zijn er genoeg andere dag- en nachtcrèmes die je huid mooier en gezonder maken zonder risico. 

Tip: Ben je verbrand door de zon en wil je je huid alleen met 100% natuurlijke ingrediënten behandelen? Smeer dan een paar keer per dag Aloë Vera op je verbrande huid tot deze niet meer rood is.

Lees ook: Wat zijn antioxidanten en zijn ze echt gezond? Kun je te veel antioxidanten binnenkrijgen?

Veelgestelde vragen over Biafine

Is Biafine een wondermiddel?

Nee, Biafine is geen wondermiddel maar een medicijn. Je krijg er geen eeuwig jonge huid van. Wel werkt het goed als geneesmiddel bij lichte brandwonden.

Is Biafine goed voor de huid?

Biafine helpt een beschadigde huid te genezen in het geval van kleine brandwonden of verbranding door de zon. Het is echter niet goed voor de huid wanneer je dit elke dag smeert terwijl hier geen indicatie voor is.

Het kan acné en een vette huid als gevolg hebben, maar ook je algehele gezondheid breng je in gevaar bij langdurig gebruik omdat Biafine hormoonontregelende en kankerverwekkende ingrediënten bevat.

Waar is Biafine goed voor?

Biafine is goed voor de behandeling van kleine brandwonden die onstaan zijn tijdens het koken of het gebruik van een krultang bijvoorbeeld. Ook bij een door de zon verbrande huid is het product te gebruiken.

Waar koop je Biafine?

Biafine is zonder recept te koop bij elke apotheek in Frankrijk, de zogenaamde Pharmacie. Tegenwoordig zijn er ook een aantal Nederlandse websites die het product aanbieden.

Kun je Biafine gebruiken bij kinderen?

Wanneer kinderen lichte brandwonden hebben is het in de meeste gevallen mogelijk om hier Biafine op te smeren. Echter is het aangeraden om hiervoor advies te vragen aan de huisarts. Let er ook op dat kleine kinderen de crème niet likken wanneer je dit bijvoorbeeld op de armpjes smeert. Gebruik het medicijn nooit bij baby’s zonder advies van een dokter.

Kun je Biafine gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft?

In de bijsluiter van Biafine staat dat vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven advies aan hun dokter moeten vragen alvorens het product te gebruiken. Het gebruik van Biafine als dagcrème of beautyproduct is ten alle tijden afgeraden.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *