Het is weer december en in die feestmaand zijn cadeautjes eigenlijk onvermijdbaar. Vaak wordt gezegd dat geven beter is dan ontvangen (of nemen). Maar zit er ook waarheid in dat gezegde of zijn het toch de ontvangers die meer profiteren dan de gulle gevers. Ook deze kwestie is uitvoerig onderzocht en de uitkomsten zullen je wellicht verbazen. Is geven beter dan ontvangen? Hieronder lees je hoe het zit.
Inhoudsopgave
Geven zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon
Inmiddels is de wetenschap er van overtuigd dat veel van onze ‘gevoelens’ in feite zijn gebaseerd op de aanmaak van hormonen die in onze hersens zorgen voor een ‘lekker gevoel’. Dat kan komen door verliefdheid maar bijvoorbeeld ook door het leveren van een bijzondere fysieke prestatie zoals een persoonlijk record bij het trimmen of een ander sportief hoogtepunt.
Waardoor deze hormoonproductie wordt getriggerd weten de experts nog niet. Wellicht is dat maar goed ook, omdat er daardoor nog zaken zijn in ons leven die niet door de wetenschappers kunnen worden geduid. Wel zeker is dat ook het geven van een cadeau zorgt voor een goede stemming bij degene die dat doet. Dat begint al vaak bij het uitzoeken van het geschenk en het hoogtepunt komt op het moment dat de ontvanger het cadeau voor de eerste keer ziet na het uitpakken. Niet bij iedereen komt dat effect in dezelfde mate voor.
Sommige mensen zijn daarin veel enthousiaster dan anderen. Wellicht herken jij het van je verjaardag of ander feest. Er is altijd wel iemand die bijna niet kan wachten totdat zijn of haar cadeau wordt uitgepakt en blijft aandringen om dat te doen. De gever lijkt daarbij zelfs meer te genieten dan de ontvanger.
De psychologische achtergrond van het geven
Hoe zit het nu eigenlijk met mensen die zoveel plezier ontlenen aan het geven van cadeautjes. Zijn het gewoon aardige mensen die anderen graag verrassen met een geschenk of zit er nog meer achter.
Uiteraard zijn er goede gevers die geen bijbedoelingen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel als je een onbekende een kleine dienst hebt kunnen bewijzen door deze de weg te wijzen. Dan is er een grote kans dat je toch even tevreden bent en de persoon die je hebt geholpen trots nakijkt. Maar in de psychologie denken ze dat er ook meerdere redenen zijn die minder fraai zijn. Zo kan iemand die onzeker is een ander aan zich proberen te ‘verplichten’ door vaak en veel cadeautjes te geven. De relatie met een goede gever wordt immers niet zomaar verbroken. Maar het kan nog erger, menen de zielknijpers.
Er zijn ook gevers die met hun cadeautjes een machtspositie proberen op te bouwen. Dit is niet uit onzekerheid, maar juist om een superioriteitsgevoel tot uitdrukking te brengen. Degene die het geschenk heeft gekozen laat daarmee zijn goede smaak of financiële mogelijkheden duidelijk uitkomen.
Hoe zit het dan met de ontvanger?
Een ontvanger lijkt degene te zijn die het meest profiteert van een goedbedoeld geschenk, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Waarschijnlijk heb je af en toe zelf die onzekerheid ook wel ervaren. Je pakt een cadeau uit en voelt de blikken op je gevestigd. In onze cultuur mag je een gegeven paard niet in de bek kijken en moet je blij zijn met ieder cadeau. Maar wat moet je doen als je het geschenk echt niets vindt? Hoeveel blijdschap of gebrek daaraan moet je tonen om te voldoen aan je maatschappelijke plicht ten opzichte van de goede gever? Voor de ontvanger is er vaak meer spanning om fout te reageren dan voor de gever, menen de wetenschappers.
Inderdaad lijkt geven dus beter dan ontvangen. Laat dat je er echter niet van weerhouden om te genieten van deze feestmaand.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.