De kat is het meest populaire huisdier in Nederland. Dat heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat het dier er geen moeite mee heeft om zijn behoefte te doen in een kattenbak mits deze de kat aanstaat. Uiteraard is het schoonmaken en onderhouden van de bak geen klusje dat de eigenaar graag doet, maar het voorkomt wandelingen buiten in slecht weer met die andere vierpoter. Een kat blijft bij regen en kou ook liever thuis. Maar waarom kiest een kat relatief eenvoudig voor de kattenbak? Waar moet je die plaatsen en hoe ga je er mee om? Wat is het beste in de kattenbak? Kan een kattenbak in de woonkamer? Hoe zorg je ervoor dat de kattenbak niet stinkt? Hieronder vind je de antwoorden.
Inhoudsopgave
Het instinct van een sluipmoordenaar
Die lieve en aanhankelijke kat van je blijft uiteraard wel een roofdier. Een kat heeft een beduidend kleiner territorium dan een hond. Door de prooi te besluipen en dan met een uiterste krachtinspanning te bespringen, moet de kat in de natuur aan eten komen. De prooidieren hebben vaak uitstekende zintuigen en een kat wil voorkomen dat deze begrijpen dat ze in het territorium van een roofdier zijn beland.
Een kat zoekt dan ook een plaats met een bodem die zanderig is en waar makkelijk in kan worden gegraven. Daar wordt ontlasting gedeponeerd, bij voorkeur op enige afstand van de plaats waar wordt gegeten en gejaagd. De bak kan voldoen aan die instinctieve behoefte thuis, maar moet zo fris mogelijk ruiken anders gaat de kat op zoek naar een andere plaats en dat zou weleens een mat of een kleed kunnen zijn.
Waar zet je de kattenbak neer?
Vaak denken we dat een kat veel op de mens lijkt en op basis daarvan maken we foute keuzes. Een kat zoekt niet naar privacy als deze zijn behoefte doet. In de natuur zijn er ook vijanden en om die reden is het dier altijd op zijn hoede, zeker als de kat zich in een zwakke positie bevindt. Vanuit de bak moet er een goed overzicht zijn van de ruimte, deze moet niet te klein zijn en voldoende vluchtwegen bieden. Verder moet de toegang tot de bak eenvoudig zijn en nooit worden afgesloten. Een kattenbak mag ook niet in de buurt staan van de waterbak of de plaats waar de kat eet. Een fout geplaatste kattenbak geeft de kat veel meer stress dan je zou denken.
Kan een kattenbak in de woonkamer?
Een kattenbak kan in de woonkamer. Voor de kat maakt dit weinig uit, als de regels hierboven maar aan zijn gehouden. Hou er wel rekening mee dat je de bak zeer regelmatig schoonmaakt en deze af en toe een grondige behandeling geeft om onprettige geurtjes te voorkomen.
Een kattenbak kopen
Wat is de beste kattenbak? Dat is natuurlijk een keuze die ieder voor zich maakt. Hieronder vind je een aantal prima kattenbakken. Tegenwoordig heb je ook zelfreinigende kattenbakken.
Het materiaal voor de kattenbak
De vulling voor de kattenbak kan je in twee hoofdgroepen verdelen: mineraal en natuurlijk (plantaardige materialen), Katten zijn eigenzinnige dieren en de een heeft een duidelijke voorkeur en de ander niet. In het algemeen houdt een kat van zekerheid, ook in de bak. Regelmatig wisselen van soort vulling is geen goed idee tenzij de kat duidelijk aangeeft een bepaalde soort liever niet te gebruiken.
Beide soort materialen zijn er als klonterend en niet klonterend. Bij klonterende materialen hecht zich een deel aan de ontlasting zodat je deze eenvoudiger kan verwijderen. Niet klonterend materiaal zuigt vocht op zodat de ontlasting in drogere vorm kan worden afgevoerd. Wij raden klontvormend kattengrit aan, omdat dit economisch en duurzaam is en de kattenbak makkelijker schoon te houden is.
Hoe voorkom je uitloop bij de kattenbak?
Je kent dat wel: je kat komt uit de bak en meteen liggen er overal steentjes. Hoe voorkom je nu die uitloop uit de kattenbak? Je kunt dan overwegen om een mat voor de kattenbak neer te leggen. Er zijn speciale matten voor, waar de steentjes in blijven hangen. Zo kun je het grit dat je kat meeneemt eenvoudig weer teruggooien in de kattenbak. Bovendien blijft het grit door de mat niet meer aan de pootjes van je kat hangen en vind je het niet meer overal in huis terug.
Hoe zorg je ervoor dat de kattenbak niet stinkt?
Hoe vaak moet je de bak verschonen? Het antwoord is simpel. Iedere kat in huis moet een eigen bak hebben. Elke dag moet de ontlasting eruit worden geschept en een dun laagje nieuw grit worden toegevoegd. Eens in de twee weken verwijder je alle materiaal uit de bak en vult deze met schoon materiaal. Onderhoud van de bak is een aantal keren per jaar nodig. Borstel de bak dan goed uit en spoel deze daarna enkele keren om de neus van de kat niet te frustreren met een vreemde geur.
Materiaal uit de bak hoort bij het restafval. De ontlasting van een kat kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor mens en dier. Gooi het derhalve nooit op de composthoop. Natuurlijk grit kan volledig worden verbrand, bij mineraal grit verhoog je de hoeveelheid afval die gedumpt wordt na verbranding. Iets om over na te denken.
Het verwijderen van onprettige kattengeurtjes
De urine van een kat is doordringend en moeilijk te verwijderen. Waarom gebruikt de kat de bak niet? Er kunnen meerdere redenen zijn zoals een ongelukje of een bak die niet schoon genoeg is. Maar bij katten komt ook zeer regelmatig blaasgruis voor en dan kiest de kat voor een zachte ondergrond om te plassen. Met een kuur en aangepast voedsel kan de kwaal worden verholpen. Als het kwaad eenmaal is geschied zijn er meerdere opties om van de geur af te komen.
Soda
Dit is de meest milieuvriendelijk oplossing. Strooi wat soda op de vervuilde plek of neem deze af met een spons gedrenkt in een soda-oplossing. Hou de kat 24 uur uit de buurt en zuig dan restanten op.
Enzymen
Indien de soda onvoldoende werkt, kan je enzymen gebruiken. Deze zitten bijvoorbeeld in Biotex groen en Ecodor UF 2000. De enzymen neutraliseren de geur.
Gebruik geen heftige schoonmaakmiddelen of sterk geurende stoffen.
Zaken zoals bleek, chloor en ook natuurazijn reageren met de urine en dat levert zelden het gewenste resultaat en kan zelfs gevaarlijk zijn voor de kat. De urine verdrijven met sterk geurende stoffen is ook geen goed idee. Een kat voelt zich veilig door bekende geuren. Als je luchtverfrissers of parfum gebruikt op plaatsen waar de kat heeft gepiest, zal het dier dat proberen te compenseren. Dat kan je beter voorkomen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Eén gedachte over “De kattenbak: alles wat je erover wilt weten”