Wat zijn antioxidanten en zijn ze echt gezond Kun je te veel antioxidanten binnenkrijgen

Wat zijn antioxidanten en zijn ze echt gezond? Kun je te veel antioxidanten binnenkrijgen?

Als je aandacht besteedt aan je gezondheid zal je regelmatig de termen antioxidanten en vrije radicalen tegenkomen. De ene groep zijn de goeden en de andere de kwaden. Maar klopt dat wel 100%? Wat zijn antioxidanten eigenlijk en hoe ontstaan vrije radicalen? Is het echt zo dat je minder kans hebt op kanker indien je de juiste voeding (met veel antioxidanten) gebruikt? Vertragen antioxidanten het verouderingsproces? Kun je ook te veel antioxidanten binnenkrijgen? Op deze vragen en andere vind je hieronder antwoorden.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor een groot aantal (voedings)stoffen, zoals vitamines, mineralen en andere zaken. Ze hebben allemaal een gezamenlijke eigenschap namelijk dat ze ongewenste oxidatie tegengaan. Dat doen ze door bestrijding van vrije radicalen in ons lichaam. Iedere antioxidant heeft een specifieke werking en vaak vullen ze elkaar aan. Een heel bekende antioxidant is bijvoorbeeld vitamine C. Deze heeft diverse goede eigenschappen waar onder de bescherming van de huid.

Waar zitten antioxidanten in?

Producten waarin veel antioxidanten voorkomen zijn onder meer:

 • Bessen
 • Pure chocolade
 • Koffie en thee
 • Specerijen en kruiden
 • Tomaten
 • Noten en zaden
 • Boerenkool
 • Steenvruchten
 • Rode wijn
 • Volkoren brood
 • Artisjokken
 • Granaatappels

Dit is een dozijn met extra veel antioxidanten, maar er is nog veel meer gezond voedsel. De meeste superfoods bevatten ook veel goede stoffen. Gevarieerd eten, betekent dat je ook genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Wat zijn vrije radicalen?

Zonder zuurstof zijn processen in ons lichaam onuitvoerbaar. We hebben overal zuurstof bij nodig waarbij de moleculen zich aan andere stoffen hechten,  dat wordt oxidatie genoemd. Denk bijvoorbeeld maar aan het verteren van ons eten. Bij die processen ontstaan vrije radicalen. Ongeveer 1 tot 3 procent van de nieuwe stoffen die ontstaan zijn vrije radicalen. Deze missen een of meerdere elektronen in de nieuwe molecuul en gaan op zoek naar een verbinding waardoor dat probleem wordt opgelost.

Vrije radicalen vallen daarbij het DNA in de cellen aan en kunnen dat beschadigen. Dat kan op den duur een cel compleet vernietigen. Vrije radicalen zijn een belangrijke oorzaak van het verouderen, niet alleen van de huid maar overal in het lichaam. Ook wordt aangenomen dat vrije radicalen een rol spelen bij het ontstaan van kanker. Antioxidanten kunnen het negatieve effect van oxidatie tegengaan door te reageren met de vrije radicalen waardoor deze onschadelijk worden gemaakt.

Kun je te veel antioxidanten binnenkrijgen?

Helpen antioxidanten tegen veroudering en kanker?

Eigenlijk moet je de vraag anders stellen. Wetenschappers zijn er namelijk wel van overtuigd dat een tekort aan antioxidanten het verouderingsproces sneller doet verlopen. Ook is de kans dat je kanker krijgt groter indien je onvoldoende antioxidanten binnenkrijgt. De processen in ons lichaam zijn echter dusdanig complex dat het onmogelijk is met de huidige kennis om door gebruik van diverse vitaminen en mineralen kanker of veroudering te voorkomen. Wellicht dat ooit precies wordt ontdekt hoe dat wel mogelijk is. Wil je nu al meer weten over de effecten van vitaminen en mineralen op je lichaam, dan zijn de onderstaande boeken wellicht interessant.

Kun je te veel antioxidanten binnen krijgen?

Misschien verbaast je het dat ook van de zo geprezen antioxidanten het mogelijk is om er te veel van binnen te krijgen. Het draait in ons lichaam altijd ook om balans en de processen zijn ingewikkeld. De vrije radicalen doen namelijk niet alleen maar kwaad in je lichaam. Ze zijn ook onmisbaar bij het natuurlijk afweermechanisme van ons lijf. Vrije radicalen kunnen ook gevaarlijke stoffen of ziektekiemen onschadelijk maken. Ze reageren daarmee net zoals met vitaminen en mineralen.

Indien jij gevarieerd en gezond eet, krijg je voldoende antioxidanten binnen voor een goede balans in je lichaam. Gebruik je ook nog andere middelen zoals pillen of drankjes om de hoeveelheid in je lichaam op te schroeven, overleg dan eens met je huisarts. Een groot aantal antioxidanten wordt probleemloos weer afgevoerd indien je er te veel van gebruikt en dan is het derhalve zinloos om het te slikken. Een aantal andere antioxidanten kunnen voor onbalans zorgen, omdat er ook vrije radicalen nodig zijn voor je natuurlijke afweer.

Wat zijn antioxidanten en zijn ze echt gezond Kun je te veel antioxidanten binnenkrijgen

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Wat zijn antioxidanten en zijn ze echt gezond? Kun je te veel antioxidanten binnenkrijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *