Maandag was het weer overal in Nederland te horen, de test van het luchtalarm. Op iedere eerste maandag van de maand worden de diverse sirenes geprobeerd voor het geval het nodig is om mensen te waarschuwen voor noodgevallen. Oorspronkelijk was het alarm bedoeld om te waarschuwen voor luchtaanvallen en viel het beheer onder de dienst Bescherming Bevolking (BB). Destijds klonken de sirenes als de waarschuwingssignalen in de Tweede Wereldoorlog. Het huidige systeem dateert uit 1986 en is toe aan vervanging.
Inhoudsopgave
Wat te doen als het signaal klinkt?
Het is sinds de invoering van het systeem van luchtalarm nog nooit voorgekomen dat het landelijk is ingezet. Maar de bedoeling is dat bij het klinken van het alarm op andere tijden dan tijdens de test, burgers de volgende acties ondernemen:
- Ga naar binnen.
- Sluit deuren en ramen.
- Doe de ventilatie uit.
- Zet de tv en/of radio aan.
Het signaal kan uiteraard geen verdere informatie geven behalve de noodsituatie melden. Dat is soms een probleem. Tijdens de overstromingen in België, Duitsland en Limburg moesten mensen juist niet thuis afwachten maar zich in veiligheid proberen te brengen op hoger geleden gebieden. Het is dus noodzakelijk dat mensen zelf verder op zoek gaan naar informatie omtrent de aard van het noodgeval. Dat is niet altijd eenvoudig als de elektriciteit is uitgevallen.
Het nieuwe systeem: NL-Alert
Vrijwel iedereen met een smartphone heeft inmiddels al wel een test meegemaakt van NL-Alert. Ook wordt het systeem met enige regelmaat al ingezet bij plaatselijke noodgevallen, zoals grote branden, gevaarlijke stoffen in de lucht of overstromingen. Een voordeel is dat het NL-alert heel gericht kan worden ingezet en er informatie kan worden gegeven over de aard van het noodgeval en de meest verstandige acties die kunnen worden ondernomen. De meeste problemen bij NL-Alert zijn opgelost. Echter is niet iedereen in het bezit van een smartphone en draagt ook niet iedereen die altijd bij zich. Het directe bereik van NL-Alert is beperkter dan van de sirenes.
Moet er geïnvesteerd worden in het luchtalarm?
De beslissing daarover zou eigenlijk in 2019 moeten zijn genomen. De regering besloot destijds eerst een onderzoek te laten instellen naar de kosten. Dat rapport kwam er in 2021 en de kosten om het luchtalarm functioneel te houden tot 2040 bedragen € 170 miljoen. Uiteraard zal er ook nog verder worden geïnvesteerd in NL-Alert. Het lijkt misschien vreemd dat er over wordt gedacht een verouderd systeem te handhaven als er een moderner en meer informatief systeem is. Maar de problemen met het water in 2021 in Limburg, Duitsland en België hebben ook meer informatie opgeleverd.
Een modern systeem zoals NL-Alert werkt via het mobiele netwerk. De antennes die de signalen moeten verzenden zijn voorzien van back-up batterijen. Bij een natuurramp zoals in 2021 kunnen er maximaal vier uren na de overstroming in een gebied nog berichten worden gestuurd. Daarna zijn de burgers verstoken van informatie. Het veel eenvoudiger systeem van luchtalarm blijft veel langer in de lucht en kan circa 7 dagen na de natuurramp nog worden gebruikt ter waarschuwing in een gebied. Op basis van die feiten heeft de overheid in Duitsland besloten om flink te investeren in onderhoud en verbetering van het luchtalarm. Zal Nederland dit voorbeeld volgen?
Was jij hiervan op de hoogte en wat is jouw mening hieromtrent? Voel je vrij om hieronder een reactie achter te laten.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Eén gedachte over “Luchtalarm, een ouderwets systeem of redder in noodgevallen?”