De gezondste zonnebrandcrème: de beste zonnebrand zonder schadelijke stoffen

Zonnebrandcrème is een belangrijk onderdeel van ons leven geworden, vooral in de zomer. Het beschermt onze huid tegen de schadelijke straling van de zon en voorkomt dat we verbranden. Niet alle zonnebrandcrèmes zijn echter hetzelfde. Sommige bevatten ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid en het milieu. Daarom is het belangrijk om te weten welke zonnebrandcrèmes de gezondste zijn en welke ingrediënten we moeten vermijden. In deze tekst zullen we kijken naar de gezondste zonnebrandcrèmes die beschikbaar zijn en waarom ze een goede keuze zijn voor zowel onze huid als het milieu.

Waarom zijn sommige zonnebrandcrèmes schadelijk voor het milieu?

Stoffen als oxybenzone, octinoxate en avobenzone zijn mogelijk schadelijk voor het milieu, met name voor koraalriffen. Deze ingrediënten kunnen bijdragen aan de bleking van koraalriffen en de dood van koraalpoliepen. Verder is er ook veel te doen over microplastics, die in de zonnebrandcrème zitten en dan via de zee of het doucheputje weer in het milieu terechtkomen. Dit betreft meestal de volgende ingrediënten:

 • Dimethicone
 • Triacontanyl pvp (mogelijk)
 • Acrylates crosspolymer
 • Acrylates copolymer
 • VP/Hexadecene copolymer
 • Acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer (mogelijk)
 • Carbomer
 • Styrene copolymer

Feit blijft natuurlijk ook dat de meeste zonnebrandcrèmes in een plastic verpakking zitten. Wil je compleet plasticvrij, dan is er tegenwoordig ook een zonnebrand zonder micro-plastics in kartonnen verpakking.

Waarom zijn sommige zonnebrandcrèmes schadelijk voor de gezondheid?

Verder wordt er onderzoek naar gedaan hoe schadelijk deze ingrediënten zijn voor de gezondheid van mensen. Er zijn zorgen geuit over de mogelijke hormoonverstorende effecten. Bovendien zouden bepaalde ingrediënten in zonnebrandcrème zorgen voor celschade en allergische reacties. Het beste is dus om voor zonnebrand zonder chemische filters te kiezen.

Welke ingrediënten in zonnebrandcrème kun je beter vermijden?

Het is allereerst goed om zonnebrand zonder parabenen te kopen, maar er zijn nog meer zaken waar je op moet letten als je de gezondste zonnebrandcrème gaat zoeken. Er zijn verschillende ingrediënten in zonnebrandcrèmes die je beter kunt vermijden vanwege hun potentieel schadelijke effecten op de gezondheid en het milieu. Enkele van deze ingrediënten zijn:

 • Oxybenzone.
 • Octinoxaat of Octylmethoxycinnamaat.
 • Octocryleen.
 • 4-methylbenzylidine kamfer.
 • Avobenzone.
 • Ethylhexyl salicylate.
 • Homosalate.
 • Parabenen (zoals butylparabeen).

Parabenen zijn dus één van de ingrediënten die je beter kunt vermijden in zonnebrandcrèmes en andere cosmetica. Volgens de Cosmeticarichtlijn zijn parabenen veilig om te gebruiken. Er zijn echter veel zorgen over de hormoonverstorende effecten van parabenen. Parabenen kunnen zich gedragen als oestrogenen in het lichaam en de hormoonbalans verstoren. Dit zou kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals onvruchtbaarheid, borstkanker en andere hormoonafhankelijke kankers. Er is echter nog meer onderzoek nodig om deze zorgen te bevestigen.

Als je liever parabenen vermijdt in je zonnebrandcrème en andere cosmetica, zijn er veel merken die parabenenvrije opties aanbieden. Het is belangrijk om het etiket van het product te controleren en te zoeken naar ingrediënten die je wilt vermijden, zodat je een zonnebrandcrème kunt kiezen die aan jouw voorkeuren en behoeften voldoet. Een natuurlijke zonnebrand is altijd een betere keuze.

Wat is de beste zonnebrand zonder schadelijke stoffen?

Wat de beste zonnebrand zonder schadelijke stoffen is, dat is deels een persoonlijke overweging. Elke huid is anders en elk huidtype reageert ook anders op de zon. Bij de een zal de ene zonnebrand beter helpen dan bij de ander. De selectie hieronder is dus een persoonlijke keuze. Daarbij hebben we wel gekeken naar de beste zonnebrand volgens de Consumentenbond en afraders per definitie niet in deze top 5 genoemd.

De gezondste zonnebrand: een top 3

Als we op zoek gaan naar de gezondste zonnebrand, oftewel de beste zonnebrand zonder schadelijke stoffen, dan komen er een aantal zonnebrandcrèmes naar voren. Dit is volgens ons de top 3 beste zonnebrand van dit moment.

1. Paula’s choice

Paula's choice

Op zoek naar een combinatie van zonnebrand en dagcrème? Dan is Paula’s choice misschien wel de beste zonnebrand voor jou. Deze SPF30 beschermt je huid tegen de zon en is gemaakt van allerlei fijne natuurlijke ingrediënten. Zo is de basis van geurstofvrije argan-olie gemaakt en zit er kiwi-extract en zoethoutwortelextract in.

2. HappySoaps zonnebrandcrème

HappySoaps zonnebrandstick, beste natuurlijke zonnebrand

HappySoaps is een merk waar wij al langer blij van worden. Daarom hebben we ook dit merk opgenomen in deze top 5 met gezondste zonnebrandcrèmes. De crème is volledig plasticvrij en zit zelfs in een kartonnen verpakking. Enig nadeel is dat de smeerbaarheid niet ideaal is, maar op de echt warme dagen is dit een heerlijk fris ruikende, natuurlijke zonnebrand.

3. Biodermal zonnebrandcrème (parfumvrij)

Biodermal zonnebrandcrème

Ben je op zoek naar een zonnebrandcrème voor een gevoelige huid? Dan is Biodermal misschien de beste keuze. Deze zonnebrandcrème is parfumvrij en wordt door veel gebruikers aanbevolen.

Deze zonnebrandcrème bevat geen allergenen en qua duurzaamheid doet de zonnecrème het zeker niet slecht. Bovendien is dit 50 SPF en biedt de crème echt een goede bescherming. Enig nadeel is dat deze zonnebrand microplastics kan bevatten.

Naïf zonnebrandcrème wel of niet gebruiken?

gezondste zonnebrandcrème

Naïf is een vrij jong merk als het gaat om zonnebrandcrème. Deze zonnebrandcrème wordt echter afgeraden door de Consumentenbond omdat de SPF lager is dan op de verpakking vermeld wordt. Afgelopen jaar hebben we dit product aangeschaft en getest en we waren blij verrast door het resultaat. De lotion smeert beter uit dan andere natuurlijke zonnebrand en biedt een goede bescherming. Bovendien worden we blij van de natuurlijke ingrediënten bij deze zonnebrandcr`ème. Als je er rekening mee houdt dat de SPF wat lager is dan op de verpakking vermeld en voldoende smeert, is het desondanks toch een gezonde zonnebrandcrème.

Is Nivea zonnebrand gezond?

Nivea is in Nederland misschien wel het bekendste merk van zonnebrandcrèmes, maar net als bij andere zonnebrandcrèmes is het belangrijk om te weten welke ingrediënten er in hun producten zitten en of deze schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid en het milieu. Sommige Nivea zonnebrandcrèmes bevatten ingrediënten zoals oxybenzone, octinoxate en avobenzone.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle Nivea zonnebrandcrèmes deze ingrediënten bevatten en dat het merk een reeks producten heeft ontwikkeld die speciaal zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van mensen die op zoek zijn naar meer natuurlijke, milieuvriendelijke en huidvriendelijke zonnebrand. Als je je zorgen maakt over de ingrediënten in Nivea zonnebrandcrèmes, kun je het beste het etiket controleren en zoeken naar producten met natuurlijke ingrediënten en zonder de potentieel schadelijke chemicaliën.

Uit de Nivea Sun Protect & Hydrate formules werden in 2021 de UV-filters Octinoxate, Oxybenzone en Octocrylene verwijderd. Dit geldt niet voor de spray SPF15, maar een spray is sowieso niet zo’n goed idee. Hieronder lees je waarom je beter voor een lotion zonnebrand kunt kiezen.

Waarom je nooit voor zonnebrandspray moet kiezen

Een zonnebrandspray: het lijkt zo handig. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Er zijn een aantal redenen waarom sommige mensen ervoor kiezen om geen zonnebrandspray te gebruiken en de voorkeur geven aan zonnebrandcrème in lotionvorm.

 • Een van de belangrijkste redenen is dat zonnebrandsprays gemakkelijk kunnen worden ingeademd tijdens het aanbrengen, wat kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en andere gezondheidsproblemen.
 • Bovendien is het moeilijker om een gelijkmatige laag zonnebrandcrème aan te brengen met een spray dan met een lotion, vooral als het waait. Dit kan leiden tot gemiste plekken op de huid die niet goed beschermd zijn tegen de zon.
 • Een ander probleem met zonnebrandsprays is dat ze vaak licht ontvlambaar zijn en kunnen worden aangetast door warmte. Dit kan het risico op brand en andere ongelukken verhogen.
 • Ten slotte bevatten de meeste zonnebrandsprays chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, vooral als ze in de oceaan terechtkomen. Dit kan bijdragen aan de verbleking van koraalriffen en andere milieuschade veroorzaken. Als je op zoek bent naar de gezondste zonnebrandcrème, is een zonnebrandspray dus geen goede keuze.

Hoewel zonnebrandsprays handig kunnen zijn om snel en gemakkelijk zonnebrandcrème aan te brengen, is het belangrijk om deze risico’s in overweging te nemen bij het kiezen van de beste zonnebrand en het gebruik ervan. Als je toch kiest voor een zonnebrandspray, zorg er dan voor dat je het product op een veilige afstand van je gezicht houdt en het niet inademt.

Wat is SPF?

SPF (Sun Protection Factor) is een maatstaf voor hoe goed een zonnebrandcrème de huid beschermt tegen UV-stralen van de zon. SPF geeft aan hoe lang je in de zon kunt blijven voordat je verbrandt met de zonnebrandcrème in vergelijking met hoe lang je zonder bescherming in de zon kunt blijven voordat je verbrandt.

Wat is het verschil tussen SPF 30 en SPF 50?

SPF 30 beschermt tegen circa 97% van de UVB-straling, terwijl SPF 50 beschermt tegen circa 98% van de UVB-straling. Met andere woorden, er is slechts een klein verschil in de mate van bescherming tussen SPF 30 en SPF 50.

Het is belangrijk om te begrijpen dat hogere SPF-waarden niet noodzakelijkerwijs betekenen dat het product beter is. Het is belangrijker om te zoeken naar een zonnebrandcrème die breed spectrum bescherming biedt, wat betekent dat het beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen van de zon.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende zonnebrandcrème aan te brengen en deze regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na het zwemmen of zweten, ongeacht de SPF-waarde. Het dragen van beschermende kleding, zoals een hoed en een shirt, en het vermijden van de zon tijdens de heetste uren van de dag, kunnen ook helpen om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

Tips voor het juiste gebruik van zonnebrand

Het correct aanbrengen van zonnebrandcrème is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste SPF. Hier zijn enkele tips voor het insmeren met zonnebrand:

 1. Breng voldoende zonnebrandcrème aan: Een veelvoorkomende fout is om te weinig zonnebrandcrème aan te brengen. Breng voldoende zonnebrandcrème aan om alle blootgestelde huid te bedekken. Als vuistregel kun je ongeveer een theelepel zonnebrandcrème gebruiken voor elk lichaamsdeel, zoals de armen, benen, borst, buik en rug.
 2. Breng het 15-30 minuten voor blootstelling aan de zon aan: Breng zonnebrandcrème aan voordat je naar buiten gaat, zodat het de tijd heeft om te absorberen en effectief te zijn.
 3. Breng het regelmatig opnieuw aan: Zonnebrandcrème trekt na verloop van tijd in je huid en moet daarom regelmatig opnieuw worden aangebracht. Over het algemeen moet je het om de twee uur opnieuw aanbrengen, of na zwemmen, transpireren of afdrogen met een handdoek.
 4. Sla geen plekken over: Het is belangrijk om alle blootgestelde delen van de huid te bedekken, inclusief de oren, nek, handen, voeten en lippen. Gebruik een lippenbalsem met SPF om de lippen te beschermen.
 5. Wees niet zuinig: Zorg ervoor dat je genoeg zonnebrandcrème aanbrengt op de rug en schouders. Vraag om hulp bij het aanbrengen op moeilijk bereikbare gebieden.
 6. Gebruik een breed spectrum zonnebrandcrème: Kies een zonnebrandcrème die bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-stralen.
 7. Bescherm jezelf tegen de zon op andere manieren: Naast het gebruik van zonnebrandcrème, kun je jezelf beschermen tegen de zon door het dragen van beschermende kleding, zoals een hoed, zonnebril en lichte, ademende kleding.

Het is belangrijk om zonnebrandcrème serieus te nemen en deze tips te volgen om je huid te beschermen tegen schade door de zon.

Gaat zonnebrand echt huidveroudering tegen?

Ja, het gebruik van zonnebrandcrème kan helpen om huidveroudering te voorkomen. Blootstelling aan de zon is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering, waaronder rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken en een verlies van elasticiteit in de huid.

UV-stralen van de zon beschadigen de huid door de productie van vrije radicalen te verhogen, wat leidt tot oxidatieve stress en DNA-schade. Dit kan leiden tot beschadiging van de huidcellen en de afbraak van collageen, wat essentieel is voor de elasticiteit en stevigheid van de huid.

Het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème kan helpen om deze schade te voorkomen en de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Zonnebrandcrème beschermt de huid tegen UV-stralen en vermindert de hoeveelheid UV-stralen die de huid bereiken, wat kan helpen om de tekenen van huidveroudering te verminderen en voorkomen.

Wat is volgens jou de gezondste zonnebrandcrème? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

Gezondste zonnebrandcrème

Let op: de ingrediënten van de genoemde zonnebrandcrèmes kunnen veranderen. Check dus altijd nog even zelf de ingrediëntenlijst.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

3 reacties

 1. Pingback:De zin en onzin van een blauwlichtbril - Rose-an

 2. Pingback:Waarom word je niet meteen bruin op het strand? - Rose-an

 3. Pingback:5 tips tegen de hitte in Nederland vanuit de tropen - Rose-an

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *