Hitte in Nederland

5 tips tegen de hitte in Nederland vanuit de tropen

De eerste (regionale) hittegolf in ons land is er vroeg bij dit jaar in de eerste helft van juni. Dat leverde de bekende beelden en berichten op: stranden zijn overvol, het vriesvak ligt vol waterijsjes en de winkels raken snel door de voorraad ventilators en airco’s heen. Verder wordt er geklaagd, heel veel geklaagd over de hitte die vaak ondraaglijk lijkt. Maar in de praktijk is er in ons land hoogstens een paar weken per jaar sprake van extreme hitte.

5 tips voor tijdens de hitte

Niet ver van ons vandaan, maar ook aan de andere zijde van de wereld zijn er landen die soms maanden achtereen te kampen hebben met extreme temperaturen. Hoe gaat men er daar mee om? Een paar tips die ook bij hitte in Nederland toepasbaar zijn.

1. No hat, no play

In delen van Australië kan de zomer extreem warm worden zonder enige vorm van afkoeling gedurende maanden. Daarnaast ligt het gat in de ozonlaag relatief dichtbij dit werelddeel. In Australië mogen kinderen dan ook niet buitenspelen op het heetst van de dag en moeten ze in de zomer altijd een petje of een hoedje dragen als ze buiten zijn. Insmeren met zonnebrand is uiteraard de gewoonste zaak van de wereld, ook bij standaardactiviteiten buiten. Ook bij ons is dat geen overbodige luxe.

2. Siësta

Over de hele wereld is de siësta een begrip in landen waar de temperatuur in de zomer flink kan oplopen. Daartoe behoort ons land inmiddels ook. Toch hebben mensen uit Noordwest-Europa vaak nog een verkeerd beeld van wat een siësta nu eigenlijk inhoudt. Gedurende de warmste uren op een dag wordt er niet gewerkt en blijft men binnen. Echter wordt er tijdens de siësta niet altijd geslapen. Het is een periode van rust. Als er al geslapen wordt, is dat in het algemeen een powernap van een halfuur of maximaal 3 kwartier. Dat is bedoeld om extra energie op te doen voor de rest van de dag.

3. Vergeet een vaste bedtijd

Als ouders in Argentinië in de zomer naar een feestje gaan, nemen ze de kinderen in het algemeen mee. De bedtijd van de jongeren is dan gelijk aan die van de ouderen. De reden is dat het voor kinderen evenmin eenvoudig is om in de plakkende hitte te gaan slapen als voor volwassenen. Om te voorkomen dat kinderen te weinig uren slapen, kan dat in de ochtend worden ingehaald. Schooltijden zijn hierop afgestemd en ook de siësta helpt daarbij.

4. Leven aan zee

Het is uiteraard niet iedereen gegeven om op loopafstand van de zee te wonen. In Brazilië woont een hoog percentage van de bewoners dicht bij de uitgestrekte kust. Daar wordt in het warmste seizoen ook uitgebreid van gebruik gemaakt. Hele gezinnen vertrekken iedere dag naar het strand en proberen vanaf daar hun dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk te regelen. De zeewind zorgt vaak voor enige verkoeling en anders is een duik in het zilte nat altijd een optie. Zo zal het in prehistorische tijden wellicht ook al zijn gegaan.

Hitte in Nederland

5. Eet fruit

Als je een moeder in Cuba, Nieuw Zeeland of Zuid-Spanje vraagt wat het gezin te eten krijgt op de warmste dagen van het jaar is het antwoord overal hetzelfde: fruit. Dat is ook begrijpelijk, omdat fruit veel vocht, goede voedingsstoffen, vitamines en vezels bevat. Allemaal zaken die goed van pas komen tijdens een hittegolf. Nu groeit er bij ons wat minder variatie aan fruit, maar ook hier is vrijwel alle fruit verkrijgbaar en vaak voor redelijke prijzen als je even oplet. Serveer gewoon eens een bakje koel fruit op die heel warme dagen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “5 tips tegen de hitte in Nederland vanuit de tropen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *