Samenwerken gaat niet altijd van een leien dakje. Hieronder deel ik met jou 10 gouden regels die voortkomen uit eigen ervaring. Wat is samenwerken en waarom zou je samenwerken? En het belangrijkste: hoe doe je het nu eigenlijk?
Inhoudsopgave
Samenwerken: 10 handige tips
Wat is samenwerken eigenlijk precies? Bij een samenwerking sla je met meerdere mensen de handen ineen om tot een gezamenlijk resultaat te komen. Daarbij is het de bedoeling dat je elkaar dusdanig aanvult, dat de resultaten optimaal zijn. De een heeft immers talenten op het ene vlak, terwijl de ander dat heeft op het andere vlak. Het gaat vaak om samenwerkingen onder studiegenoten of collega’s, maar ook met vrienden en familie kun je prima samenwerken.
Succesvol en effectief samenwerken
Samenwerken is niet moeilijk, je moet er wel voor gaan.
1. Luister naar elkaar.
Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën. Logisch, want elk mens heeft een eigen unieke denkwijze. Een fijn overleg zorgt ervoor dat je met de denkwijze van een ander geconfronteerd wordt. Hoewel dat soms misschien loodrecht tegen jouw ideeën ingaat, is het ook heel erg leerzaam. Daarnaast kun je rustig de voor- en nadelen van elkaars mening tegenover elkaar zetten. Je kent de verschillende ideeën en kunt deze tegen elkaar afwegen. Het gaat niet direct om jouw idee, maar om het beste idee!
2. Wees kritisch.
Niet alle ideeën die van jezelf komen, zullen het beste zijn. Je mag best kritisch naar jouw eigen werk kijken. Durf terug te komen op een uitspraak. Het is geen gezichtsverlies. Je geeft enkel toe dat het andere idee beter is dan dat van jou, geeft niets toch?
3. Durf commentaar te geven.
Als een idee niet goed is, of het nu van jou is, of van de ander, moet je het aandurven om commentaar te geven. Ook door commentaar kun je leren. Soms zie je juist door commentaar in dat het beter op een andere manier kan, of ziet degene waar je mee samenwerkt een nieuwe mogelijkheid. Probeer hiervoor open te staan.
4. Belofte maakt schuld.
Als je iets beloofd hebt, als je hebt gezegd dat je iets zult doen, doe het dan ook. Zo maak je het samenwerken ook leuk en voorkom je irritaties. Wanneer je de gemaakte afspraken niet serieus neemt, geef je hiermee een signaal naar de andere partij. Die partij zal haar afspraken ook niet meer zo serieus nemen. Immers, als jij de afspraken niet nakomt, waarom zouden zij het wel doen?
5. Stel doelen.
Het is van belang om duidelijke doelen te stellen. Zo weet iedereen waar naar toe gewerkt wordt. Je probeert iets te bereiken door de samenwerking. Wat probeer je te bereiken? Maak dit voor iedereen duidelijk.
6. Maak een taakverdeling.
Wanneer er verschillende onderdelen zijn, is het handig om een taakverdeling te maken. Zo loop je elkaar niet voor de voeten en kun je toch allemaal je steentje bijdragen.
7. Werk gedisciplineerd.
Houd vast aan de gestelde doelen. Stel geen doelen die niet realiseerbaar zijn, zo is de discipline makkelijker toe te passen. Zorg dat je met regelmaat bezig blijft, des te makkelijker is het om ‘bij de les’ te blijven.
8. Wees beknopt, maar duidelijk.
Het is belangrijk om duidelijk uit te leggen aan degenen waar je mee samenwerkt wat je precies bedoelt. Dit hoeft niet lang te zijn, hoe korter, hoe beter in feite. Houd in de gaten dat het overkomt zoals je het bedoelt! Dit kun je testen door bijvoorbeeld te vragen hoe het op de ander overkomt en wat die er eventueel voor haken en ogen aan ziet.
9. Evaluatie is belangrijk.
Door te evalueren weet iedereen precies waar de anderen mee bezig zijn. Dit is belangrijk voor de voortgang van het proces. Men weet waar nog aan gesleuteld moet worden en men weet wat er goed loopt.
10. Heb vertrouwen.
Als het goed is, kan men ervan uitgaan dat iedereen met een positieve intentie aan het project begonnen is. Men streeft dezelfde doelen na. Samen sta je sterk! Hiermee heb je een degelijke ondergrond, vertrouw op de ander en… op jezelf!
Wij wensen je een fijne samenwerking!
Bekijk ook: Een luxe personeelsfeest organiseren: 5 tips