Het Roswellincident het raadsel van de UFO’s

Het Roswellincident: het raadsel van de UFO’s

Inmiddels 76 jaar geleden ontdekte een boer in New Mexico brokstukken op zijn land. Het verzamelde een deel in zijn pick-up en bewaarde de spullen in een schuur. Toen hij naar het nabijgelegen Roswell ging, bracht hij de sheriff op de hoogte en die lichtte de luchtmacht in. De luchtmacht onderzocht de brokstukken in de schuur en ondernam ook een speurtocht op de landerijen. Alles werd afgevoerd in gesloten vrachtauto’s: het Roswellincident.

Op 8 juli 1947 kwam het sensationele bericht in de plaatselijke krant. Een woordvoerder van de luchtmacht had bevestigd dat er een neergestorte ‘vliegende schotel’ bij Roswell was buitgemaakt. De volgende dag werd het bericht ontkend. Het zou gaan om een neergestorte weerballon en de luchtmacht zou geen verdere informatie verstrekken. Behalve de komst naar Roswell van een paar ramptoeristen gebeurde er verder niets meer. Er was immers ook niets meer te zien.

Dertig jaar later

In 1978 ging Ufoloog Simon Friedman op onderzoek uit en ontdekte een aantal vreemde zaken. De verantwoordelijke luchtmachtofficier (nu buitendienst) verklaarde dat de brokstukken bij Roswell waren voorzien van vreemde tekens en er materialen bij waren die hij niet kende. De bestsellerschrijvers Berlitz en Moore pikten het onderzoek van Friedman op. Ze interviewden meer 90 mensen die op de een of andere reden ooggetuige waren geworden. Deze verklaarden allen dat de resten buitenaards hadden geleken. Het boek over het Roswellincident kwam uit in 1980 en werd een sensatie.

De luchtmacht veranderde haar eerdere melding en gaf een verklaring uit dat de ballon een experimenteel ontwerp was, bedoeld om in de atmosfeer te onderzoeken of er bewijzen waren dat de Russen ook kernwapens hadden ontwikkeld. Het boek en de aangepaste verklaring zorgde ervoor dat Roswell de meest bekende complottheorie in de VS werd. Tot op heden geloven miljoenen Amerikanen (en anderen) dat de luchtmacht van de VS over de resten beschikt van een buitenaards vaartuig.

De derde fase

In het begin van de jaren 90 dook er een nieuw gerucht op. Er zouden niet alleen brokstukken van de schotel zijn gevonden maar ook lichamen van aliens. De luchtmacht reageerde nogmaals met een aangepast verhaal. Er zou ook een testcockpit bij het ongeluk betrokken zijn met daarin dummy’s. In 1995 verscheen een film in de publiciteit waarin een aantal wezens werden ontleed die buitenaards leken. Men beweerde dat de beelden in 1947 uit Roswell stamden. Maar nader onderzoek duidde op fake beelden en dat bevestigden de makers ook.

Het mysterie bestaat nog steeds

In 2021 besloot de luchtmacht open kaart te spelen en werd alles openbaar gemaakt over UFO’s. Bij alle niet verklaarde meldingen kon geen buitenaardse oorsprong worden bewezen. Over Roswell kwamen geen nieuwe vermeldingen. Geïnteresseerden dachten dat dit wellicht op 8 juli 2022 zou gebeuren, precies 75 jaar na het krantenbericht. Misschien komt er dit jaar wel nieuws?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Het Roswellincident: het raadsel van de UFO’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *