Ook in Europa is het verschijnsel Black Friday al behoorlijk ingeburgerd en er is al sprake van een soort periode van hoge kortingen gedurende een hele week in plaats van een enkele dag. Het gaat vooral om trendgevoelige zaken, zoals elektronica en kleding, hoewel iedere winkel een graantje probeert mee te pikken bij deze hype.
Inhoudsopgave
Het begin in de VS
Zoals meerdere commerciële feestdagen is Black Friday overgewaaid uit de VS. Er zijn diverse verhalen bekend over het ontstaan ervan, maar de meest waarschijnlijke zijn de volgende twee. Black Friday is de vrijdag na Thanksgiving. Alle Amerikanen zijn dan vrij en gaan shoppen. De politie in Philadelphia noemde die vrijdag zwart omdat het verkeer zo druk was in een tijd dat de meeste auto’s nog zwart waren. De meer bekendere verklaring is dat op Black Friday de kerstinkopen beginnen en de winkeliers voor het eerst in een kalenderjaar zwarte cijfers kunnen schrijven oftewel winst maken. Het was de gewoonte om verlies in rode inkt te schrijven en voor winst werd zwart gebruikt. Door hoge kortingen te geven werd dat omslagpunt eerder bereikt.
De verleiding is groot
Experts die zich bezig houden met de menselijke geest erkennen dat de verleiding van hoge kortingen groot is. Ons brein vertelt ons dat een dergelijke aankoop een goed idee is omdat een dergelijke korting wellicht niet nogmaals zal worden gegeven. Op die manier worden we overgehaald om zaken te kopen die we eigenlijk niet nodig hebben en ook niet van plan waren geweest om te kopen. En meestal betekent dat er andere zaken overbodig worden en moeten verdwijnen. Daar ligt een van de problemen van ons koopgedrag.
Wat gebeurt er met jouw afgedankte kleding?
Als je nieuwe kleding hebt gekocht, betekent dat vaak dat je ook eens door je garderobe gaat om te kijken wat er weg kan. Tweedehands kleding die er nog goed uitziet, kan in de kledingbakken en dan maak je er elders weer iemand blij mee denk je en dus geeft dat een goed gevoel. Echter is dat niet helemaal terecht. Een groot deel van afgedankte kleding uit het westen komt terecht in landen als Chili en Ghana. Daarvan is 60% onbruikbaar. In Chili wordt het restant dan in de woestijn gedumpt, in Ghana wordt dat verbrand of op illegale stortplaatsen gegooid. In beide gevallen komen gevaarlijke stoffen in het milieu terecht.
Bij afgedankte elektronica wordt een deel van de kostbare grondstoffen gerecycled. Echter ook daarbij wordt veel afval geproduceerd. Bovendien is Black Friday zo groot geworden dat er speciaal producten voor worden gemaakt.
Gelet op de hoge kortingen zijn dat vooral artikelen die goedkoop worden geproduceerd in lage lonen landen. De kwaliteit houdt daardoor vaak niet over en de productiemethoden zijn zeker niet optimaal.
Is Green Friday iets voor jou?
Er is een tegenbeweging op gang gekomen. Op dezelfde dag als Black Friday kun je juist ook iets voor het milieu betekenen. In plaats van iets nieuws te kopen, kun je kleding, schoenen of elektronica laten repareren. Zo kan het weer langer mee zonder het milieu te belasten. Maar je kunt ook gewoon iets terug doen voor de natuur door het planten van een boom of struik of een vergelijkbare activiteit.
Wat doe jij op deze vrijdag?
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.