Is geluk maakbaar

De trainer van PSV – Ruud van Nistelrooy – droeg tijdens de wedstrijd die zijn ploeg op 23 april tegen Ajax speelde weer zijn gelukspet. De vorige 12 keren dat hij dit hoofddeksel bij zich had, leed zijn ploeg geen nederlaag. Ook de 13e keer ging alles volgens verwachting en werd de concurrent uit Amsterdam verslagen. De pet zal voorlopig wel blijven, maar of dat ook een nederlaag in de toekomst zal kunnen voorkomen? Wellicht heb jij ook een kledingstuk of een ander item dat je draagt of meeneemt als je het geluk wilt afsmeken, bijvoorbeeld tijdens een examen, sollicitatie of een date. Heb jij het gevoel dat het helpt of is het meer een kwestie van: als het niet baat, schaadt het ook niet? Hoe maakbaar is geluk eigenlijk? 

Geboren zijn voor het geluk

Wie Donald Duck een beetje kent, zal ook de naam van zijn irritante neef wel iets zeggen: Guus Geluk. Deze (half)gans is geboren voor het geluk. Waar Donald regelmatig flinke pech heeft, komt het Guus Geluk vrijwel letterlijk allemaal aanwaaien. Hij wint de loterij en zonder ooit een lot te hoeven kopen. Dat vindt hij meestal net op tijd voor de trekking en wie zou de pechvogel zijn die het lot heeft verloren? Iedereen kent in de realiteit ook wel zo’n Guus Geluk. Dat is de kennis met de leukste partner, de meest interessante baan en verder ook altijd gelukjes. Zo extreem als Guus Geluk is het wellicht niet, maar soms lijkt het erop en enige jaloezie kan dan niet achterblijven.

Statistiek en kansspel

Vrijwel alles in het leven is een kwestie van gokken of het nu om een baan gaat, een partner of inderdaad deelnemen aan een kansspel. Gelukkig is er de statistiek die ons zegt dat iedereen dezelfde kansen heeft (mits het spel eerlijk wordt gespeeld). Ben je in het casino en de bal is op de roulette 8 maal op zwart gekomen, dan is de kans dat deze de 9e keer weer een zwart nummer raakt nog steeds 50%, net als de voorgaande 8 keer. Maar wat zou jij dan kiezen en wat zegt dat over jou en je geluk?

Wetenschappelijk onderzoek naar maakbaarheid van geluk

Richard Wiseman is onderzoeker aan de Hertfordshire University en na jaren van onderzoek is hij ervan overtuigd dat geluk maakbaar is en het inderdaad ten dele is aangeboren. Als basis voor het onderzoek van Wiseman dient een enquête hoe mensen in het leven staan.

Ongeveer 15% beschouwt zichzelf als een notoire pechvogel bij wie consequent alles tegenzit in het leven. Rond de 35% ziet zich zelf niet als pechvogel noch als geluksvogel. Deze groep staat neutraal in het leven. De helft van de mensen (in een welvaartsstaat als Engeland) ziet zichzelf als geluksvogel. Deze  groep geluksvogels  blijkt tevredener te zijn op alle gebieden van het leven: ze vinden dat ze het getroffen hebben qua familie, persoonlijk leven, financiële situatie, gezondheid, en ook qua carrière. Ongelukkige mensen hebben juist het idee dat alles bij hen altijd tegenzit. Tot welke groep reken jij je eigenlijk?

Maakbaarheid van geluk

Geboren als Guus Geluk?

Het verdere onderzoek van Wiseman maakte duidelijk dat de persoonlijkheid van de geluksvogels in het algemeen anders is dan van de rest, Deze groep is extraverter, minder neurotisch en staat open voor nieuwe ervaringen. Het leven biedt iedereen bijna dagelijks nieuwe kansen. Daarbij is het van belang welke verwachtingen iemand heeft. Wie meer openstaat voor nieuwe zaken, een ontspannen houding heeft en kalm blijft, zal eerder geneigd zijn kansen te benutten. Dat wil niet zeggen dat het altijd ook succesvol zal zijn, maar de geluksvogels kunnen eenvoudiger een tegenslag accepteren en rationaliseren. Het hoeft immers niet aan hen te liggen. Hierdoor kunnen geluksvogels beter omgaan met tegenslag en zich niet een volgende keer laten afschrikken.

Het praktisch nut van de onderzoeken van Wiseman

Ben jij al een geluksvogel of voel jij je in het algemeen best gelukkig dat is dat ook de manier om verder te gaan in je leven.  Behoor je tot de andere 50% dan is de boodschap eigenlijk heel simpel. Die geluksvogels zit het beslist niet meer mee dan jou, ze gaan met tegenslag anders om en denken dat het immers nog veel erger had gekund. Om een geluksvogel te worden, is persoonlijkheid niet het enige dat meespeelt. Het is vooral een kwestie van positieve emotie langer vast te houden en negatieve emotie zo snel mogelijk achter je te laten. Een poging waard?

Bekijk ook:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *