Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag – Emancipatie en vrijheid

In veel landen viert men jaarlijks Internationale Vrouwendag, ook wel Dag van de Vrouw genoemd. Het is niet alleen een dag om alle vrouwen ter wereld te eren, maar vooral om aandacht te vragen voor de vele (maatschappelijke) problemen.

De eerste helft van maart staat ook in Nederland in het teken van de rechten, kansen, strijdbaarheid en vrijheid van vrouwen en meisjes. In dit artikel vertellen we je over de geschiedenis van Internationale Vrouwendag, waar het om draait, en over wat er dit jaar te doen is op deze speciale en belangrijke dag. 

Wanneer is Internationale Vrouwendag?

Deze speciale dag vindt elk jaar plaats op 8 maart, al worden er in de dagen voor en na deze datum ook vaak evenementen georganiseerd. Deze vinden bijvoorbeeld plaats in het weekend, om meer mensen te bereiken. De eerste helft van maart is dan ook het ideale moment om kennis op te doen over de rechten van de vrouw, maar ook over het onrecht waar veel meisjes en vrouwen mee moeten leven. Dit betekent echter niet dat betrokken organisaties de rest van het jaar niet strijden voor gelijkheid en vrijheid. 

Internationale Vrouwendag

Wat gebeurt er op 8 maart?

In de meeste landen worden er demonstraties, conferenties en andere bijeenkomsten georganiseerd op 8 maart. Alles draait hierbij om de solidariteit tussen vrouwen ongeacht hun afkomst, seksuele oriëntatie, religie of politieke stroming. 

Op deze dag pleit men voor diverse feministische zaken. Deze verschillen soms wat per land of regio waar de demonstraties, debatten en andere evenementen plaatsvinden. Het gaat bijvoorbeeld om het recht tot abortus, betere gynaecologische gezondheidszorg of om wetten tegen de prostitutie van minderjarigen. In andere landen zijn er demonstraties voor een eerlijk salaris voor vrouwen en tegen discriminatie op basis van geslacht op de werkplek. Wat jouw wens voor jezelf en andere vrouwen ook is, 8 maart is dé dag om hier met gelijkdenkenden over te praten, en op zoek te gaan naar een oplossing. 

Leestip: Boeken waarin vrouwen de hoofdrol spelen, en niet als zwak en hulpeloos worden gezien

Wat doe jij op 8 maart? Laat het ons weten via de reacties. 

Internationale Vrouwendag demonstratie

De emancipatie van de vrouw

Op Internationale Vrouwendag vraagt men extra aandacht voor de emancipatie van vrouwen, wereldwijd. In het ene land betekent dit stemrecht of recht op abortus. In het andere land gaat het om het verbannen van gedwongen huwelijken. De rechten van de vrouw zijn in elk land anders. Het is dan ook logisch dat de problemen waar men een oplossing voor zoekt, zeer gevarieerd zijn.

Samenhorigheid

Op Internationale Vrouwendag draait het vooral om het vragen van aandacht voor de huidige problemen, en het delen van informatie over de rechten van de vrouw. Echter, diverse acties vinden het hele jaar door plaats met als doel vrouwen overal ter wereld bij te staan in hun gevecht voor emancipatie. Verschillende organisaties verstrekken microkredieten aan vrouwen zodat ze aan hun eigen toekomst kunnen werken. Andere bevrijden minderjarige meisjes uit de gedwongen prostitutie. In Nederland zijn er steeds meer coaches die zich inzetten voor het vrouwelijk ondernemerschap, en wordt er hulp geboden aan slachtoffers van loverboys en -girls. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele acties die plaatsvinden in zowel Nederland als andere landen. 

Demonstratie vrouwenrechten

De geschiedenis van Internationale Vrouwendag

Één van de meest bekende stakingen georganiseerd door vrouwen is die van 8 maart 1908 in New York. Vrouwen die in de textielindustrie werkten eisten betere arbeidsomstandigheden en organiseerden een langdurige staking. Deze staat vandaag de dag in de geschiedenisboeken als de eerste staking van vrouwelijke werknemers.

Demonstratie vrouwenrechten

Het duurde niet lang voor de strijd voor de vrouwenemancipatie andere steden en landen bereikte. Al weten we inmiddels dat de rechten van de vrouw niet van de één op de andere dag zijn verbeterd. Zo werd er op 8 maart 1917 opnieuw gestaakt door vrouwen in de textielindustrie, dit keer in Sint-Petersburg (Rusland).

De Duitse Clara Zetkin stelde in 1910 voor om Internationale Vrouwendag altijd op 8 maart te vieren. Nederland koos er in 1912 voor om een Vrouwendag op 12 maart te organiseren. Echter, pas in de jaren zestig werd de dag uitgebreid gevierd in verschillende landen. In 1978 erkende de Verenigde Naties de feestdag en sindsdien vieren we het op 8 maart.

We zien de staking van 1908 als het startpunt van het gevecht voor de emancipatie van de vrouw. De beweegreden van toen is vandaag de dag, ruim 100 jaar later, bijna onveranderd. 

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag 2023

Het thema van Internationale Vrouwendag 2023 is: #EmbraceEquity.

In 2022 werd er tijdens Internationale Vrouwendag vooral aandacht besteed aan de Covid-19 pandemie en de consequenties hiervan op het welzijn van vrouwen en meisjes. Zo werd er onder andere nagedacht over de invloed van telewerk (vanuit huis werken) en het recht om offline te zijn (en dus niet 24/7 mailtjes ontvangen van je baas). Zoals elk jaar waren er ook interviews en bijeenkomsten over gendergelijkheid. Ook bij deze evenementen ging het vaak over de coronacrisis. Zo zie je op de infografieken van het Europees Parlement dat ongeveer 76% van de zorgverleners in de Europese Unie vrouw is. Ook in de kinderopvang, die bijna altijd open is gebleven, werken vooral vrouwen.

Huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen (en kinderen) staan altijd centraal tijdens Internationale Vrouwendag. Echter, de afgelopen 3 jaar is het aantal vrouwen dat door huiselijk geweld om het leven is gekomen of zwaar gewond is geraakt flink gestegen. Dit heeft meerdere oorzaken, zoals onder andere:

  • Financiële problemen, bijvoorbeeld door (tijdelijke) werkeloosheid, zorgen voor veel stress en bij gewelddadige partners is dit natuurlijk erg gevaarlijk.
  • In veel gevallen waren beide partners vaker tegelijk thuis. Ook dit kan voor stress en frustratie zorgen.
  • Wanneer een gewelddadige partner de hele dag thuis is, heeft het slachtoffer vaak niet de mogelijkheid om hulp te zoeken. Ook is de controle die de gewelddadige partner uitoefent hierdoor vaak veel groter.

Laten we ook niet vergeten dat men de afgelopen 3 jaar nog meer tijd op social media en internet heeft doorgebracht. Hierdoor is er ook meer online gepest, iets wat soms heel ver kan gaan. Ook geweld tegen kinderen (en vooral meisjes volgens het Europees Parlement) is hierdoor flink toegenomen.

Wat is er te doen op Internationale Vrouwendag 2023? Ontdek wat er te doen is in Nederland op 8 maart 2023 op de website: internationale-vrouwendag.nl

Gerelateerde berichten

8 gedachten over “Internationale Vrouwendag – Emancipatie en vrijheid

  1. Er valt nog heel wat te verbeteren aan de positie van de vrouwen, in veel landen en zeker ook nog in Nederland. Fijn dat je dit artikel gemaakt hebt.

  2. Tot enkele jaren geleden kende ik deze dag niet. Tot we op deze datum in Rome waren en alles voor vrouwen gratis was… Eigenlijk best gek dat dit zo anders wordt beleefd in verschillende landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *