Thuis sporten yoga

Thuis sporten – 5 tips voor de beste home workouts

Naar de sportschool gaan heeft een aantal voordelen, maar ook zeker nadelen. De abonnementen zijn vaak duur, het is er vooral na werktijd erg druk, parkeren in de buurt is niet altijd mogelijk, en soms wil je gewoon de deur niet uit. Vooral nu veel mensen thuis werken zijn home workouts heel populair geworden. Wil jij ook graag eens thuis sporten en aan je gezondheid werken? Wij geven je 5 tips om hier op een goede manier mee te beginnen. 

Wat zijn de voordelen van thuis sporten?

Thuis oefeningen doen is voor iedereen mogelijk. Mensen die nog nooit hebben gesport kunnen thuis rustig op eigen ritme beginnen. Degenen die al wel regelmatig sporten gaan voor een intense home workout. 

Dit zijn de voordelen van thuis sporten:

  • Je kunt alles op je eigen ritme en niveau doen. 
  • Het is goedkoop (of zelfs gratis!)
  • Sporten in je pyjama of je ondergoed? Waarom niet! Doe waar jij je lekker bij voelt.
  • Ook wanneer je maar 10 minuten tijd hebt tussen twee online meetings kun je snel wat oefeningen doen. Zo blijf je actief zonder dat het je te veel tijd kost.
  • Je hoeft geen oppas voor je kinderen te regelen om een uurtje te gaan sporten, en je kunt zelfs samen wat oefeningen doen.
Thuis sporten - home workout

1. Plan je home workout

Zoals we hierboven al zeiden, kun je thuis sporten wanneer je maar wilt, ook als je weinig tijd hebt. Toch is het slim om een planning te maken, vooral wanneer je nog niet gewend bent om thuis te sporten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om elke werkdag een half uur eerder op te staan voor wat oefeningen. Anderen doen liever drie keer per week een intense workout. 

Als je begint met sporten raden we je aan om voor korte trainingen te gaan op een vast moment op de dag of in de week. Als je vanaf het begin af aan te veel wilt doen is het mogelijk dat je je zelfvertrouwen verliest omdat je het te moeilijk vindt. 

Lees ook: Gezond thuiswerken – tips en advies

2. Yoga, de sport voor iedereen

Veel mensen denken dat yoga alleen voor vrouwen is, of dat het gewoon wat stretchen is en dus weinig voor je lichaam doet. Maar niets is minder waar. Yoga is de ideale sport voor iedereen, ongeacht je leeftijd, geslacht of gewicht. Doe jij vijf keer per week een super intense workout thuis? Dan help je je spieren ontspannen en genezen met behulp van een lichte yoga sessie.

Tip: Koop een goede dikke yogamat voor extra comfort tijdens je workout.

Mensen die vanuit huis werken hebben ook zeker baat bij yoga. In veel gevallen helpt het rug-, schouder- en nekklachten te voorkomen of verhelpen. Ook is het heerlijk om je hoofd te legen en even een momentje voor jezelf te hebben na een dag lang werken.

Zelf vind ik de yoga video’s van Adriene erg fijn, maar er zijn natuurlijk genoeg andere filmpjes met gratis lessen te vinden. Om gemotiveerd te blijven en dagelijks wat oefeningen te doen, is een 30-dagen yoga challenge ideaal!

3. De hele dag door sporten en bewegen? Waarom niet!

Zoals we net al schreven is het handig om je dagelijkse workout op een vast moment te doen. Maar ook de rest van de dag kun je zonder problemen wat extra calorieën verbranden. 

  • Zet tijdens het koken leuke muziek op en doe wat danspasjes terwijl je wacht tot je eten gaar is.
  • Maak het dweilen net wat leuker door af en toe wat squats te doen.
  • Terwijl je wacht op je volgende Zoom call kun je even goed stretchen zodat je tijdens die lange meeting geen last krijgt van je nek en schouders.
  • Loop regelmatig naar de keuken voor een glas water of een stuk fruit en doe onderweg wat lunges of jumping jacks. 

Zoals je ziet is het dus best simpel om de hele dag in beweging te blijven. Wees creatief en maak het leuk met behulp van wat muziek. Heb je jonge kinderen? Dan vinden die het vast leuk om een paar minuten rond te springen of te dansen met papa of mama! 

Wil je naast het sporten ook gezonder gaan eten? Lees dan ons artikel over Superfoods

4. Ook bij thuis sporten moet je aan de veiligheid denken

Als je zonder gewichten sport, dus door bijvoorbeeld yoga of squats te doen, zou je misschien denken dat je je niet kunt blesseren. Toch moet je altijd voorzichtig blijven. Als je niet zeker weet of je een bepaalde oefening goed doet is het slim om een uurtje privéles met een coach te boeken. Hierna kun je zelf de oefeningen thuis herhalen. 

Luister ook altijd naar je lichaam. Krijg je last van je rug of voelt een specifieke houding niet goed aan? Stop dan en rust goed uit voor je iets nieuws probeert. En vergeet niet, ook rust hoort bij het sporten! Het klinkt misschien wat raar, maar als je niet genoeg rust neemt tussen je workouts zullen deze weinig positief effect hebben. Geef je lichaam de tijd om te herstellen en drink genoeg water. Wat vers fruit eten na zo’n home workout is ook geen slecht idee.

5. Sport samen met anderen, maar op afstand

Sporten via zoom

Sporten en bewegen is leuk en gezond, maar soms is het moeilijk de motivatie ervoor te vinden. Vooral na een hele dag werken plof je misschien liever op de bank dan dat je je yogamat tevoorschijn haalt. Daarom is onze laatste tip: sport samen met vrienden, collega’s of familie!`

Spreek bijvoorbeeld met je collega’s af dat jullie na werktijd 30 minuten lang via Zoom samen sporten. Volg dezelfde workout video of laat één van jullie de ‘coach’ zijn voor die dag. Je kunt natuurlijk hetzelfde doen met vrienden of familieleden. 

Wil je niet via Zoom of Skype met anderen sporten? Start dan een Whatsapp groep met vrienden om elkaar een virtuele schop onder de billen te geven wanneer het tijd is voor jullie dagelijkse workout. Hier kun je ook je prestaties delen, bijvoorbeeld wanneer het eindelijk is gelukt om 40 squats te doen zonder pauze.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Thuis sporten – 5 tips voor de beste home workouts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *